Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7120
EURO
43,4765
IMKB
9.541,000
ALTIN
4.030,800
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"DÖNERSEM BENİ ÖLDÜREBİLİRLER"
 DÖNERSEM BENİ ÖLDÜREBİLİRLER
 
İktidarı muhalefete kaptıran Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ise Bişkek'e dönmesi durumunda öldürülebileceğini söyledi.
 
10.4.2010 - 23:45
Kırgızistan'da isyan ve devrimin ardından yaraları sarmaya çalışıyor. Çatışmalarda ölen 78 kişinin 16'sı için toplu cenaze töreni düzenlendi.

Kırgızistan'da 7 Nisan'da çıkan olayların ardından ülkenin güneyindeki memleketi Calalabad'a sığınan Bakiyev, Rusya'nın devlet televizyonuna demeç verdi.

İstifa etmeyeceğini tekrarlayan Bakiyev, "Oraya (Bişkek'e) dönersem beni öldürebilirler. Alırlar, 'İşte bu öldürdü. Bu kadar insanın ölümüne bu sebep oldu. İşte bu emir verdi' diye meydanda halkın arasına bırakırlar" dedi.

Bu arada, İçişleri Bakanı Bolot Şerniyazov, Bakiyev'in nerede olduğunu bildiklerini belirtirken, Bişkek'ten Calalabad'a, Bakiyev'in tutuklanması için bugün özel harekat timinin gönderildiği ifade ediliyor.

Calalabad'ın geçici vali sözcüsü, yaptığı açıklamada, Bakiyev'in mal varlığına el konulması için kente ilgili kişilerin geldiğini kaydetti. Öte yandan, ülkedeki geçici hükümetin, devlet başkanlığı görevinden istifa etmesi için Bakiyev'in yakınlarıyla görüşmelerde bulunduğu bildiriliyor.

Toplu cenaze töreni

Bişkek'in hemen dışında düzenlenen cenazeye 3 bin kişi katıldı. Toprağa verilen 16 kişinin yakınlarının yanısıra, geçici hükümet yetkilileri de cenazedeydi.

Geçici hükümetin başkanı Roza Otunbayeva, ailelere "7 Nisan'da ölenler, Kırgızistan'ın kahramanlarıdır. Adaleti yerine getireceğiz" diye seslendi.

7 Nisan'da Bişkek'e sıçrayan isyan sırasında, ordu göstericilerin üzerine ateş açmış, 78 kişi hayatını kaybetmişti.

Geçici hükümetin başsavcısı, vur emrini verdikleri suçlamasıyla devrik lider Bakiyev'in oğlu Maksim ile kardeşleri Janibek ve Marat'a dava açtı.

Roza Otunbayeva'ysa, istifa etmeyeceğini söyleyen devrik lider Bakiyev'e seslendi. "Ülkeyi terkederse, Kırgız topraklarından güvenli geçişi sağlanacak" dedi.

Yağma olaylarının kontrol altına alınması sonrası Bişkek'te hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Bazı dükkanlar faaliyete geçti.

Amerikan yönetimi, Kırgızistan'daki Manas üssünden,
Afganistan'a asker sevkıyatını durdurdu.

Devlet makamları işgal ediliyor

Kırgızistan'da çarşamba günü yaşanan yönetim değişikliğinin ardından toprak, işyeri ve devlet makamları işgal ediliyor. Geçici Bişkek Belediye Başkanı İsa Omurkulov yaptığı açıklamada, başkentte bazı yerlerde özel mülk işgalleri olduğunu belirtti.

Matbaanın bir güvenlik şirketi tarafından işgal edildiğini ve 400 çalışanın kovulduğunu ifade eden Omurkulov. güvenlik güçlerinin olay yerinde bu sorunu çözmeye çalıştıklarını bildirdi.

Issık gölünde ise daha önce çalışan ve parasını alamayan gençlerin bazı otelleri işgal etme girişiminde bulunduğunu kaydeden Omurkulov, ülkede bazı devlet ve kamu makamlarının da işgal edildiğini söyledi.

Bu arada, başkentte 40 şubesi bulunan mağaza zincirini Narodnıy'ın dükkanlarından 23'ü tamamen, 10'u kısmen yağmalandı. Türk iş adamlarına ait olan ve iki hafta önce açılan Beta Stores-3, Vefa Center ve Lion alışveriş mağazaları da tamamen yağmalandı.

Öte yandan, isminin açıklanmasını istemeyen bir kaymakam, dünden beri görevine gidemediğini, makamının kimliği bilinmeyen kişilerce işgal edildiğini, can güvenliğinin olmadığını söyledi.

Bakanlık cephanelerden endişeli

Kırgızistan İçişleri Bakanlığı, ülkede meydana gelen kanlı olaylar sırasında halkın eline geçen silah ve cephaneden endişe duyduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son günlerde meydana gelen olaylar sırasında yaklaşık 100 silah ve çok sayıda cephane, el bombası ve diğer patlayıcı maddenin vatandaşların eline geçtiği belirtildi. Açıklamada, bu silahları elinde bulunduranların bunları iade etmeleri istendi ve böyle bir durumda cezanın söz konusu olmayacağı kaydedildi.

AGİT: "Geçici hükümetle Bakiyev arasında görüşme yapıldı"

Kırgızistan'da geçici hükümetin, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ile ülkedeki krizin sona erdirilmesi için görüşmeler yaptığı bildirildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) bölgeyi ziyaret eden temsilcisi Zhanybek Karibzhanov, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçici hükümetin, müzakerelere hazır olduğunu belirterek, söz konusu müzakerelerin ilk adımının dün gece atıldığını söyledi.

Karibzhanov, dün geceki görüşmelerden çıkan netice konusunda birşey söyleyemeyeceğini ifade ederken, "En önemlisi sürecin başlamış olmasıdır" dedi. AGİT temsilcisi, geçici hükümetten yetkililerle temaslarda bulunduğunu söylerken, Devlet Başkanı Bakiyev ile görüşmediğini kaydetti.

Türkiye ile Kazakistan'ın gözü Bişkek'te

Türkiye'nin, Kırgızistan'da yaşanan gelişmeleri Kazakistan'la birlikte yakından takip ettiği bildirildi. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Türkiye ve Kazakistan, Türk dünyasını yakından ilgilendiren Kırgızistan'daki olayları birlikte takip ediyor.

İki ülkenin Kırgızistan'da yaşananlarla ilgili ortak politikalar geliştirmek istediği de öğrenildi. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Askar Abdurrahmanov, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Kazakistan Dışişleri Bakanı ve AGİT Dönem Başkanı Kanat Saudabayev'i telefonla arayarak, Kırgızistan'daki olaylar hakkında bilgi aldığını ve ortak politikalar geliştirilmesini istediğini bildirdi.

Abdurrahmanov'un bildirdiğine göre, Kazakistan'ın Kırgızistan'la ilgili çabalarını takdirle izlediğini bildiren Davutoğlu, bölgede istikrarın sağlanması için Türkiye'nin de katkıda bulunabileceğini söyledi. Kırgızistan'da istikrarın sağlanması ve Kırgız siyasetinde geniş kapsamlı bir diyaloğun sağlanması konusunda iki bakanın görüş birliğinde olduğu ifade edildi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HALAÇOĞLU :"SOYKIRIMI TANIYAN ÜLKELERE DAVA AÇILSIN"

TERÖRİSBAŞI ÖCALAN: "AKP İSLAMO FAŞİSTTİR "

ÇETİN DOĞAN'IN "KÖSTEBEK HİLMİ" İDDİASI DOĞRULANDI!
»  ERDOĞAN'DAN İMALI BAŞSAĞLIĞI
»  "ONLARI YIKIP GEÇECEĞİZ"
»  AKP'Lİ VEKİL AĞZINI BOZDU!
»  ÇİNİ AYAĞA KALDIRAN ÖZGÜR SEKS TARTIŞMASI
»  YASİN KORSANLARDAN KURTULDU
»  BAŞBUĞ: "TSK'NIN MORALİNİ KİMZE BOZAMAZ"
»  MİTİNG'TE OLAY, AHMET TÜRK HASTANELİK OLDU
»  "İNGİLİZ DEGİL, GERCÜŞ'LÜ MEHMET'İM"
»  ERDOĞAN'DAN İMA'LI BAŞSAĞLIĞI!
»  YENİ MİT MÜSTEŞARI KARARNAMESİ YAZILDI
»  "ONLARI EZİP GEÇECEĞİZ"
»  AHMET TÜRK'TEN 7 ŞEHİT YORUMU
»  FLAŞ..ÇUKURCA MAYIN FACİASI ASKERİ SAVCILIKTA
»  BAŞBUĞ'DAN YUNANİSTAN'A EGE'DE SİLAHLI UÇUS UYARISI
»  KIRIKKALE'DE KORKUNÇ ŞÜPHE
»  AYKUT KOCAMAN'IN TEKNİK DİREKTÖRLÜĞE DÖNME KARARI
»  ÖCALAN, BDP'Yİ UYARDI: "MHP'Yİ DESTEKLEYİN"
»  NURETTİN DEMİRTAŞ, KUZEY IRAK'A YERLEŞTİ!
»  "PARTİ KAPATMAYA MECLİS İZNİ YANLIŞ"
»  YALANDAN KORUNMAK İÇİN
»  İNGİLİZ ORDUSUNUN HEDEF TAHTASI CAMİ MAKETİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.