Cemil Çiçek, AKP'nin Bolu ve Düzce Gençlik Kollarınca düzenlenen toplantıya katılmak için Bolu'ya geldi. Parti yöneticileri tarafından Paşaköy gişelerinde karşılanan Çiçek, Bolu Belediyesi'ni ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İmralı Cezaevinin baştan beri F tipi olduğunu anlatan Çiçek, "Türkiye'de statüleri farlıklı bazı cezaevleri var. Terör ve organize suçlardan tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu yüksek güvenlikli cezaevlerine F tipi cezaevleri deniyor. Bunların şartları AB şartlarına uygun" dedi.
İmralı'nın şartlarının mevzuata uygun olduğunu anlatan Çiçek, şöyle konuştu:
"İmralı uluslararası şartlara uygundur. Hem de uygulanan kurarlar dünyadaki uygulamaların aynısıdır. Bunun için kimsenin bundan şikayet etmeye hakkı yok. Orası (İmralı) otel filan değildir. Dolayısıyla türlü konular zaman zaman gündeme gelir. Bunlar, gündemde kalmak için, gündem oluşturmak için söylenen hususlardır.
Bunlara çok fazla yer verdiğinizde, bir de çok fazla cevap verdiğimizde... Biz de onların propagandalarına yardımcı olmuş oluruz. Bence bu konunun üzerinde siz çok fazla durmayın. Türkiye ne yapıyorsa doğru yapıyor. Uluslararası hukuka uygun yapıyor. İç hukukuna uygun yapıyor. Meseleye öyle bakalım. Onların derdi propaganda yapmaktır. Her gün bir konuyu gündeme getirirler."
Cemil Çiçek, zaman zaman terör örgütü elebaşının durumuna ilişkin değişik söylentiler çıkarmaya çalıştığını da anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yalan olduğu ortaya da çıktı. Sonra başka türlü propaganda konularını gündeme getirdiler. Sizler de bunlara çok fazla yer vermeyin. Bunların maksatları gündemde kalmak. Bu konunun doğru olmadığı yalan yanlış olduğu ortaya çıkar ve başka bir konu bulurlar. Kim ne söylerse söylesin, kendi bildiğimiz doğruları yapmaya devam ederiz. Bu doğruları yaparken de bu tip kişilerden ya da onların destekçilerinden icazet almak zorunda değiliz.
Türkiye kendi doğrularını kendisi belirler. Hükümet olarak da kendi kararımızı kendimiz veririz. Bu tür işlerin esas maksadı, dediğim gibi, gündemde kalmak propaganda yapmak, Türkiye'deki gelişmelerin odağına kendisini koymak ve koydurmak... 'Acaba bir yolunu bulur da buradan çıkabilir miyim' diye gece gündüz buna çaba sarf edenler var. Olduğundan çok fazla terör örgütü ve terör örgütü başıyla ilgili haber çıkıyor. Ben bunu şahsen doğru bulmuyorum."
"Bu Anayasa'nın değişmesi gerekiyor"
Demokrasi talebinin her dönemde olduğunu ve olacağını ifade eden Çiçek, yüksek standartta bir demokrasinin altyapısını anayasaların oluşturduğunu kaydetti.
Bakan Çiçek, şöyle konuştu:
"Bizim anayasamız, 80 öncesi şartların zorunlu sonucu olarak yapılmış bir tepki anayasasıdır. Öncelikleri günümüzün şartlarına uymuyor. Kurumlar arası ilişkiler günümüzün şartlarına uymuyor. Felsefesi günümüzde öne çıkan bir kısım değerler ile örtüşmüyor. Onun içindir ki, daha yürürlüğe girdiği andan itibaren 82 Anayasası tartışma konusu olmuştur. Hatta hazırlanırken bile bazı meslek kuruluşlarının anayasanın hazırlanış tarzına, referandumda gündeme geliş şekline itirazları olmuştur.
Dolayısıyla yürürlüğe girdiği günden beri tartışmalı olan ve 12'den fazlada küçüklü büyüklü değişikliğe maruz kalmış olan bir anayasanın artık günümüzün ihtiyaçlarına cevap vermediği ortadadır. Bu anayasanın değişmesi gerekiyor. Beş madde dışında; ilk üç madde, arkasından 4. madde ve 174. madde... Bu beş madde dışında bu anayasanın bir bütünlük içerisinde; günümüzün değerleri, ihtiyaçları da dikkate alınarak, geniş bir mutabakatla yapılmasında Türkiye içinde sayısız faydalar vardır. Bu anayasa eninde sonunda değişmek durumundadır."