Yetki, direktif değişmedi
Asker açıklamasında bir kere daha vurguladı, "verilen direktif de yetki de değişmedi" dedi. Geçtiğimiz hafta sonu ve hatta bugün de bazı gazetelerde "asker çekildi" başlığı ile artık askerin kışladan, karakoldan çıkmadığına ilişkin haberler yer aldı. Genelkurmay Başkanlığı bunun doğru olmadığına dikkat çekti. Bu şu demek, yeni bir direktif verilene kadar asker mücadelesini sürdürecek. Ancak açıklamada dikkat çeken bir unsur var. Açıklamada "terör örgütü " yerine "terörist " ifadesi kullanıldı. Bunun nedeni şu: Asker sürece karşıymış gibi yapılan yorumlar, Genelkurmay Karargahında da rahatsızlık yaratıyor. Karargahta; dün, bugün ,süreçte ya da yarın, şehit vermek istemeyen kurumların başında Türk Silahlı Kuvvetleri geliyor değerlendirmesi yapılıyor. Üstelik karargah böyle bir süreçte olası şehit haberlerinin sürece de olumsuz etki yapacağını biliyor. Ancak diğer yandan PKK'nın lider kadrosu arasında görüş farkı bulunduğu tespiti de yapılıyor. Bir sabotaj olmaması, farklı bir grubun tek başına bir hareket yapmaması için de aslında asker gözetleme ve istihbarat çalışmalarını sürdürüyor.
Çekilme var mı yok mu?
Şu ana kadar askeri kaynakların tespit ettiği bir hareket yok. İnsansız hava araçları herhangi bir görüntü elde etmiş değil. Eldeki telsiz kestirmeleri ise, örgüt üyelerine verilen "çekilme talimatla yürürlüğe girecek, o talimat verilene kadar dışarı çıkmayın, hareket etmeyin " yönünde. Yani kaynaklara göre Türkiye'deki terör örgütü üyeleri oldukları yerde sabit.
Çekilme için nasıl bir düzenleme olacak?
Genelkurmay ile hükümet arasındaki çalışmalar sürüyor. Ancak gelinen noktada düzenlemenin valilerle ilgili olacağı belirtiliyor. Mevcut durumda, asker her operasyon öncesi o ilin valisinden izin istiyor. Bu daha önce iddia edildiği gibi altı aylık yetkiler değil. Her operasyonun yetkisi anında ya da ilk 24 saat içinde alınmak zorunda. Örneğin insansız hava araçları bir grubun saldırı hazırlığında olduğunu gördü, istihbarat verileri de geldi. Valiye ulaşılıp hemen operasyon başlatılıyor. İşte çekilme sürecinde bu yetki ile ilgili düzenleme bekleniyor. Yani valilerin görev tanımları bu süreçte daha hassas davranmaları için düzenlenebilir. Böyle bir adım atılırsa ne olacak yani çekilme sürecinde insansız hava araçları teröristleri gördü ya da istihbarat verisi geldi ya da askerle terörist karşılaştı, ne olacak? Bu durumda asker validen izin isteyecek, vali izin vermeyecek. Peki bu ileride dava konusu olur mu? Kaynaklar olabileceğini ifade ediyor. Zaten sürecin ve düzenlemenin sıkıntılı noktalarından biri de bu. Ancak çalışmalar sürüyor, nokta konulmuş değil yani bunu aşacak başka bir formül de gündeme gelebilir.
Bununla ilgili bir not daha, çekilme sürecinde de insansız hava araçlarının görevlerini yapması yani uçmaları bekleniyor.
Çekilme sonrası ne olacak?
Henüz verilmiş bir talimat yok. Ancak çekilme sonrası Türk Silahlı Kuvvetlerinin bölgede arama tarama faaliyeti başlatması bekleniyor. Yani PKK üyeleri çıktıktan sonra, bölgede ağır silah, silah ,mayın düzeneği bırakıp bırakmadıklarının kontrol edilmesi gündemde. Yani hem kalan silahlar toplanacak, hem de varsa mayın düzenekleri etkisiz hale getirilecek.cnntürk