 |
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ''usulsüz kredi verildiği'' iddiaları konusunda, ''bir rapordan bahsediliyor, bu rapor bir gazeteye manşet oluyor, fakat bizim elimizde bu rapor yok'' dedi. Devlet Bakanı Tüzmen, Dış Ticaret Müsteşarı ve Eximbank Yönetim Kurulu başkanlığı yaptığı dönemde ''Eximbank'tan EGS Dış Ticaret Şirketi'ne 64 trilyon lira usülsüz kredi verildiği'' yolunda basında yer alan haberdeki iddialar konusunda, Gümrük Müsteşarlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu da katıldı. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, bir soru üzerine, Raporu bir gazetecinin elde ettiğini ve manşet yaptığını, fakat kendisine böyle bir rapor gelmediğini söyledi. Tüzmen, devamla şöyle konuştu: ''Bu da enteresan, bu arkadaş bunu nereden elde etti, nasıl elde etti? Keşke biz de elde etseydik, belki size biraz daha rahat cevap verebilirdik. Ama şunu da biliyorum buna hazırlıklı olun, neden şimdi bu sorular soruluyor bana. Benim bürokrasi geçmişimde böyle sorular sorulmadı, niye şimdi siyasete girdikten 3,5 sene sonra bu sıralarda soruluyor? Bunun cevabını da size bırakıyorum. Açık söylemek gerekirse bütün bu olanlara hazırlıklı olmak lazım, bundan sonra daha gerisi de gelecektir, başka şeyler de çıkacaktır. Allaha çok şükür bugüne kadar herşeyin hesabını vererek geldim, bundan sonra aynı şekilde vererek devam edeceğim. Ben ne zaman gümrüklerde bir işlere kalkışsam, birşeyleri düzeltmeye çalışsam, bir yerlere el atsam veya başka alanlarda yeni düzenlemeler yapsam veya yeni yeni şeyler çıkarttığımız zaman veya başka şeyler... Sonuçta ben bunun yorumunu size bırakıyorum. Ama hazırlıklı olalım diyorum, daha arkası gelir.''
-''BÜROKRAT ARKADAŞLARIMIN ARKASINDAYIM''-
Şu anda çalıştığı bürokratlarla kendi bürokratlığı döneminde de çalıştığını ve çalışma arkadaşlarının arkasında olduğunu, onları savunduğunu ifade eden Tüzmen, ''Biz elimizden gelen çalışmaları yapacağız. Türkiye'nin artık kendini aşması gerekiyor, biz de ona çalışıyoruz. Ama maalesef biz bir taraftan koşarken bu tip işlerler biraz vaktimiz azalacak, biz ona yoruyoruz'' dedi. Gümrüklerle ilgili yapılan tüm çalışmaların hesabını verdiklerini, fakat Türkiye şartlarında bu kadar çalışabildiklerini kaydeden Tüzmen, ''benim Eximbank'la çok şükür bir sıkıntım yok, dış ticarette çok şükür bir sıkıntım yok, dış müteahhitlikte çok şükür. Aynı performansı gümrüklerde de gerçekleştirmek için en iyi şekilde çalışacağız. Ama şartlar budur, bu şartlar içinde en iyisini yapmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.
-''ABDÜLLATİF ŞENER BEY ARADI''-
Bir gazetecinin, ''Siz rapordan (haberim yok) diyorsunuz, bir komplodan mı söz ediyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine Tüzmen, ''hayır, polisiye bir şeyden söz etmiyorum. Neden şimdi sorusuna bir yorum istiyorum, Niye şu anda? Benim 25 seneye yakın geçmişim var, neden o zaman birşey yok. Benim bürokrasideki bütün yaptıklarım ortada'' yanıtını verdi. Kendilerine gelmiş bir raporun bulunmadığını vurgulayan Tüzmen, şöyle konuştu: ''Beni Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener bey aradı, üzüldüğünü ve raporun kimin sızdırdığını bilmediğini söyledi. Ben de dedim ki (Sayın başbakan yardımcım, hiç üzülme, senin canın sağolsun) dedim. Yani burada birşey var, şunu söylememiz lazım, bugün devam eden işler sırasında eğer böyle bir rapor varsa, hazırlanmış bitmişse, o zaman onun bir örneği gelir, o zaman biz de cevaplarımızı hazırlarız. Bana daha o gelmeden, rapor hazırlanmadan ben sizden duyuyorum. bu da beni şaşırtıyor.'' Bir basın mensubunun ''Soruşturma sürecinde Başbakanlık'tan izin istenmiş'' şeklindeki sözleri üzerine Tüzmen, ''(Soruşturma sürecinden haberim yok) demedim, (son rapordan haberim yok) dedim. Süreç devam eden bir süreç, devam eden süreçte biz gazeteye manşet oluyoruz. Bu rapor size gelmeden önce bana gelmeliydi'' yanıtını verdi. Gazetecilerin ''Sizi bakanlıktan mı indirmeye çalışıyorlar?'' şeklindeki sorusu üzerine Tüzmen, 3,5 senedir her hafta bakanlıktan gittiği yönünde haberlerin yayımlandığını belirterek, ''el insaf, onu düşünmek istemiyorum. Herkesin kendine göre birşeyi vardır ama ben iyi niyetli düşünmek istiyorum. Dolayısıyla ben bu soru işaretini size bırakıyorum. Esasında ben de bunun cevabını size net bir şekilde verebilsem, bunu sizinle paylaşırım. Kurşun biryerlerden geliyor da kimin attığı belli değil, ama kurşun geliyor'' diye konuştu. ''Bu serzenişiniz kime acaba?'' sözleri üzerine Tüzmen, ''ortaya, kim üstüne alıyorsa'' dedi.
-EXIMBANK'IN TAKİBE KONU KREDİLERİ YÜZDE 1'İN ALTINDA-
Türk Eximbank'ın EGS'ye 1993-2001 yıllarında kullandırdığı krediler hakkında da bilgi veren Tüzmen, 1993-2001 yılları arasında söz konusu firmanın toplam 4 milyar 871 milyon 340 bin 517 dolar ihracat yaptığını, Eximbank'tan ise toplam 445 milyon 627 bin 706 dolar kredi kullandığını söyledi. Bakan Tüzmen, Eximbank'ın EGS'ye kullandırdığı toplam kredinin, firmanın toplam ihracatının yüzde 9,15'ine karşılık geldiğini bildirdi. Bankacılık sektöründe takibe konu olan kredilerin toplam kredilere oranının yüzde 28, kamu bankalarında yüzde 37 olduğu bir ortamda Eximbank'ta bu oranın yüzde 1'in altında olduğuna işaret eden Tüzmen, Türkiye'nin en derin mali krizinin yaşandığı 2001 yılında Eximbank'ın, öz kaynaklarını da artıracak şekilde 154 trilyon lira kar elde ettiğini vurguladı. Bakan Tüzmen, Eximbank'ın 2001 yılında ihracata toplam 5,6 milyar dolar destek sağladığını, söz konusu yılda sistemdeki ihracat kredilerinin neredeyse tamamının Eximbank tarafından sağlandığını belirtirken, ''bankacılık mevzuatı ve teamüllere aykırı bir işlemden söz etmek mümkün değil. Nitekim ithamın Bankalar Kanunu hükümlerine değil, Türk Ceza Kanunu'na dayandırılması, bankacılık mevzuatına aykırılıktan söz edilememesi nedeniyledir'' diye konuştu.
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|