Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3559
EURO
34,7695
IMKB
10.046,000
ALTIN
2.409,940
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Yeni Açılma Kararı! Yasakların Sonu...
Yeni Açılma Kararı! Yasakların Sonu...
 
Türkiye'de son 24 saatte 218 bin 957 Kovid-19 testi yapıldı, 6 bin 933 kişinin testi pozitif çıktı, 134 kişi hayatını kaybetti. Kademeli normalleşmenin sonuna gelinirken gözler bugün gerçekleştirilecek Kabine Toplantısı'na çevrildi
 
31.5.2021 - 07:47

. Kabine, son Koronavirüs Risk Haritası'nı ve Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyelerini dikkate alarak atılacak açılma adımlarını belirleyecek. Toplantının ardından kameraların karşısına geçecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, normalleşme adımlarını açıklayacak ve yeni dönemin yol haritasını kamuoyu ile paylaşacak. Peki hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması gevşetilecek mi, restoran ve kafeler müşteri kabul etmeye başlayacak mı, açık hava düğünlerine izin verilecek mi, yüz yüze eğitim nasıl olacak? İşte kaldırılacak yasaklar ve masadaki kararlarla ilgili kulislerde dolaşan son tahminler ile koronavirüs salgınıyla ilgili flaş gelişmenin tüm detayları...

M,lliyet'ten Aslıhan Altay Karataş'ın haberine göre Türkiye 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’ten 1 Haziran 2021 Salı günü saat 05.00’e kadar uygulanacak olan kademeli normalleşmenin sonuna geldi. Koronavirüs ile mücadelede yeni yol haritası için vatandaşın gözü kulağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak kabinede alınacak son kararlara çevrildi.
Kontrollü normalleşme döneminde vaka sayılarının azalmasıyla ağır hasta sayısında düşüş yaşandı. Aşılanmanın da hız kazanmasıyla salgınla mücadelede olumlu bir tablo ortaya çıktı.


Kontrollü sosyal hayat döneminde vaka sayıları 8 binin altına düştü. Normalleşme sürecinin ilerleyen günlerde hızlanması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bugün yapılacak kabine toplantısının öncelikli gündemi normalleşmenin yol haritası olacak.

1 Haziran’dan itibaren kademeli normalleşme takviminin ikinci etabına geçileceğini duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tedbirleri önemli ölçüde gevşetmeyi planladıklarını söylemişti.

Ancak kapanma tedbirlerine rağmen günlük 5000 vaka sayısının altına inme hedefine ulaşılamaması nedeniyle, kısıtlamaların tamamen kaldırılması yerine yeni kontrollü normalleşme adımlarının atılacağı ifade ediliyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 17 Mayıs’ta uygulanmaya başlanan kısmi kapanma tedbirlerinin günlük vaka, hasta ve vefat sayılarına yansıması ile aşılama çalışmaları hakkında kabineye detaylı bilgi verecek.


Kabine, Koronavirüs Risk Haritası’nı ve Bilim Kurulu’nun tavsiyelerini dikkate alarak yeni normalleşme adımlarını belirleyecek. Buna göre hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının illerin risk durumuna göre gevşetilmesi bekleniyor.

Kısıtlamanın düşük ve orta riskli illerde tamamen kaldırılması, yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise pazar günü devam etmesi gündemde. Halen gel-al ve paket servis şeklinde hizmet veren restoran ve kafelerin faaliyetleri konusunda da adım atılacağı belirtiliyor.


Kabinede, restoran, lokanta, kafe, çay bahçesi gibi yerlerin, çok yüksek riskli iller dışında, faaliyetlerini yüzde 50 kapasiteyle sabah 7 ile akşam 19 saatleri arasında sürdürmesi yönünde karar verilmesi bekleniyor.
Açık hava ve kır düğünlerine izin verilmesinin de yeni normalleşme adımları arasında olacağı ifade ediliyor. Sosyal mesafe kurallarına uymak ve gerekli tedbirleri almak kaydıyla 1 Haziran’dan itibaren açık hava düğünlerine izin verilebileceği belirtiliyor.


Koronavirüs vaka sayılarındaki düşüşe göre halı sahalar, spor salonları ve yüzme havuzlarının tekrar açabilmesi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak kabinede karara bağlanacak konular arasında yer alıyor.

Kabinede ayrıca yüz yüze eğitime geçilmesi konusu da değerlendirilecek. Koronavirüs risk haritasına göre mavi ve sarı renkli, yani düşük ve orta riskli illerde okullarda haftada iki gün yüz yüze eğitim kararının verilmesi ihtimaller arasında.


Bilim Kurulu’nun, haziran ayından itibaren sahillerde, parklarda, bahçelerde, kişiler arasında iki metrelik mesafe olması durumunda maskesiz oturulabilmesi veya dolaşabilmesi yönündeki önerisi de kabine toplantısında görüşülecek.
Öte yandan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüs hastalarında uygulanan tedavilerin istenmeyen yan etkilere, kalıcı olabilecek şeker ve tansiyon hastalığına neden olabileceğini söyledi.


Savaşçı “Mukormikoz vakalarımız yoğun kemoterapi alan hastalarda ortaya çıkan durumlardır. Akciğerleri kurtarmak için uygulanan kortikosteroid tedavisi alan hastalarda özellikle ‘Aspergillus’ dediğimiz akciğer mantarı ortaya çıkıyor ve ölüm oranı çok yüksek.

Ne yazık ki ülkemizde böyle vakalar ortaya çıkıyor” dedi. Hastanın vücudunda baskılanmış, yerleşik olan verem hastalığı varsa bunun da aktif hale gelebileceğini ifade eden Dr. Savaşçı, “Kişiler iyileştikten sonra kanlı balgam devam ederse, ateş, geçmeyen öksürük olursa mutlaka hastaneye müracaat etsin” dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


1 Günde Sınavsız Memuriyet!

İmam, Müezzini Öldüresiye Dövdü!

Ankara'da Kadın Cinayeti
»  Konya'da İkinci Kadir Şeker Vakası
»  CHP'den İntihar Raporu
»  CHP'li Sertel'in Acı Günü
»  Kurbanlıklara Yüzde 20 Zamlandı
»  Masumlar Apartmanı Dizisine Yeni Oyuncu
»  NASA'dan Türkiye Paylaşımı
»  ‘Aşının Etkisi Azalıyor 3.Doz Yapıılmalı
»  BioNTech Aşısının Yeni Partisi Geldi
»  İstanbul Göbeğinde Korkunç Cinayet
»  Survivor'da En Güçlü Yarışmacı Elendi
»  'Ekmeğe Büyük Zam Kaçınılmaz'
»   Burak Sergen Taburcu Oldu.
»  3 İl'de Terör Operasyonu
»  İki Kadın Vurularak Öldürüldü
»  Tarkan Milyonluk Teklifi Reddetti
»  O Müftü Görevden Uzaklaştırıldı
»  Yerli Aşıda Yüzde 100 Antikor
»  28 İl İçin Kuvvetli Yağış Uyarısı
»  Eurovision'da Kazanan İtalya
»  Ayvalık’ta fFrtına Dehşeti
»  Kene Kabusu Yine Başladı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.