EÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Ege Ajans tarafından Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinde öğrenim gören toplam 500 öğrenci üzerinde yapılan araştırmada, gençlere siyaset, siyasetçi ve geleceğe ilişkin düşünceleri soruldu.
Araştırmayla, gençlerin iç ve dış politikayı yakından takip ettikleri, yasal düzenlemeleri izleyip öğrenmeye çalıştıkları, buna karşın siyasetçilere güven duymadıkları belirlendi.
DIŞ POLİTİKA, İÇ POLİTİKANIN ÖNÜNDE YER ALIYOR
Araştırmaya katılan gençler, siyasi gelişmeleri takip ettiklerini belirtirken, dış politik gelişmelere, iç siyasete oranla daha fazla ilgili duyduklarını ortaya koydu.
Araştırmada yöneltilen ''Ülkemizde siyasi gelişmeleri izliyor musunuz?'' sorusuna yüzde 54.4 oranında verilen ''evet'' cevabının, dış politika söz konusu olduğunda yüzde 82.2'ye çıktığı belirtildi.
Siyaset kurumunda kişilere duyulan güvenin de araştırıldığı çalışmada, gençler, parlamento ve yerel siyaset temsilcileri arasından tanıdıkları kişilerle ilgili düşünceleri sorulduğunda, yüzde 77 oranında bu kişilere güven duymadıklarını ifade etti.
Buna gerekçe olarak yüzde 44 ile ''siyasetçilerin seçimlerden sonra seçmeni unutması'' ve yüzde 43 ile de ''sözlerinde durmamalarını'' gösteren gençler, siyasete olan ilgilerine karşın ''siyasetçiye güvensizliği'' doğuran nedenler sorulduğunda, farklı ifadelerle genel olarak ''partilerde mutlak lider hakimiyeti bulunmasına'' işaret etti.
Gençlerin yüzde 77'sinin yasal düzenlemeleri yakından takip ettiğini ortaya koyan araştırmaya göre, gençler bunun için ilk bilgi kaynağı olarak televizyonu, ayrıntılı bilgi için ise gazeteyi tercih ediyor.
GELECEKTEN ÜMİTSİZLER
Üniversiteli gençlerin, kendi geleceklerine duydukları güven hakkında da bilgi veren araştırma, gençlerin gelecekle ilgili hayal kurup planlar yaptıklarını, ancak yine de genel olarak karamsar olduklarını ortaya koydu.
Gençlere yöneltilen ''Mezun olduktan sonra ne yapmayı düşünüyorsun?'' sorusuna 206 genç ''İş bulup çalışmayı'', 30 genç ''Hiçbir şey'' cevabını verirken, 264 üniversiteliyse gelecekle ilgili hayallerini anlattı.
Geleceğe ilişkin planları olduğunu ortaya koyan gençler buna karşın, ''Üniversitede başarılı olursanız, hayatta da başarılı olacağınıza inanıyor musunuz?'' sorusuna, yüzde 64.8 oranında kaygılı cevaplar verdi. Araştırmaya katılan 500 gençten 241'i bu soruya ''Geleceğin ne getireceğini bilemeyiz'', ''Belirsizlikler bizi korkutuyor'', ''Alanımda çok mezun var'', ''Eğitimli işsizlik oranı çok yüksek'' gibi cevaplar verdi. (STAR)