Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ilk açıklaması yeni Bakanlar Kurulu'yla ilgili oldu.
Erdoğan,'ın bugün saat 16'da Cumhurbaşkanı'nın onayına sunacağı kabinede listesinde isimleri kesin olanlar .
- Binali Yıldırım
- Atilla Koç
- Ali Babacan
- Ertuğrul Günay
Kulislere yansıyan diğer bir diğer gelişme ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ayrılması ve Günay'ın Kültür Bakanlığı'na ismi geçmesi.
BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI
Meclis Başkanlığı görevini bırakan Bülent Arınç'ın Şener'den boşalan Başbakan Yardımcılığı'na atanması bekleniyor. Ancak Şener'in üstlendiği ekonomi bakanlıklarını koordine görevi konusunda ne yapılacağı hala merak konusu. Cumhurbaşkanlığı'na aday olan Gül'den boşalacak koltuk için Beşir Atalay ve Ertuğrul Günay'ın adı geçiyor.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
Abdullah Gül'ün Köşk'e çıkması durumunda ise Dışişleri Bakanlığı koltuğuna Hazine'den sorumlu bakan Ali Babacan'ın almasına kesin gözüyle bakılıyor. Dışişleri Bakanlığı'nın görev alanı olan AB'yle müzakereleri zaten Babacan yürütüyor.
DEVLET BAKANLIĞI
Babacan’dan boşalan Hazine’den sorumlu Devlet Bakanlığı’na ise Mehmet Şimşek’in getirileceği güçlü ihtimaller arasında. Şimşek, Merrill Lynch Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığı'nı bırakarak AKP'den aday olduğunda dünya finans piyasalarını şaşırtmıştı.
DEVLET BAKANLIĞI
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın yerini koruyacağı beklentisi hakim. Ancak kulislerde Aydın'ın yerine Alevi kimliğiyle tanınan Reha Çamuroğlu'nun getirilebileceği konşuluyor. Eğer bu ihtimal gerçekleşirse AKP kabinesindeki en radikal değişiklik gerçekleşmiş olacak.
DEVLET BAKANLIĞI
Geçen dönem partide görev alan Dengir Mir Mehmet Fırat ile Salih Kapusuz’un da devlet bakanı yapılabileceği söyleniyor. Kapusuz'dan veya Fırat'tan boşalacak Grup Başkanvekilliği görevine ise Ertuğrul Günay'ın getirilebileceği konuşuluyor. Bu görev sayesinde Günay partinin MYK toplantısına katılabilecek. Ancak kulislere göre Günay bu görevi reddetti.
DEVLET BAKANLIĞI
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine eski kadın kolları başkanı Selma Kavaf, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ise Prof. Edibe Sözen’i getirmesinin sürpriz olmayacağı kaydediliyor. Ancak Nimet Çubukçu'nun koltuğunu koruması ihtimali de yüksek.
ADALET BAKANLIĞI
Cemil Çiçek'in Başbakan Yardımcısı olması durumunda boşalacak koltuk için en güçlü aday Burhan Kuzu. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ilk olarak hazırladığı Anayasa taslağı ile gündeme gelmişti.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI
Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki devir teslimin işaretini Başbakan seçimlerden önce vermiş ve Mehmet Sağlam'ı yeni bakan olarak tanıtmıştı. Ancak son günlerde bu bakanlık için Yüksel Özden'in de adı geçiyor. Ancak Sağlam'ın eski YÖK Başkanı olarak üniversitelerle Milli Eğitim arasındaki sorunlarında çözümünde daha etkili olacağı düşünülüyor.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Erdoğan’ın, basında sık sık eleştirilere konu olan Kültür Bakanı Atilla Koç’u İçişleri Bakanlığı’na getirebileceği ifade ediliyor. Bu bakanlık için adı geçen bir diğer isim de Murat Başesgioğlu. Başesgioğlu, daha önce 3'üncü Yılmaz Hükümeti'nde de bu görevi yürütmüştü. Koç ise yıllarca valiliğin ardından İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde de bulunmuştu.
BAYINDIRLIK BAKANI
Bayındırlık Bakanlığı'nda Erdoğan'ın geçen yıl yaptığı revizyonun ardından göreve getirdiği Faruk Özak’ın yerini koruyabileceği belirtiliyor.
ENERJİ BAKANI
Enerji Bakanlığı için iki kişinin ismi geçiyor. Binali Yıldırım ya da Afif Demirkıran. Demirkıran daha önce TEAŞ Genel Müdürlüğü yapmıştı. Yıldırım'ın seçim nedeniyle bıraktığı Ulaştarma Bakanlığı'ndaki icraatlerinin Erdoğan tarafından beğenilmesi nedeniyle kabinede bir görev almasına kesin gözüyle bakılıyor.
MALİYE BAKANLIĞI
Kemal Unakıtan’ın bir süre dinlenmek istediği bu nedenle de Erdoğan’dan affını isteyebileceği konuşulurken, göreve Mustafa Açıkalın’ın getirilebileceği söyleniyor. Belediye Başkanlığı döneminden beri Erdoğan'ın kadrosunda olan Açıkalın, Maliye Başmüfettişliği yapmıştı.
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI
Binali Yıldırım'ın başka bir koltuğa kaldırılması durumunda boşalacak bu koltuk için Sait Açba'nın ismi geçiyor. Açba, bu yılın başında seçim bölgesi Afyon'a yapılacak havaalanı projesiyle ilgili tartışmalarda eleştirilerin hedefi olmuştu.
ÇALIŞMA BAKANLIĞI
Çalışma Bakanlığı için Mehmet Zekai Özcan'ın adı geçiyor. Özcan'ı tanıyanlar onu SSK'da 27 yıl yönetim kurulu üyeliği ve genel müdürlük dahil görev yapmış bir sosyal güvenlik aşığı olarak anlatıyor. Özcan daha önce de Çalışma Genel Müdür Yardımcılığı yaptı.
SANAYİ BAKANLIĞI
Ali Coşkun'dan boşalan Sanayi Bakanlığı’na en yakın isimler Zafer Çağlayan veya Faruk Çelik. Ancak bu koltuğa parti vitrininde yer alan eski Ankara Sanayi Odası Başkanı Çağlayan'ın oturmasına kesin gözüyle bakılıyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Bakanlığı için ise ismi geçen tek kişi Prof Dr. Recep Akdağ. Parti içinde AKP'nin aldığı oy oranlarında büyük role sahip olduğu, Akdağ'ın icraatlerinden Başbakan Erdoğan'ın da memnun olduğu biliniyor. Ancak kulislerde Özal hükümetinde Sağlık Bakanlığı yapmış Yaşar Eryılmaz'ın da adı geçiyor. Aşiret reisi olan Eryılmaz'ın Ağrı'da DTP'ye karşı elde edilen başarıda payı büyük.
TARIM BAKANLIĞI
Tarım Bakanlığı için Cenap Gürpınar’ın adı geçiyor. Gürpınar, Siverek bölgesinde çok itibar gören merhum şeyh Halit Gürpınar'ın oğlu. Daha önce üç dönem milletvekilliği yapan Gürpınar, ANAP'ta devlet bakanlığı yapmıştı.
ÇEVRE VE ORMAN BAKANI
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin de kabine dışı kalabileceği belirtiliyor. Eski Tarım Bakanı Sami Güçlü’nün bu göreve getirilerek yeniden kabineye dönebileceği konuşuluyor.
MİLLİ SAVUNMA BAKANI
İdris Naim Şahin’in de Milli Savunma Bakanı yapılabileceği ifade ediliyor. AKP Genel Sekreteri olan Şahin'in ismi Sezer tarafından geri çevrilen bürokrat atamalarında geçmişti. Bu yüzden Vecdi Gönül'ün koltuğunu koruması da güçlü bir ihtimal.