Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5617
EURO
34,8950
IMKB
9.645,000
ALTIN
2.433,710
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Çin'den Tayvan'a Yaptırım Uyarısı
Çin den Tayvan a Yaptırım Uyarısı
 
Çin, bağımsızlık konusunda herhangi bir adım atması durumunda Tayvan'a karşı sert önlemler alacağı uyarısı yaptı.
 
29.12.2021 - 12:53

Yapılan uyarı esnasında Çinli yetkili Ma, Tayvan'ın provokasyonları ve dış güçlerin müdahalelerinin gelecek yıl artabileceğini de belirtti.

Çin'in Tayvan İşleri Ofisi sözcüsü Ma Xiaoguang, basına verdiği demeçte, Çin'in Tayvan ile barışçıl bir şekilde yeniden birleşmeye çalışmak için elinden gelenin en iyisini yapmaya istekli olduğunu, ancak bağımsızlık konusundaki kırmızı çizgilerinin aşılması durumunda harekete geçileceğini söyledi.

Ma açıklamasında, "Tayvan'da bağımsızlık isteyen ayrılıkçı güçler provokasyonlarına devam ederse, güç uygularsa ve hatta herhangi bir kırmızı çizgiyi geçerse, sert önlemler almak zorunda kalacağız" ifadelerini kullandı.Çin'den Tayvan'a yaptırım uyarısı

Bağımsızlık yanlısı güçlerin provokasyonunun ve "dış müdahalenin" önümüzdeki aylarda "daha keskin ve daha yoğun" hale gelebileceğini belirten Ma, "Gelecek yıl, Tayvan Boğazı durumu daha karmaşık ve şiddetli hale gelecek" dedi.

Çin-Tayvan gerginliği
Tayvan Adası, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda Japon işgalinin sona ermesi ve Çin egemenliğine geçmesinden bu yana, bölgedeki gerilim merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Tayvan ile Çin anakarası arasındaki cepheleşme, 1949’dan bu yana geçen 70 yılı aşkın sürede bölgede çok sayıda çatışma ve askeri gerilime yol açtı.

İkinci Dünya Savaşının sona ermesinin ardından, Tayvan'da 1895’teki Birinci Çin-Japon savaşından bu yana süren Japon işgali son buldu. Ada, o sırada Çin Cumhuriyeti’nde iktidarda olan Milliyetçi Parti (Koumintang/KMT) himayesine verildi.

Ne var ki ülkede o sırada Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile KMT arasında kanlı bir iç savaş patlak vermişti. Savaş, 1949’da Komünistlerin kesin zaferiyle sonuçlandı. Mao Zıdong önderliğindeki ÇKP, 1 Ekim’de Pekin’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) kuruluşunu ilan etti.

Yenik düşen KMT mensupları ise Komünistlerin deniz gücünün zayıf olmasından yararlanarak Tayvan Adası’na çekildi. Çan Kay-şek liderliğindeki partizanlar, 1912’de kurulan Çin Cumhuriyeti’nin (ÇC) egemenliğinin adada devam ettiğini ileri sürerek Aralık 1949’da Taipei’yi geçici başkent ilan etti.

1971’e kadar geçen sürede hangi hükümetin Birleşmiş Milletlerde (BM) Çin’i temsil edeceği tartışmalı olmayı sürdürdü. Çin Cumhuriyeti, Kuzey Atlantik Paktı (NATO) ülkelerinin büyük bölümü tarafından Çin’in meşru temsilcisi olarak kabul edilmeyi sürdürürdü. Öte yandan Varşova Paktı ülkeleri, bağlantısız ülkeler ve İngiltere ile Hollanda bazı Batılı ülkeler Çin anakarasını kontrol eden Halk Cumhuriyeti’ni Çin'in meşru temsilcisi olarak tanımayı seçti.

"İki Çin" olarak adlandırılan bu dönem, sonraki yıllarda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesi ve 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle sona erdi.

Birinci, İkinci ve Üçüncü Boğaz krizlerine sahne olan Tayvan-Çin diplomasisi günümüzde de gerilimini sürdürmekle beraber yeni krizin kapıda olup olmadığı konusu da sıklıkla gündeme geliyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Bangladeş'te Dünyayı Sarsan Yangın

Rusya ve Ukrayna'dan Ateşkes Anlaşması

Biden: 2024'te Yeniden Aday Olacağım
»  Kraliçe Elizabeth'e Omicron Önlemi
»  Omicron İngiltere'de 12 Can aldı
»  Aliyev ve Paşinyan Anlaştı
»  Omicron'un Yayılımı Durdurulamıyor
»  Rusya'dan Tehdit Gibi Açıklama
»  Toyota'dan Üretimi Durdurma Kararı
»  Biden'den Putin'e Ukrayna Mesajı
»  "Esad'ın Kardeşi UyuşturucuBaronu Olmuş"
»  İngiltere'de Omicron Paniği
»  Lukaşenko'dan Nükleer Silah Tehdidi
»   Barbados Cumhuriyet İlan Etti
»  Venezuela'da Zafer Maduro'nun!
»  Bulgaristan’da Otobüs Faciası,46 Ölü
»  Putin 3. Doz Aşısını Oldu
»  Biden Yetkilerini Geri Aldı
»  F-35 uçağı Akdeniz'de Düştü
»  Meksika'da Ülkeyi Sarsan Vahşet
»  ABD Enflasyonu 31 Yılın Zirvesinde
»  Japonya'da 15 ay Sonra Bir İlk
»  Fransa'da Gençlere Ayda 500 Euro Yardım
»  İtalya'da Covid 19 Patlaması
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.