Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8249
EURO
43,7131
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.010,680
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YAPI KREDİ VE TURKCELL'DE HERKESİ BAŞ BAŞA BIRAKIYORUM!!!
YAPI KREDİ VE TURKCELL DE HERKESİ BAŞ BAŞA BIRAKIYORUM!!!
 
Turkcell ve Yapı Kredi ile ilgili gelişmelerin, ‘çok boyutlu ve girift’ olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ‘Siyasi olarak bana düşen, herkesi kendi yetki ve sorumluluklarıyla baş başa bırakmaktır’ dedi.
 
7.4.2005 - 08:11
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, hafta başında TBMM’ye gönderilen Bankacılık Yasa tasarısının TBMM’de uzun tartışılacağını ve hedeflerinin ‘bu yasama yılı bitmeden tasarıyı kanunlaştırmak olduğunu’ söyledi. Yapı Kredi Bankası’nın satış süreci ve Turkcell hisselerine art arda iki talip çıkmasını ‘çok boyutlu ve girift bir olay’ olarak nitelendiren Şener, ‘Siyasi olarak bana düşen görev, herkesi kendi yetki ve sorumluluklarıyla başbaşa bırakmaktır’ dedi. Şener; Bankacılık, TMSF şirketlerinin satışını kolaylaştıran ‘vetolu’ yasa, Teşvik Yasası gibi ekonominin gündemindeki temel düzenlemelere ilişkin son gelişmeler konusunda sorularımızı yanıtladı.

TEKNOKRAT OLUYORDUM

- Bankacılık Yasası dört buçuk ay sonra nihayet Meclis’e gönderildi? İçinize sinen bir metin oldu mu?

- Bu kanun yüzünden, az kalsın teknokrat-politikacı kimliğimi kaybedip sadece teknokrat olacaktım. İyi bir kanun olacağını düşünüyorum. Çünkü bir yıldır yeterince tartışıldı. Metin herkesin eline geçti, herkes söyleyeceğini söyledi. Her söyleyenin söylediği de metne girmez zaten. Ama sonuçta belli bir uzlaşı metni çıkmıştır.

- TBMM’de tasarının önemli değişikliklere uğrama ihtimali var mı?

- Bence bu baştan sona teknik bir metin. Muhalif veya siyasi mülahazalarla değil, teknik gereklilikle öneriler gelirse ve doğru öneri olarak algılanırsa, Hükümet adına ben Komisyon’da bu değişikliklere olumlu bakarım.

- Mevcut metinde medya sahipliği-banka sahipliğine ilişkin bir madde yok. Bu konu Parlamento sürecinde mi düzenlenecek?

- Bu konudaki düşüncelerimi daha önce basınla paylaştım. Ama konuyla ilgili olarak Bakanlar Kurulu’nda da hiçbir şey konuşulmadı. Konu, müspet-menfi hiç gündeme gelmedi.

BEN HATIRLATMADIM

- Bu, böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığı anlamına mı gelmiyor, yoksa nasılsa Meclis’te tartışacağız anlamına mı?

- Ben Bakanlar Kurulu’nda kimseye hatırlatmadım, belki de ondandır.

- Ama bu sizin hassasiyet gösterdiğinizi söylediğiniz bir konuydu. (Arkadaşlarıma söyleyeceğim) demiştiniz. Bir yaklaşım değişikliği mi var?

- Hayır yaklaşım değişikliği yok. Meclis çalışması sırasında gündeme gelirse, o takdirde ben de bakan arkadaşların gündemine getiririm. Ama zaten bu tasarı Meclis’te de uzunca bir süre komisyonlarda, Genel Kurul’da tartışılacak. Bu görüşmelerde vaktimiz olur diye düşünüyorum.

- Meclis’e gittikten sonra IMF açısından bir takvim sıkışıklığı yok?

- Evet yok ama herşeye rağmen Meclis’e gönderildikten sonra, böyle bir temel yasa, bu yasama yılında Meclis’ten geçirilirse iyi olur. En azından dört ay vaktimiz var.

Petroldeki hızlı artış bizim enflasyon hedefini bozmaz

ABDÜLLATIF Şener, petrol fiyatlarında öngörülenin üzerindeki artışın, hükümetin enflasyon hedefini bozmayacağını söyledi. Şener, Çankaya Üniversitesi’nde ‘e-dönüşüm ve Türkiye’ konulu konferansın ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

HEDEFİ BOZMAZ: Şener, enflasyona ilişkin soru üzerine, TÜFE’deki artışın beklenenden daha düşük çıktığını ve enflasyonun kalıcı olarak tek rakamlara düştüğünü belirtti. ÜFE’ye ilişkin bazı yorumların yapıldığını hatırlatan Şener, şunları söyledi: ‘Petrol ve petrole dayalı ürünlerin fiyatlarındaki artışın etkili olduğu görülmektedir. Geçen yıl da petrol fiyatlarındaki artışın enflasyon rakamları üzerinde etkisi vardı. Ama hükümet bunu kalıcı bir şekilde enflasyonu düşürmüştü. Petrol fiyatlarında öngörülenin üzerindeki artış hükümetin enflasyon hedefini bozmaz.’

ORTALAMAYA BAKMAK LAZIM: Petrol fiyatlarındaki yükselişe ilişkin soru üzerine de Şener, şunları söyledi: ‘Petrol fiyatları 50 dolar sınırını aşmıştır, 60 dolara doğru gitmektedir. Ancak bunun Türkiye’nin yıllık petrol maliyetini nasıl etkileyeceğini belirlemek için belli bir aya, belli bir kesite bakmamak lazım. Ortalama fiyata bakmak lazım. Önümüzdeki aylardaki fiyatlara bakmak lazım. 2003-2004 yıllarında da petrol fiyatları öngörülenlerin üzerinde seyretmiştir. Buna rağmen Türkiye ekonomik istikrarını korumuştur. Enflasyonun düşme eğilimi sürmektedir. Kamunun finansman dengesi açısından herhangi bir sorun oluşmamıştır. Petrolde uluslararası piyasalardaki fiyatlar iç piyasaya yansımaktadır. Ancak petrolün maliyetleri ekonomik programımız içerisinde zaten farklı alternatifler çerçevesinde başlangıçta müzakere edilmiş, gözden geçirilmiş bir konu.’

TV’lerin yabancıya satışı gecikmemeli

TELEVİZYON kanallarının yüzde 100 yabancı sermayeye açılmasına imkan veren yasanın Cumhurbaşkanı’nca vetosunun ardından nasıl bir yol izleyeceksiniz? Başbakan, yasanın aynen TBMM’ye gönderileceğini söyledi..

- Bakanlar Kurulu’nda bilgi sunarak Cumhurbaşkanımızın gerekçelerini anlattım. ‘Gönderelim veya kalsın’ diye bir değerlendirme yapılmadı, herhangi bir karar alınmadı. Sadece iade gerekçeleri üzerinde sunuş üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.

- Yeni bir formül olasılığı var mı?

- Bu yasanın ilk hazırlanış safhasında bulunan birimlerle (TMSF, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve ben) birlikte tekrar bir değerlendirme yaparak görüş oluşturacağız. Sayın Cumhurbaşkanı’nın gerekçelerini ayrıntılı olarak değerlendirmemiz lazım. Çıkacak görüşü Sayın Başbakan’a sunacağız. Başka bir formül de bulunabilir aynı metin de gönderilebilir. Tabii gecikmemesi lazım.

- Ne zaman?

- Önümüzdeki hafta içinde bir karar vermemiz gerekiyor.

BDDK Başkanı ile ilgili düzenleme sağlıksız

Fon’a devir maddesi konusunda sizin yaklaşımınız ne?

- BDDK mutlak anlamda yetkiye sahip bir kurul. Kimse BDDK kararlarına etki edemez. Dolayısıyla farklı alternatifler yasal olarak hareket alanı açısından konjonktür ve koşullara göre hangi davranışın benimsenmesi yönünde elini güçlendirir. Tek istikameti gösteren bir çözüm varken ikinci alternatif neden konuldu diye fazla sorgulamamak gerekir.

- Ama BDDK’nın mevcut başkanının görev süresi bitince tekrar atanamayacağına ilişkin madde, özel tasarlanmış duruyor? Samimi olarak, bu maddede tarif var mı yok mu?

- Meclis’e daha önce giden Üst Kurullar ile ilgili çerçeve kanunda aynı madde var. Çerçeve kanunun hazırlandığa dönem BDDK’Yla ilgili herhangi bir düşünce olduğu varsayamayacağımız bir safhadır. Ben de iki yıl görev yapmış birinin atanamayacağına ilişkin bir düzenlemeyi doğru ve sağlıklı bulmuyorum. Meclis’te izleyeceğim ve bu iki maddenin küçük bir değişikliğe ulaşmasında fayda var. Kaldı ki başkanın görevinde hassas olduğuna inanıyorum. Konusunu biliyor ve görevlerini yerine getiriyor.

TMSF’den Hazine’ye ödeme haftaya

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Hazine Müsteşarlığı’na 1.5 milyar dolarlık bir ödeme yapacaktı. Bu ödemenin hala yapılmamış olmasının ve gecikmesinin özel bir nedeni var mı?

- Teknik bir engel yok. Takvim olarak mutabık kalmaya çalışıyorlar. Muhtemelen gelecek hafta içinde bu konuda bir açıklama yapacaklar. Hatta rakam olarak 1.5 milyar doları da aşabilir. Çünkü Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun halen elinde henüz tarihi gelmemiş çok fazla kağıtlar da var. Bunlarla ilgili itfa da olabilir.

Hazine’nin açığı 5.7 milyar YTL

HAZİNE yılın ilk çeyreğinde 5.7 milyar YTL nakit açığı verdi. Faiz dışı nakit fazlası ise 6.1 milyar YTL’ye ulaştı. Hazine’nin nakit gerçekleşmelerine ilişkin olarak yaptığı açıklamaya göre, martta 10.1 milyar YTL olan nakit gelirlere karşılık 7.5 milyar YTL’lik faiz dışı harcama yapıldı.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİNDE MAAŞLAR DÜŞMEYECEK!!

TMSF BU KEZ FİLM SATMAYA HAZIRLANIYOR!!

TURİZMCİLERE KDV MÜJDESİ!!
»  EMEKLİLER, UNAKITAN'I, "YILIN İSTENMEYEN ADAMI" İLAN ETTİ!!
»  CARİ AÇIK 3.8 MİLYAR DOLAR'A ULAŞTI!!
»  ''PETROL FİYATLARINDA ARTIŞ, ENFLASYON HEDEFİNİ BOZMAZ''
»  UZAN'IN YATI 1 MİLYON 620 BİN DOLARA SATILDI!
»  TEŞVİK YASA TASARISI ŞARTLI GEÇTİ!!
»  TRABZON BUGÜN HALKA AÇILIYOR...
»  ZİRAAT BANK'IN KAYIP TRİLYONLARI ARANIYOR!!!
»  BENZİN TÜRKİYE'DE NEDEN PAHALI?
»  BENZİN'DEN SONRA MOTORİN'DE ZAMDAN NASİBİNİ ALDI!!
»  AYDIN DOĞAN, İSTANBUL VERGİ REKORTMENİ!!!
»  "9.9'LUK BÜYÜME NASIL OLUYOR?"
»  BENZİN ZAMMI POMPAYA DA YANSITILDI!!
»  BİRİLERİ ZAM DÜĞMESİNE BASTI... BENZİN YİNE ZAMLANDI!!
»  ECZACIBAŞI'NA YENİ LOGO
»  BANKALAR KANUNU VE GENELSAĞLIK SİGORTASI MECLİSE SUNULDU
»  ENFLASYON TAHMİNLERİ AŞTI!!!
»  ÜRETİCİ FİYAT ENFLASYONU SÜRPRİZ YAPTI!!!
»  ANKARA'NIN VERGİ REKORTMENİ DEĞİŞMEDİ!!
»  ANKARA'NIN VERGİ REKORTMENİ DEĞİŞMEDİ!!
»  TÜRK BANKACILAR, YABANCI BANKA İSTEMİYOR!!
»  EMEKLİ SANDIĞI, ÇİFTE KARNE PEŞİNDE!!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.