Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3768
EURO
35,0120
IMKB
9,080
ALTIN
2.324,140
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Özgür Demirtaş’tan Kritik Uyarılar
Özgür Demirtaş’tan Kritik Uyarılar
 
Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş'tan ekonomi ile ilgili 20 maddelik bir dizi uyarı geldi. "Ucuz faiz ile para dağıtmak, parayı tuvalet kağıdından farksız yapar" diyen Demirtaş, "Türkiye gibi hassas bir ülkenin bu hatayı yapması vahimdir!" ifadelerini kullandı.
 
25.1.2023 - 08:45

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medya hesabından 20 maddede ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Paylaşımlarında "Ucuz faiz ile para dağıtmak, parayı tuvalet kağıdından farksız yapar" görüşünü paylaşan Demirtaş, "Sisteme giren para ilk başta iyi etkilerini gösterir. Kısa vadede ucuz kredi ile piyasa canlanır, mal fiyatları artar" ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

"Her zaman yazdığım gibi para politikasındaki en BÜYÜK yanlışları ABD yapmıştır. Onu Türkiye gibi ülkeler izlemiştir. Diyebilirsiniz ki ABD yapmışsa bende yapayım. Bu saflık olacaktır. Çünkü ABD parası rezerv paradır. Cari açığını yoktan bastığı para ile finanse eder. Böyle bir güçleri olmasına rağmen onlar bile sarsılmıştır. Ama Türkiye gibi hassas bir ülkenin bu hatayı yapması VAHİMDİR. Kısa vadeli acı çekmeyen hiçbir ülke başarıya ulaşamaz. Başarıya kestirmeden ulaşacağını zannedenler ŞARK KURNAZIDIR. Peki ŞARK KURNAZLIĞI çalışır mı? Elbette çalışmaz."Özgür Demirtaş Kimdir, Kaç Yaşında ve Nereli? Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın  Hayatı

Advertisement

İşte Sabancı Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medya hesabından 20 maddede yazdıkları:

1- Lütfen Okuyun, okutun: Merkez Bankaları yoktan para yaratır. Bu bir bedel (Faiz) karşılığında bankalara verir. Bankalar da o parayı alır şirketlere kredi verir. Şirketler kredi ile yeni yatırım yapar. İnsanları yeni yatırımlarında işe alırlar.

2- İşsizlik düşer. Yeni yatırımlarda maaş alan insanlar maaşlarını harcar. Milli gelir artar. Ne güzel değil mi?? Kulağa ne hoş geliyor değil mi?? Değil. Unutmayın: Bir şey kulağa çok hoş geliyorsa büyük ihtimal ile doğru değildir.

3- Peki yukarıdakiler niye doğru değil? Doğru değil çünkü, bu yöntem dopingdir. Bu yöntem uyuşturucu kullanımıdır. Bu yöntem sahtekarlıktır. Bu yöntem kısa vadelidir. Bu yöntem gelecek nesillere atılan kazıktır. Tane tane anlatayım.

UYUŞTURUCU BENZETMESİ

4-Ucuz faiz ile para dağıtmak, PARAYI tuvalet kağıdından farksız yapar. Sisteme giren para ilk başta iyi etkilerini gösterir (Tıpkı Doping gibi, Tıpkı Uyuşturucu gibi, Tıpkı Alkol gibi). Kısa vadede ucuz kredi ile piyasa canlanır. MAL fiyatları artar.

5- Elinde mal tutanlar zengin olur. Kısa vadede ekonomi canlanınca politikacılar dört köşe olur, tıpkı doping kullanıp 100 metre koşusunu kazanan sporcunun antrenörünün madalya töreninde böbürlenmesi gibi. Sonrasında sporcunun karaciğeri iflas eder.

6- Uyuşturucu kullanan kişi ilk dakikalarda çok keyifliyken sonra vücudunda yaralar çıkar, dişleri dökülür… Para basmak ve faizi ekstra düşürmek kısa vadede olumlu etkilerini yansıtıp siyasetçileri havalı kılsa da(!) uzun vadede, ++

7- Enflasyon kasıp kavurur. İnsanların geliri enflasyondan az artar. Alım gücü düşer. Uzun vadede FELAKETLER başlar. AMA siyasetçiler uzun vadeye bakmaz. Onlar için, Kısa vadede seçim kazanmak önemlidir. Uzun vadede siyasetten çekilmiş, emekli olmuş, ya da ölmüşlerdir.

UZUN VADEDE DEĞERİ ANLAŞILIR…

8- Kısa vadeli plan yapıp, para basıp, faizi SUNNİ yollarla düşürüp, insanları enflasyona boğana SİYASETÇİ denir. Uzun vadeli plan yapıp, enflasyonu kontrol altına alıp, faizi önce arttırıp sonra DOĞAL yollarla düşürene DEVLET ADAMI denir.

9-  Siyasetçiler kısa vadede kahraman gibi karşılanır, posterleri asılır. Uzun vadede ÇOK KÖTÜ anılırlar. Haklarında en kötü sözler söylenir. DEVLET ADAMLARI kısa vadede kötü anılır, kemer sıktıkları için sevilmezler. Ama uzun vadede değerleri anlaşılır. Heykelleri dikilir!

10- Siyasetçilerin kısa vadeli çıkarlar uğruna, seçim kazanmak uğruna para basıp, faizi SUNNİ olarak indireceğini anlayan BİLİM İNSANLARI ve düşünürler: Merkez Bankaları, siyasetçilerden BAĞIMSIZ olmalı demişlerdir.

MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZ OLMAYAN ÜLKE SEFİLDİR

11- Siyasetçilerin kısa vadeli çıkarlar uğruna uzun vadeyi yakmasına, ÜLKENİN çıkarlarının UZUN vadeli planlama olması ama ülkeyi yönetmeye talip siyasetçilerin çıkarının KISA vadeli olmasına: literatürde TİME MISMATCH denir yani zaman çakışması.

12- İşte bu Time Mismatch yüzünden gelişmiş ülkeler merkez bankalarını bağımsız kılmışlardır. Merkez Bankaları bağımsız olmayan ülkeler Krallıktır, Otokrattır ve en önemlisi SEFİLDİR.

13- Şöyle düşünün: Eğer bu iş bu kadar kolay olsa gelişmiş ülkeler bu kadar kompleks kurallarla uğraşır mı? Merkez bankasına bir emir verirler, merkez bankası YOKTAN para yaratır bankalara verir, bankalar ucuz kredi dağıtır, işsizlik düşer, milli gelir artar vs

ZOMBİ ŞİRKETLER…

14- Bu iş bu kadar olsa, onca NOBEL ödüllü, onca uzman SALAK mı da bu kadar karmaşık çözümler sunuyor? Diyelim ki merkez bankasına EMİR verdiniz faizi SIFIR yaptınız. Yoktan para basıp bankalara ÇUVALLA verdiniz. Sonra da Bankacılığı denetleyen devlet kurumu da bir emir++

15- verdi bankalara SIFIR FAİZ ( yada 1-2%) ile para dağıtacaksın diye. Ne olur? Herkes ama bunu duyan herkes: %1-2 faiz ile o parayı alır, önüne gelen şirket kurar. İlk başta işsizlik düşer. Ama sonra AHHH AMA SONRA: ++

16- İnanılmaz bir enflasyon başlar. İşe girenler bile mal alamaz olur. En sonu ise en acısıdır: O BEDAVA para ile kurulan şirketlerin çoğu ZOMBİ şirkettir. Yani aslında normal ekonomi şartlarında kar edemeyeceği için kurulamayacak şirketlerdir.

ŞİRKETLER BATMAYA BAŞLAR

17- Doping sürdürülebilir olmadığı için o ZOMBİ şirketler birer birer batmaya başlar. Ülkenin onca hammaddesi, onca insan kaynağı, onca yılları, boşa gitmiştir… Bu arada bilimsel yöntemlerden şaşmayanlar aradaki farkı iyice açmışlardır.

18- Her zaman yazdığım gibi para politikasındaki en BÜYÜK yanlışları ABD yapmıştır. Onu Türkiye gibi ülkeler izlemiştir. Diyebilirsiniz ki ABD yapmışsa bende yapayım. Bu saflık olacaktır. Çünkü ABD parası rezerv paradır. Cari açığını yoktan bastığı para ile finanse eder.

19- Böyle bir güçleri olmasına rağmen onlar bile sarsılmıştır. Ama Türkiye gibi hassas bir ülkenin bu hatayı yapması VAHİMDİR. Kısa vadeli acı çekmeyen hiçbir ülke başarıya ulaşamaz. Başarıya kestirmeden ulaşacağını zannedenler ŞARK KURNAZIDIR.+

20- Peki ŞARK KURNAZLIĞI çalışır mı? Elbette çalışmaz. Eğer Şark Kurnazlığı çalışsaydı, Şark, Şark kalır mıydı? … Herkese Sevgiler.

ETİKETLER



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Mecliste Başörtüsü Mesaisi

Hollanda'ya Kur'an Notası

Akşener'den Hürriyet Yazarına Yalanlama
»  Bahçeli'den Çok Sert Aday Olamaz Tepkisi
»  İstanbul Merkezli 3 İlde FETÖ Operasyonu
»  Ruslardan 'Orurma İzni' İddiası
»  Benzinde Zam Beklentisi
»  ABD Eleştirdi Ama Kınamadı!
»  "6’lı Masa İki Liste İle Seçime Girecek"
»  Kaftancoğlu'ndan O Sözlere Açıklama
»  Erdoğan'dan İsveç'e NATO Resti
»  Flaş... Erdoğan Seçim Tarihini Açıkladı
»  25 Dönem Vekillerin EYT Kulisi
»  Akşener:Diyarbakır'dan Vekil Çıkaracağız
»  ''10 Mart'ta Yetkimizi Kullanacağız''
»  Kılıçdaroğlu En Kuvvetli Adaylardan Biri
»  Altılı Masada Hedef 400 Milletvekili
»  ''Asla Kemal Beyin Önüne Geçmem''
»  "Kılıçdaroğlu'ndan İddialı Sözler
»  AK Parti'den Küstah İsveçliye Tepki
»  İsveç'te Skandallar Bitmiyor
»  "Mayıs Ayında'Hadi Güle Güle’ Diyeceğiz"
»  İYİ Parti’den İsveç’e Sert Tepki
»  Bakan Akar'dan İsveç Kararı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.