Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,8993
EURO
46,8971
IMKB
9.405,000
ALTIN
4.200,610
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
VEKİLİN CANI CAN, VATANDAŞINKİ PATLICAN!
VEKİLİN CANI CAN, VATANDAŞINKİ PATLICAN!
 
Türk halkı Meksika ortalamasının altında sağlık hizmeti alırken Milletvekilleri ve Meclis çalışanları hatta yakınları ayrıcalıklı bir konuma sahip...
 
14.8.2008 - 03:50

Türkiye, birçok kalemde olduğu gibi sağlık harcamalarıda da az gelişmiş ülkeler kategorisinde seyrediyor. Ancak bu geri kalmışlık tüm ülkenin kaderi değil. Çünkü devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden ayrıcalıklı olarak yararlananlar da var. Bu ayrıcalıklı kesimin en çok bilinenleri TBMM mensupları.

Bu 'şanslı' topluluğun mevcudu ise 12 bin 400 kişiyi çoktan geçti. Milletvekilleri, Meclis çalışanları ve dolaylı olarak (Milli Saraylar ve müzeler) bu çatı altında bulunan ile onların birinci dereceden yakınları için harcanan bütçe Türkiye ortalamasının çok üstünde.

31 Temmuz 2008 tarihi itibariyle 548 milletvekilinin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı bin 710, 2 bin 313 olan eski üyelerin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı ise 4 bin 988. 2 bin 880 olan eski milletvekili dul ve yetimleri ile dışarıdan atananlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler de ilave edildiğinde milletvekili ve bakmakla yükümlü oldukları kişi sayısı toplamı 12 bin 439'a ulaşıyor.
1 Ekim 2007-31 Temmuz 2008 tarihleri arasında, eski ve yeni milletvekilleri ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tedavi ve ilaç giderleri için ise 31 milyon 669 bin 820 YTL harcandı. Yani bir kişi için ortalama 2 bin 546 YTL (yaklaşık 2 bin 157 dolar).

Harcamaların Türkiye ortalamasından yüksek olmasının nedeni ise bu topluluğa sunulan avantajlar. Çünkü milletvekili ve TBMM personeli ile yakınları, devlet hastanelerinin yanı sıra anlaşmalı oldukları özel sağlık kuruluşlarında sınırsız tedavi imkanına sahip. Üstelik bu tedavilerin ardından sıradan bir devlet memuru gibi katkı payı ödemek zorunda da değil. Hatta tedavi için yurt dışı tercih edildiğinde dünyanın neresinde olursa olsun tedavi masrafları yine eksiksiz olarak TBMM tarafından ödeniyor.

Bu 'şanslı topluluk' kişi başı 2 bin doları aşan sağlık hizmeti gideri ile Türkiye ortalamasını 10'a katlıyor. OECD raporlarına göre, Türkiye'de kişi başına yıllık 232 dolar sağlık harcaması düşüyor. Yani sıradan bir Türk vatandaşı kendisine düşen sağlık harcamasıyla Meksika’dan sonra ikinci sırada yer alırken TBMM güvencesi altındakiler Avrupa standartlarında hizmet alıyorlar.

“TBMM 23. Dönem 2. Yasama Yılı Yasama-Denetim-Yönetim Faaliyetleri” kitapçığında yer alan bilgilere göre, Mecliste halen 2 bin 471'i kadrolu, 84'ü sözleşmeli, 572'si geçici görevli, 482'si de milletvekili danışmanı (geçici görevli) olmak üzere 4 bin 884 personel bulunuyor. Bu personelden 3 bin 730'u merkez teşkilatında, bin 154'ü ise Milli Saraylar bünyesinde görev yapıyor.(HÜRRİYET)

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TOSUN BEBEK HASTANE PERSONELİNİ ŞAŞKINA ÇEVİRDİ

O DOKTOR BUNU HEP YAPIYOR MUŞ

OTOMOBİL OTOBÜSLE ÇARPIŞTI : 2'Sİ ÇOCUK 5 KİŞİ ÖLDÜ
»  KÖYE DÜŞEN YILDIRIM ON EVİ YAKTI
»  TUZLA'DA İŞVEREN KOBAY OLMAYANI İŞTEN KOVMUŞ
»  ŞEHİT KURMAY YARBAYIN HÜZÜNLÜ HİKAYESİ
»  MUHABİR/İN GÖZYAŞLARINI TUTAMADIĞI AN
»  TÜRKİYE'DE 21 İNGİLİZ TURİSTE TECAVÜZ EDİLMİŞ
»  HAFTADA 9 KONTÖRE CEPTEN İNTERNET
»  YARALI YÜZBAŞININ 2.MUCİZE KURTULUŞU
»  BIYIĞINI KESMEMEK İÇİN İŞTEN AYRILDI
»  ECEVİT:"ABD BENDEN VAZGEÇTİ ÇÜNKÜ..."
»  SİGARA KARŞITI TOPLANTIDA DUMANALTI OLDULAR
»  3 BİN 500 DOLAR MAAŞ FIRSATI
»  DELİLERİ ÖRGÜTLEDİ HASTANEDEN KOVULDU.
»  DAYAKÇI ANNESİNİ SAVCILIĞA ŞİKAYET ETTİ.
»  BAKANLIKTAN "TOPLU SEKS"E YALANLAMA
»  İÇİŞLERİ BAKANININ ARCINI TRAFİK EKİBİ DURDURDU
»  ALBAY KONUŞURKEN ÖLDÜ
»  GÖLDEKİ GARİP GÖRÜNTÜLERİN SIRRI AÇIKLANDI
»  ÇALIK GRUBU'NDAN AMİRAL'İN ÇOCUKLARI AÇIKLAMASI
»  KAYSERİ'YE DEV AKVARYUM
»  İNGİLİZ DERGİSİ,"SEKS İÇİN BODRUMU SEÇİN"
»  İŞTE ŞEHİTLERİN İSİMLERİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.