Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3377
EURO
35,1323
IMKB
9,080
ALTIN
2.305,740
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Üniversite Kantininde 89 TL'ye Hamburger
Üniversite Kantininde 89 TL ye Hamburger
 
Eğitim ‘para’nın altında kaldı: Kantininde 89 TL'lik hamburger satan üniversiteler var...
 
1.8.2022 - 10:37

Medyaport yazarı  Nevin Bilgin Eğitim sisteminin sorunlarını ve öğrencilerin yaşadığı sıkıntıları köşesine taşıdı.

 

Nevin Bilgin'in konuyla ilgili yazısı şöyle:

Öğretim üyesi olmayan, derslerin boş geçtiği üniversitelerden, kayyumun el koyduğu üniversitelere kadar pek çok sorun yaşanıyor.

Yaşanan ekonomik krizin etkilediği en önemli sektörlerden birisi de eğitim oldu. Her yıl değişen eğitim sistemine ayak uydurma karmaşası içinde kalan çocuklar ve aileleri, bu kez de özel eğitime zorlanma, fahiş yemek ve servis paraları altında ezilmiş durumdalar. Özel okullar ve bazı vakıf üniversiteleri ise kapanma ile karşı karşıya.

2 yıla yakın COVİD-19 gibi bir süreçte normal eğitim göremeyen çocukların girdikleri hem LGS (Liselere Geçiş Sınavı), hem de YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) işte bu karmaşanın içinde ekonomik krizle birlikte yeni büyük sorunları da beraberinde getirdi.

Vakıf lise ve üniversitelerine burslu ya da yarı burslu olarak giren öğrenciler için parasız okuma vaadiyle kapılarını açan okullar, yıllık 20 bin TL gibi bir yemek parası, 30 bin TL gibi servis paraları, 60 ile 70 bin TL arasındaki yurt fiyatlarıyla bu okullara parasız giren öğrencilerden bile para istemeye başladı.

LGS için tercih işlemleri 20 Temmuz'da tamamlanırken, YKS tercihleri ise 5 Ağustos'ta tamamlanacak. Ancak öğrenciler ve veliler vakıf üniversiteleri ve özel okullara gittiklerinde şu rakamlarla karşılaşıyorlar;

Büyükşehirlerde özel liselerin eğitim ücretleri 48 bin ile 116 bin Türk Lirası arasında değişiyor. Uluslararası liselerde ise 100 bin TL’den başlıyor. Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, eğitim ücretlerinde gelecek yıl yapılacak artışa dikkat çekti ve yemek, kitap setleri, servis fiyatları gibi ek hizmetlerde yapılan artışın eğitim ücretlerinden oran olarak daha fazla olduğunu söyledi. Yemek paralarının yıllık 20 bin, servis ücretlerinin 40 bin TL olacağı şimdiden öğrenci ve velilelere iletilmiş durumda.

YKS'de ise bu yıl barajın kaldırılması, sıralamalarda birikmeye yolaçarak öğrencilerin istedikler mesleği tercih etmesinin önüne büyük set çekti. Vakıf üniversitelerine giden öğrenciler ise şu fiyatlarla karşılaştılar;

2022 ile 2023 akademik yılı için vakıf üniversitelerinin belirlediği eğitim ücretleri lisans bölümleri için 80 ile 180 bin arasında değişikmekte, tıp fakülteleri için 140 ile 200 bin civarında, ön lisans bölümlerinde 35 bin TL civarını bulmakta. Koç Üniversitesi ve bazı üniversitelerde ise bu rakamlar yıllık 400 bine kadar çıkıyor.

Örneğin, yeni açılan (2017) üniversitelerden OSTİM Teknik Üniversitesi mühendislik programları yıllık 125 bin TL, İktisadi İdari İlimler Fakültesi 92 bin, mimarlık tasarım 110 bin TL, iki yıllık programların ücretleri ise 46 bin TL'den başlıyor. Yine sıralama ve puana göre bu bölümlere burslu ve yüzde 50 burslu girme imkanı var.

TED Üniversitesi ise bu yıl birçok programda yüzde 50 burs imkanını kaldırdı, yüzde 25 ya da yüzde 100 burs veriyor. 55 ile 115 bin TL arasında arasında ücretler değiştiği gibi daha önceki yıllarda öğrencinin girdiği dönemdeki ücret de artık korunmuyor, TÜFE'ye endeskli bir artış her yıl velileri bekliyor.

Yine Bilkent, TOBB, Başkent, Çankaya, Atılım Üniversitesi fiyatları ise yıllık 27 bin ile 155 TL arasında değişiyor.

Bu üniversitelerin kantinlerine indiğinizde 89 TL'ye hamburger satıldığını görürseniz şaşırmayın. Yine 250 ml su şişesinin makinelerde 4.5 TL'ye satıldığını, ücretsiz olan servislerin ücretli hale getirilerek yıllık 20 bin, 30 bin TL gibi şehirden km'lerce uzakta ulaşım imkanı olmayan bu üniversitelerin adeta erişilmez hale getirildiğini de unutmamak gerekiyor. Yine okul yemekhanelerine indiğinizde taşeron hizmet olarak alınan yemek hizmetlerinin; her gün makarna ve pilav çıkmasına karşın öğrenciye en az 40 TL'ye satıldığını, üstelik şehir merkezinden uzak olduğu için başka yerde yemek yeme imkanı olmadığını da unutmamak gerekiyor.

Örneğin burslu olarak iyi bir sıralamayla bir vakıf üniversitesine giren bir öğrenci Başkent Üniversitesi'nde kalmak istese tek kişilik oda için 60 bin, depozito olarak 6 bin 670 TL ödemek zorunda, günlük barınma ücreti 250 TL, tek kişilik köşe odayı tercih eden ise yıllık 70 bin, 7 bin 780 TL de depozito ödemek zorunda.

Büyükşehirde evi olan çocuklar için bile ulaşım imkanı zor olan, şehir merkezine 40-50 km gibi uzaklıkta bulunan bu okullarda yurtta kalmayı tercih edecek bir öğrenci ise tek kişilik odada kalacaksa yıllık 50 bin, 2-3 kişiyle kalacaksa en az 40 bin TL'yi gözden çıkarmak zorunda. Yine bu okulların çevresindeki kiralık ev fiyatlarına baktığınızda da 1 artı 1 evlerin bile aylık en ucuz 4 bin TL olduğunu görebilirsiniz.

Bir vakıf üniversitesinin ise kapatılarak bir devlet üniversitesine devredileceği konuşulurken, yeni açılan ve tanıtımlarla öğrenci toplayan pekçok üniversitede ise akademik kadro dahi tam oluşturulamadığı için derslerin boş geçmesi gibi pekçok sıkıntı da öğrencileri beklemekte.

60 bininci sıralamayı yakalamış, ailesinin şehir dışı ya da özel okula gönderme imkanı bulamadığı gençler ise sırf devletin 'ilk 5 tercihte öğretmenliği seçene aylık bin TL burs' imkanından yararlanabilmek için hayallerindeki mesleği başarıya rağmen seçememenin üzüntüsünü yaşıyor.

İşte birçok gencimiz ve ailesi bu sıcak yaz aylarında bu sorunlarla boğuşuyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Adana'da Kadın Cinayeti

Meteoroloji'den Sağanak Uyarısı

Arının Soktuğu Uzman Çavuş Şehit Oldu
»  Haftalık Vaka Saysı 365 Bin'e Ulaştı
»   Okullar Ne Zaman Açılacak?
»  Sağlık Bakanlığı 26 Bin 808 Hekim Alacak
»  İlhan İrem Hayatını Kaybetti
»  Kellik İçin Yeni Bir Tedavi
»  Bunaltıcı Sıcaklara Dikkat!
»  Sigara Yüzünden Babasını Öldürdü!
»  İşsizlik Maaşına Yüzde 30 Zam
»  Öğretmenlere Ek Ders Düzenlemesi
»  Öğrencilere Kötü Haber
»  Diyanet’ten “Ekonomi” Fetvası
»  Yargıtay'dan Emsel Niteliğinde Karar
»  Arka Sokaklar'da Sürpriz Ayrılıklar
»  En Güzel Hande Erçel!
»  Dünyanın En Ucuz Tatil Yerleri Açıklandı
»  Sivas'ta Bir Çoban, 3 Kişiyi Öldürdü
»  İran’da Art Arda 2 Deprem
»  Ttartıştığı Babasını Döverek Öldürdü
»  Hamile Kalmada Erkeğin Yaşı da Önemli
»  Üniversitelilere Kötü Haber
»  30 Temmuz'a Dikkat!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.