Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3690
EURO
34,9608
IMKB
9,080
ALTIN
2.325,360
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İş Dünyası Endişeli
 Cahit Saraçoğlu 9 Temmuz 2019 Salı  

İş dünyası 2018 Ağustos ayından bu yana başlayan iç ve dış kaynaklı sorunların ardından ortaya çıkan ekonomik gelişmelerin kendilerine yönelik yansımalarından endişe etmeye başladı. İş dünyası temsilcileri, Maliye ve Hazine Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, banka, tedarikçiler ve çalışanların kıskancında bulunduklarını dile getiriyor. Örneğin, ekonomik kriz nedeniyle işten çıkan çıkartılan personelin kıdem tazminatlarının şirketlerin belini büktüğünü dile getiren sektör yetkilileri, ayrıca, kriz ve durgunluğun satışlar üzerinde yarattığı olumsuz tablo nedeniyle de, şirketlerin çalışanların ücretlerini ödeyemez hale geldiğini belirtiyor. Bu kapsamda şu anda orta ve küçük boy işletmelerin borç alarak ya da kredi çekerek ücretleri ödeyebildiğini anlatan iş dünyası temsilcileri, şirketlerin yüzde 80’inin SGK ve maliyeye borçlarını ödeyemediğini, ödenenlerin çoğunun ise KDV iadelerinin bu borçlara mahsubu şeklinde olduğunu dile getiriyor. Sektör temsilcileri, bu duruma, Maliye ve SGK yapılandırma borçlarının da dahil olduğunu ifade ediyor.

 MATRAH ARTIRIMININ ANLAMI KALMADI

 Reel sektördeki gGelişmeleri değerlendiren iş dünyası, matrah artırımı yapan mükelleflerin büyük çoğunluğunun taksitleri ödeyemediklerini de söylüyor. Bu nedenle de matrah artırımı uygulamasının sağladığı ‘vergi incelemesi yapılamama hakkının’ kaybedildiğini dile getiriyor. Yine 3 ayrı af yasasına göre taksitlendirilen tutarların da artık Maliye’ye ödenmediğini anlatan sektör, şu tespitleri dile getiriyor:
“Vergi mükellefleri şu an itibariyle 6736, 7020 ve 7143 olmak üzere 3 ayrı Kanuna göre yapılandırma, matrah ve vergi artırımı borcu ödemeye çalışıyor. Ancak, ülkede yaşanan ekonomik kriz ve durgunluk, ticari faaliyetlerin durması hatta dip yapması bu ödemeleri zorlamaya başladı, hatta ödeyemeyen sayısını artırdı. Ödeyememe eğiliminde bir kasıt yok.” Aynı durumun SGK’ya yapılan ödemeler için de geçerli olduğunu anlatan iş dünyası, “Kimse SGK Ödemesi Yapamıyor!” sözleriyle durumlarını ifade ediyorlar.

CARİ DÖNEM ÖDEMELERİ DE TIKANDI

Şirketlerin sadece yapılandırma ödemelerini değil, cari dönem SGK ve vergi borçlarını ödeyemediğini anlatan iş dünyası, “İnşaat sektörü başta olmak üzere ülkemiz açısından büyük önem taşıyan bazı sektörlerde faaliyetler durdu. Satışlar yok denecek kadar az, hatta sıfır diyebiliriz. Her sektörde küçülme başladı, istihdam daralıyor. Bu durum işletme sahiplerini olduğu kadar, işletme çalışanlarını, SGK’yı, Maliye’yi, bankaları yani herkesi olumsuz etkiliyor. Satış ve işlemlerin azalması hatta bazı sektörlerde durma noktasına gelmesi, şirketlerin ve kişilerin ödeme güçlerini azalttı. Bu durum, vergi mükelleflerinin maliyeye yaptığı ödemeleri de olumsuz etkiliyor. Ücret ödemeleri başta olmak üzere vergi ve SGK ödemeleri, banka kredi taksitleri gibi bir çok ödemede de aksamalara neden oluyor” sözleri ile durumlarını özetliyor.

 YAĞMUR GİBİ E-HACİZ BAŞLADI

 İşte tam böyle bir dönemde SGK ve Maliye Bakanlığının e-haciz işlemlerini yağmur gibi başlatmasının şaşkınlığını yaşadıklarını anlatan işverenler, içinde bulundukları durumları şu sözlerle dile getiriyor:

“Maliye ve SGK son 10 gün içerisinde geçmiş yıllara ait vergi ve SGK prim borçlarının tahsili için hummalı bir çalışma başlattı. Vergi daireleri ve SGK müdürlükleri, kendilerine borçlu olanların listesini hazırladı, belli bir tutarın üzerinde olan borçluları çok yakın takibe aldı. Maliye bu konuda borçlulara karşı biraz daha hassas ve anlayışlı. Öncelikle gayri faal olan borçluların üzerine giderek bankalara, tapuya ve araçlar için de ilgili nakil vasıtaları vergi dairelerine e-haciz gönderdi. Faal borçlu mükellefleri ise vergi dairelerine davet ederek, borçlarının yüzde 20’sini peşin ödemeleri halinde kalan kısmı taksitlendirebileceklerini, aksi halde e-haciz uygulayacaklarını belirterek, bir hafta süre verdi. Bu süre içerisinde şartlara uyanlar için taksitlendirme çalışmaları yapıldı. Uymayanlar için ise tapu, banka ve taşıt e-hacizleri başladı. Hatta borçlu mükelleflerin BA-BS formlarından alacaklı oldukları kişiler tespit edilerek yazılar yazıldı, borçlu oldukları tutarları vergi dairelerine ödemeleri istendi.”

SGK NEDEN AGRESİF?

 SGK’nın ise bu konuda çok agresif olduğunu, alacağını ne olursa olsun tahsil etme peşinde olduğunu anlatan iş dünyası, “Mükelleflerin özel durumları ve yaşanan ekonomik krizi dikkate almıyor. Şirketlerin alım satımını yaptıkları, faaliyete devam etmek için zorunlu olan ticari malları bile haczedilmiş durumda. Şirketler bu malları satacaklar ki, borçlarını ödeyebilsin. Hacizli malı kim alır?” değerlendirmesi yapıyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.