CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da gündemi Anayasa değişikliği.
Partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri, kurumlararası çatışma olmadığını da söyledi.
Anayasa değişikliği:
Deniz Baykal, anayasa değişikliği projesinin "iktidarın kurumlarla çatışma, hesaplaşma, haddini bildirme" konusundaki uygulamalarının yeni bir düzeyde sürdürülmesi anlamına geldiğini savundu.
Baykal, "Anayasa değişikliği bu kavgayı çözmenin yeni bir yöntemi olarak planlanıyor. Kurumlarla savaşın, kurumları etkisiz kılmaya yönelik mücadelenin en son açılımı, en son aracı anayasa değişikliğidir. Anayasa değişikliği ile şimdi amaca ulaşılmak isteniyor" dedi.
Baykal, "Yargıtay Başkanı diyor ki 'savunmadayız'. Genelkurmay Başkanı diyor ki 'bize karşı harekat var'. Şimdi o harekatın yeni aşaması. 'Savunma' diyor ya, şimdi daha da savunmadadır yargı. Neyle? Anayasa değişikliğiyle. Anayasa değişikliği yargıya karşı saldırının, savaşın, Silahlı Kuvvetler'e karşı savaşın yeni açılımı olarak planlanmıştır. Değişikliğin hedefi, bugüne kadar iftirayla, ithamla, uydurma belgeyle kurumları yıpratmaya yönelik mücadeleyi şimdi nihai düzeyde çözüme kavuşturma arayışıdır" diye konuştu.
Anayasa değişikliğini "siyasetin yargıya hakim kılınma girişimi" olarak da nitelendiren Baykal, siyasetin yargıyı tayin eder noktaya getirilmesine çalışıldığını iddia etti.
Yargı bağımsızlığının Türkiye'de demokrasiye geçişin temel dayanak noktası olduğunu, bağımsız olmayan yargının tarafsız olmasının mümkün olmadığını kaydeden Baykal, bağımsızlığın tarafsızlığın güvencesi olduğunu ifade etti. Baykal, "Yargı bağımsız değilse onun artık tarafsız olduğunu hiçbir şart altında umut etmek mümkün değildir" dedi.
"Tuzak kurulmuştur"
CHP Genel Başkanı Baykal, yargının bugünkü yapı altında dahi büyük ölçüde siyasetçilerin denetimi altına girdiğini iddia ederek, "Ergenekon davası yargı bağımsızlığı ile nasıl izah edilir, bunu irdelemek lazım" dedi.
Baykal, "Ama bilin ki eğer HSYK iktidarın tayin ettiği insanlarla oluşma noktasına gelirse artık Türkiye'de can, mal güvenliği, kişi hak ve özgürlüğü, hukukun üstünlüğü konuları tümüyle ortadan kalkar. Anayasayı değiştirecek... Kim değiştirecek? Kendisi Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla anayasaya karşı eylemlerin odağı haline geldiği hükme bağlanmış bir parti değiştirecek.
Umut ediyorum ki iktidarın içindeki aklı başında insanlar bunun yanlış olduğunu iktidara hissettireceklerdir, giderayak Türkiye'yi yeni gerginliklere sürüklemenin doğru olmadığını onlara anlatacaklardır ve bu teşebbüsten vazgeçireceklerdir. Anayasa değişikliği konusu Türkiye'yi bir kırılma noktası ile karşı karşıya getirebilecek olan bir konudur. Çok büyük sorumluluk hepimizi bekliyor.
Millete karşı referandum ile bir tuzak olarak kuruluyor. Bu tuzağı ortadan kaldırmak bizim görevimiz olacaktır. Geçmişte de böyle tuzaklar kuruldu. Milletimiz o tuzakların altından kalkmayı başardı. İnanıyorum bu tuzağın arkasından da hep birlikte milletimizi kurtarmanın yolunu mutlaka bulacağız. CHP olarak bu konuda tam bir kararlılık içindeyiz."
İlaç krizi:
Baykal, partisinin grup toplantısında, vatandaşın ilaç bulamadığını, çünkü depolardaki ilacın eczanelere indirilmediğini, bunun da fiyat belirsizliğinden kaynaklandığını ifade etti.
Baykal, "Sağlık hizmetlerini paralı hale getirmek için binbir türlü cambazlık sergileniyor. Hükümet, milletin cebine göz dikmiştir" dedi.
TEKEL işçileri:
Baykal, TEKEL işçilerinin eylemine de değindi, hükümeti göreve çağırdı.
Hükümetten soruna çözüm bulmasını isteyen Baykal, "Vatandaşla inatlaşmak devlete yakışmaz" dedi.