Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4044
EURO
34,7896
IMKB
10.209,000
ALTIN
2.398,410
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İLK KEZ BİR ÜNİVERSİTEDE ARKEOLOJİ MÜZESİ KURULDU
İLK KEZ BİR ÜNİVERSİTEDE ARKEOLOJİ MÜZESİ KURULDU
 
KÜTAHYA Dumlupınar Üniversitesi'nde (DPÜ), Seyitömer Höyüğü'ndeki kazılarda bulunan tarihi eserlerle Arkeoloji Müzesi açıldı
 
25.2.2011 - 23:30

DPÜ Rektörlüğü binasının bodrum katında oluşturulan Arkeoloji Müzesi'nin açılış töreninde konuşan Rektör Prof.Dr.Güner Önce, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle müzeyi oluşturduklarını söyledi.

foto galeri

Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından kent merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Seyitömer Linyitleri İşletmesi (SLİ) sahasında bulunan Seyitömer Höyüğü'nde 5 yıldır arkeolojik kazı yapıldığını belirten Rektör Önce şunları söyledi:

"Seyitömer Höyüğü'ndeki kazıdan elde edilen eserlerin bir bölümünü bu müzede sergiliyoruz. Höyük, ortaya çıkarılan eserler ve bilim dünyasına katkısı dolayısıyla Türkiye'nin en büyük uluslararası arkeoloji kazılarından biri haline geldi. Höyükte 350 işçi ile 50 üniversite personeli çalışma yapıyor. Höyükten şimdiye kadar yaklaşık 10 bin eser çıktı. Bu eserlerin bir bölümünü Kütahya Arkeoloji Müzesi'ne teslim ettik. Kalanıyla da üniversitemizde bir Arkeoloji Müzesi oluşturduk. Müzemizi üniversite dışından gelenler de gezebilir."

İLK KEZ BİR ÜNİVERSİTEDE ARKEOLOJİ MÜZESİ KURULDU

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr.Nejat Bilgen de yaptığı konuşmada, "Seyitömer Höyüğü, buluntular ve bunların önemi açısından Türkiye'nin çok nadir höyüklerinden biri oldu. Eser sayısı çok fazla olduğu için fiziki imkan yetersizliğinden yerel müzede sergilenemiyordu. Dolayısıyla hem bilim dünyasının, hem arkeoloji öğrencilerinin, hem de vatandaşların yararlanması bakımından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle ilk kez bir üniversite özel arkeoloji müzesini açmış olduk" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından arkeolojik kazı çalışmalarına ve müzeye verdikleri katkılardan dolayı Seyitömer Linyit İşletmesi Müessese Müdürü Yüksel Koca ile Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün'e, Rektör Prof. Dr. Önce tarafından birer plaket verildi.

Rektör Prof. Dr. Önce ve Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu'nun birlikte kurdeleyi keserek müzenin açılışını gerçekleştirdi.

4 BİN YILLIK İNSAN BEYNİ BULUNMUŞTU

Seyitömer Linyit İşletmesi Müessesesi havzasındaki höyükte kazı çalışmaları, altındaki yaklaşık 12 milyon ton kömürün ekonomiye kazandırılması amacıyla 1989 yılında Eskişehir Müze Müdürlüğü'nce başlatıldı. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü'nün 1990-1995 arasında yürüttüğü çalışmalar, 2006'dan itibaren DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'ne devredildi. TKİ Genel Müdürlüğü ve DPÜ Rektörlüğü arasında imzalanan protokol gereğince her yıl 6'şar aylık dönemler halinde yürütülen kazı çalışmalarının tamamlanması ve höyüğün kaldırılmasının ardından yaklaşık 500 milyon lira değerindeki linyit kömürünün çıkarılmaya başlanması hedefleniyor. Prof. Dr. Nejat Bilgen başkanlığındaki akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra kömür işçilerinin görev aldığı kazı, her yıl mayıs ve kasım ayları arasında gerçekleştiriliyor.1-2 yıl içerisinde tamamlanması planlanan kazıda şimdiye kadar 4 bin yıllık insan iskeleti içerisinde bor madeni sayesinde korunmuş insan beyinleri, kumaş parçaları, mercimek tohumları, şiddetli depreme ait izler, taş, toprak, metal ve kemikten yapılmış kap, kesici aletler gibi günlük yaşamda kullanılan unsurlar ele bulunarak höyüğün geçmişinin yaklaşık 5 bin yıl öncesine dayandığı belirlendi.

25/02/2011



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


YENİ BİR BATTAL GAZİ ARANIYOR!

BAŞKENT İÇİN DİJİTAL 'ATILIM'

İZMİR ACELE ETSİN!
»  BAKANLIĞI'NDA KORSAN'LIK YAPTIĞI ORTAYA ÇIKTI
»  BOZKURTLAR YİNE SAHNEDE!
»  'ÇİNGENE KIZI'NA POLİSİYE FİLMLERİ ARATMAYACAK TRENSFER
»  KARS'TA İLK TAR ATÖLYESİ BM DESTEĞİYLE AÇILDI
»  TARİHİ ROMAN '1243' KİTAPSEVERLERLE BULUŞTU
»  ORHAN PAMUK'TAN SON ÇIKIŞ!
»  72. KOĞUŞDA HEPSİ HASTALANDI!
»  NAZIM HİKMET' DEN HİÇ BİLİNMEYEN İKİ ŞİİR
»  BİR ZAMANLAR ANADOLUDA ONLARDA VARDI!
»  ŞİMDİ DE "OSMANLI DUDAKTAN ÖPÜŞMEZDİ" POLEMİĞİ!
»  YÖK BAŞKANI HEYKELE HAYRAN KALMIŞ!
»  "MUHTEŞEM YÜZYIL'A TEPKİ
»  TRAJİ-KOMİK AÇILIŞ!
»  MONA LİSA'NIN BİR SIRRI DAHA 'ÇÖZÜLDÜ'
»  BU BİR BELGESEL DEĞİL DİZİ!
»  FATİH'İN TABLOSUNDAKİ 200 YILLIK SIR!
»  İLBER ORTAYLI'YI ÇİLEDEN ÇIKARTAN YABANCILAR
»  BÜYÜKERŞEN'İN KALEMİNDEN SAİDİ NURSİ CENAZESİ
»  İŞTE ÇİZERİNE "SENİN ANANI... BACINI.." DEDİRTEN ÇİZİMLER!
»  'HÜR ADAM' FİLMİ İÇİN SUÇ DUYURUSU!
»  'SENİN ANANI,... BACINI...'
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.