Özdebir, taksit sınırının kaldırılarak inisiyatifin bankalara bırakılmasını istedi.
Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, tüketici kredilerine uygulanan 36 ay taksit sınırının kaldırılarak inisiyatifin bankalara bırakılmasını istedi. 200 bin emeklinin kredi kartı ve kredi borcunu ödeyemez hale geldiğini belirten Özdebir, taksit sınırının kaldırılıp krediyi doğrudan maaştan kesmeleri için bankalara yetki verilmesini önerdi. Özdebir, kamudaki aşırı savurganlığı da eleştirdi, “Saray bir şey değil, kamuda kaç saray parası uçup gidiyor. Hak etmediğimiz lüksü yaşıyoruz” dedi.
ASO Başkanı Özdebir, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında ekonomiye ilişkin tespit ve önerilerde bulundu. Özdebir, kurun yükselmesi sayesinde iç piyasada yerli malların fiyatının ucuz hale geldiğini, bunun da yerli ürünlere doğal bir talep başlattığını söyledi. Artan döviz kuru nedeniyle firmaların ciddi kur riskiyle karşı karşıya kaldıklarına da işaret eden Özdebir, bununla birlikte kurun dolaylı da olsa Türk sanayisinin üretim kapasitesini artırdığını belirtti.
TEMERRÜT FAİZİ İŞLETİLİYOR
Nurettin Özdebir, son dönemde tartışılmaya başlanan kredilerdeki taksit sınırına ilişkin ilginç bir öneri de getirdi. Büyük bölümü Ziraat Bankası’nda olmak üzere 200 bin emeklinin kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu ödeyemez duruma düştüğünü, bu borçlar için temerrüt faizi işlediğini belirten Özdebir, “Ekonomi yönetimi bir an önce tüketici kredisindeki 36 ay vade sınırını kaldırıp inisiyatifi bankalara vermeli” dedi. Özdebir, önerisini şöyle açıkladı:
BORCU MAAŞTAN KESİLSİN
“Emeklinin taksit ödemelerini 36 aydan 4-5 yıla yaymak ve borcu direkt kaynağından kesecek bir çözüm üretmek gerekiyor. Taksit konusunda bankalar serbest bırakılmalı. Bu sayede bankalar müşteriye göre taksit ayarlaması yapabilir. Diyelim ki emekli bin lira maaş alıyor. Banka 400 lirayı kredi borcuna kesecek, 600 lirayı emekliye verecek. Taksit sınırının kalkması borcun ödenebilirliğini artırır. Bir borçludan ayda bin lira yerine vadeyi uzatıp 750 lira keserseniz o kişi borcunu ödeyebilir hale gelir. Aksi halde temerrüde düşer, borç hiç ödenemez hale gelir.”
Başkan Özdebir, ekonomi daraldığı için firmaların ticari kredileri ödemekte zorlandığını belirtirken, bankaların kredi borçlarını uzun vadeye yayacak imkan sunulması gerektiğini söyledi. Aksine yeniden yapılandırma yapılınca hem firma riskinin arttığını hem de bankaların daha fazla karşılık ayırmak ve faizi yükseltmek zorunda kaldığını ifade eden Özdebir, “Mevzuat hazretleri öyle istiyor diye ekonominin ihtiyaçları görmezden gelinemez” dedi.