Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7612
EURO
43,6459
IMKB
9.391,000
ALTIN
4.143,630
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRBAN YASAĞINA İLGİNÇ BAKIŞ
TÜRBAN YASAĞINA İLGİNÇ BAKIŞ
 
Kamuoyu yoklamalarında isabetli tahminleriyle saygınlık kazanan Tarhan Erdem yönetiminde Milliyet için yapılan araştırma halkın yüzde 14.6'sının şeriat tehlikesi olduğu görüşünde, yüzde 14.8 'bir ihtimal var' diyor. Yüzde 17.6'nın fikri yok. Araştırmaya göre, halkın yüzde 76.6'sı üniversiteye devam etmek için kızının ya da kardeşinin türbanı çıkarabileceği görüşünde. AKP'liler içinde de eğitim için türbanı çıkarmaktan yana olanların sayısı yüzde 64.1, hayır diyenlerin oranı ise yüzde 35.9
 
26.8.2007 - 07:04
Türk halkı Cumhurbaşkanı'ndan ne bekliyor - 1

Konda araştırma şirketinin Milliyet için yaptığı "Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Öncesinde Siyasal Eğilimler, Tutumlar, Beklentiler Araştırması"nda Türkiye'nin gündemindeki konulara ilişkin çarpıcı veriler elde edildi. Araştırma, üniversitelerdeki türban yasağından cumhurbaşkanı eşinin örtünmesine, şeriat endişesi taşıyanlardan Köşk'ten ve AKP iktidarından beklentilere kadar uzanan önemli konularda halkın nabzını tuttu.
Kamuoyu yoklamalarındaki isabetli tahminleriyle büyük bir saygınlık kazanan Tarhan Erdem yönetiminde yapılan araştırma 18-19 Ağustos günlerinde, 27 il ve 97 ilçedeki 153 mahalle ile köyde gerçekleşti. Seçim sonuçlarına göre kümelendirildikten sonra rastlantısal olarak seçilen 2 bin 734 denek ile yüz yüze görüşüldü. Araştırmanın amacı, "Türkiye seçmenlerinin 22 Temmuz'daki genel seçimler sonrasındaki tercihlerindeki değişimin ölçülmesi, değerlendirilmesi ve cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili değerlendirmelerinin, tercihlerinin öğrenilmesi" olarak belirlendi.
Yüzde 52.8'ini erkeklerin oluşturduğu katılımcıların yüzde 30.6'sını 18-25 arası, yüzde 34.9'unu 29-43 yaş arası, yüzde 34.5'ini de 44 yaş üzeri grup oluşturdu. Katılımcıların yüzde 37.5'i ilkokul, yüzde 27.4'ü lise, yüzde 8.4'ü üniversite mezunu.
Gelir grubu olarak bakıldığında, yüzde 45'i ayda 300-700 YTL arası, yüzde 31.1'i ise 700-1200 YTL arası kazananlar. Uğraş açısından ise sıralama, ev kadınları (yüzde 30.8), emekliler (yüzde 13.3), işçiler (yüzde 11.3) ve çiftçiler (yüzde 7.9) şeklinde oldu.





AKP'lilerin yüzde 64'ü: Okul için türban çıkarılabilir

Araştırmanın önemli verilerinden biri, türban yasağı konusunda halkın ne düşündüğü oldu.
"Eğer üniversite çağında türban takan bir kızınız, kardeşiniz olsa, üniversiteye devam edebilmek için onun türbanını çıkarmasını onaylar mısınız?" sorusuna katılımcıların yüzde 76,6'sı "Evet, türbanı çıkarabilir" yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 23.4'ü ise "Hayır, çıkarmasın, üniversiteyi bıraksın" dedi. AKP seçmenleri arasında da "üniversite eğitimi için" türbanın çıkarılabileceğini düşünenlerin oranı, karşı çıkanları geride bıraktı. Oyunu AKP'ye verenlerin yüzde 64.1'i "çıkarabilir" derken bu grupta "hayır, üniversiteyi bıraksın" diyenlerin oranı 35.9 oldu. CHP'li seçmenlerin yüzde 97.5'i, MHP'lilerin de 83.8'i üniversitede türbanın çıkarılabileceğini söylüyor.




Şeriat endişesi CHP'lilerde yüzde 62

Araştırma sonuçları, Türkiye için şeriat tehlikesi olduğunu düşünenlerin oranı açısından da dikkat çekici.
"Türkiye'de, İran gibi rejimin dini temellere dayanmasını, şeriat düzeni kurulmasını isteyenler var mı? Ülkemiz için şeriat tehlikesi olduğu iddialarını doğru mu, yanlış mı buluyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 14.6'sı "Doğru", yüzde 14.8'i "Bir ihtimal var", 17.6'sı da "Fikrim yok" karşılığını verdi.
Katılımcıların yüzde 53'ünün yanıtı ise "Dini kurallara dayalı devlet kurulmaz" oldu.
Şeriat tehlikesi görenlerin oranı CHP'li seçmenlerde yüzde 42.1'e çıkarken bu oran AKP'liler arasında 3.1'e iniyor.
"AKP döneminde irtica-gericilik arttı mı?" sorusuna yüzde 21.1 "Evet", 14.3 "Bazı durumlarda evet" yanıtı alındı, yüzde 49,2 oranındaki katılımcı ise "Hayır" dedi. Katılımcıların yüzde 15.4'ü "fikri olmadığını" söyledi.
CHP'lilerin yüzde 58.1'i, MHP'lilerin 23.6'sı irticanın artığını söylerken AKP'lilerin yüzde 8'i de bu iddiaya katılıyor.





Halkın önceliği işsizlik

Araştırmada, seçmenin AKP hükümetinden en önemli beklentileri konusunda da veri toplandı. "Önümüzdeki 5 yılda hükümetin mutlaka çözmesi gereken Türkiye'nin en acil sorunları" sorusuna katılımcıların yüzde 66.6'ı "işsizliğin azaltılması", yüzde 50.3'ü "yolsuzlukların önlenmesi", yüzde 25.7'si "Kürt sorununun çözülmesi", yüzde 20'si "türbanlıların üniversiteye girememesi", yüzde 17.8'i "asayiş ve can güvenliği" diye yanıt verdi.





Örtünmeyenlerin yüzde 55'ine göre, türban atamalarda kriter

Katılımcılara, "AKP'nin tüm devlet kadrolarına tayinler yaparken, yöneticileri seçerken hep eşi türbanlı olan ya da hep tarikatlarla bağı olan kişileri seçtiği iddia ediliyor. Siz bu iddialara katılır mısınız?" diye soruldu.
Katılanların oranı yüzde 23.5, "bazı durumlarda türbanın rol oynadığını düşünenler"in oranı da yüzde 13.2 olarak ölçüldü.
CHP'liler arasında bu oran yüzde 66.3'e ulaşırken, türbanın atama kriteri olduğuna inanan MHP'lilerin oranı yüzde 29.
Örtünmeyenlerin yüzde 55'i, başörtülülerin yüzde 19'u, türbanlıların da yüzde 12'si "atamalarda türban veya tarikat bağının etkili olduğunu" düşünüyor.
İddialara katılmayanların oranı ise yüzde 42.2.






Türk toplumu ayrışıyor

TARHAN ERDEM
Araştırma bulgularından biri, partilere oy verme eğilimleriyle diğer konulardaki eğilimlerin benzerliği ve uyumudur.
Durumu anlatmak üzere bir örnek verelim: Deneklerden, "AKP hükümetinin önümüzdeki beş yılda mutlaka çözmesi gereken Türkiye'nin en acil iki sorununun" sayılan altı sorundan hangileri olduğunu söylemeleri istenmiştir:
Bu sorunlardan yolsuzluk ve işsizlik beklendiği gibi ön sıraları alırken, AB'ye üyelik ve asayiş konuları bunlardan daha az hatırlanmış, söyleme oranı, bu dört konuda, deneklerin siyasal eğilimlerine göre önemli farklar göstermemiştir.
Siyasal eğilimlerine göre deneklerin, bazı sorunlara verdikleri önem derecesi çok farklı değilse de, türbanlı öğrencilerin üniversitelere girememesi ve Kürt sorununa bakışları değişiktir.
Aşağıdaki tabloda bu iki soruna deneklerin yaklaşımı görülmektedir: AKP'lilerin yüzde 31'i türban sorununu, çözülmesi gerekli bir sorun olarak görürken CHP'lilerin sadece yüzde 3'ü bunu çözülmesi gerekli sorun olarak görmektedir. Diğer partilere eğimlilerin yüzde 15'i bu sorunu 6 sorundan biri olarak görmektedir. Denekler siyasal eğilimlerine göre, Kürt sorununa yüzde 20, 24, 38 oranlarında önem vermektedirler.


AKP, CHP ve diğer partilere oy verenler arasında türban ve Kürt sorunlarındaki bu farklar başka konularda da görülmektedir: Bunlardan bazıları tabloda görülmektedir.
Cumhurbaşkanlığı konusundaki araştırmanın bulguları ayrıntı olarak yarın verilecek. Ancak tabloda örneğin CHP'ye oy veren deneklerin, eşi türbanlı bir kişinin cumhurbaşkanı seçilmesinden rahatsızlık duyanları yüzde 63'tür. AKP'liler arasında bu oran yüzde 4, bunların dışındaki parti eğilimlerinde ise yüzde 19'dur.
Araştırma raporunda irdelenen verilerde, cumhurbaşkanında aranan özellikler hiyerarşisinde, cumhurbaşkanının seçiminde, cumhurbaşkanının eşinin türbanlı olmasına yaklaşımda, AKP'nin kadrolaşmasının tanımında hep 65/35 ayrımıyla karşılaşılmaktadır. Seçim döneminde yaptığımız araştırmalarda da bu ayrışma görülmüştü.
Konular değiştikçe, parti eğilimlileri arasında geçişler ve yaklaşmalar olmakta; ayrışma kümelenmesi de bu geçiş ve yakınlaşmalara bağlı olarak 70/30 ve 55/45 gibi değişmekle birlikte; büyük kitleler yerini, yönünü ve duruşunu korumaktadır.
Örnek olarak verdiğimiz konular gibi, devletin temel ilkeleriyle ilgili birçok konuda, demokrasiyi tanımlayacak konularda bile, bu ayrışmayla karşılaşılmaktadır. Toplumun belli oranının, kütle olarak temel ilkeleri tanımlayan konularda da sürekli hep aynı tarafta durmasını doğal siyasal davranış gibi algılamak zordur.
Önümüzdeki aylarda, bu ayrımın katılaşması ya da yumuşaması, hem toplumsal barışın hem de demokrasimizin geleceğini belirleyecektir. Yeni cumhurbaşkanının ve yeni hükümetin önündeki başlıca konu budur.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GÜL:ÇANKAYA'NIN KAPILARINI TALABANİYE AÇACAK

ORMAN YANGINLARI PKK MİSİLLEMESİ Mİ?

AKP HÜKÜMLETİ TAKVİMİNİ BELİRLEDİ
»  ERDAL İNÖNÜ ZATÜRREE OLDU
»  DANIŞTAY: HALAÇOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI GEREKSİZ
»  ÜNİVERSİTELERDE TÜRBAN YASAĞI KALKIYOR
»  SKY HAVA YOLLARI UÇAĞI ACİL İNİŞ YAPTI
»  TÜRKİYE'DE KUZEY IRAK'I VURUYOR
»  "ERDOĞAN: ÇANYAKAYA' SEÇKİN BİR GRUBUN DEĞİL"
»  ŞIRNAK'TA ÇATIŞMA 2 ŞEHİT,10 PKK'LI DA İMHA EDİLDİ
»  ŞIRNAK'TA ÇATIŞMA,2 ASKER ŞEHİT
»  MORTGAGE, KABUS OLDU
»  GÖKÇEK'E GÖREVDEN ALDIĞI BÜROKRATTAN JET YALANLAMA
»  HALAÇOĞLU: YILGINLIK GÖSTERMEMELİYİZ
»  60. HÜKÜMETİN PROGRAMI HAZIR
»  BEDENLE RUH BİRBİRİNDEN AYRILDI
»  "ALLAH SELAMET VERSİN"DEDİ GÖREVİNİ DEVRETTİ
»  TABANİ'YE ÇANKAYA KÖŞKÜ SERBEST OLACAK
»  BAYKAL: BU CUMHURBAŞKANI'NI İÇİME SİNDİREMİYORUM
»  'BEN DE AHLAKSIZ TEKLİF ALDIM'
»  MHP'Lİ AKŞENER'DEN CHP'Lİ MUMCU'YA ÖVGÜ
»  KÖŞK'E ÇAĞRILMAYAN SIRRI SAKIK SEZER'İ TOPA TUTTU
»  PARMAĞINI KESİP BAŞBAKAN'A GÖNDERDİ
»  GÖKÇEK, 6 BÜROKRATI GÖREVDEN ALDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.