Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7637
EURO
43,3591
IMKB
9.702,000
ALTIN
3.963,540
 
Hava Durumu ANKARA
7 / 15 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"TSK, İÇ VE DIŞ TEHDİTLERE KARŞI KİMSEYE BAĞLI OLAMAZ"
 TSK, İÇ VE DIŞ TEHDİTLERE KARŞI KİMSEYE BAĞLI OLAMAZ
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Genelkurmay bana bağlı bir kurumdur" sözleri tartışma yarattı. Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden Başbakan Erdoğan'ın sözlerini, "Genelkurmay Başkanının sicil amiri Başbakan değildir" diye eleştirirken, Emekli Tümgeneral Osman Özbek de, Anayasanın 117. maddesini hatırlatarak, "Bağlı olmakla sorumlu olmak farklıdır" dedi.
 
16.5.2007 - 15:57

ÖZDEN : “BAŞBAKAN SİCİL AMİRİ DEĞİL”
Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Anayasa'daki ilkeyle Genelkurmay Başkanlığı’nın siyasetten bağımsızlığının ön görüldüğünü hatırlattı. Özden, Başbakan Erdoğan’ın 'Bana bağlı kurum' gibi açıklamalar yapmasının yanlış olduğunu ifade etti. Özden, “Başbakan, bir tür kabadayılık taslar gibi söylüyor. Kendi seçmenine mesaj vermek için. Yaklaşımı doğru değil. Genelkurmay Başkanı’nın sicil amiri Başbakan değildir. Bunu böyle anlamak yanlış olur” dedi.
"AMİR MEMUR İLİŞKİ YOK"
Emekli Tümgeneral Osman Özbek de, yaptığı açıklamada, Anayasa'nın 117. Maddesinde "Genelkurmay'ın Başbakan'a karşı sorumludur" ifadesinin yeraldığını hatırlattı. "Bağlı olmakla sorumlu olmak arasında fark olduğunu" dile getiren Özbek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin milletin çok büyük bir kurumu olduğuna dikkat çekti. Özbek, “Bana bağlıdır dediğiniz zaman başka bağlı birimlerle bir tutuluyor gibi anlaşılır. Başbakanlıkla, Genelkurmay Başkanlığı arasında amir-memur ilişkisi yoktur. Burada başka bir ilişki söz konusu” dedi.
Özbek, Genelkurmay Başkanlığı’nın Başbakan’a karşı sorumlu olmasının, yaptığı faaliyetlerden dolayı olduğunun altını çizerken, bunun aynı zamanda “bağlı olması” anlamına geleceğini fakat ifadenin yanlış kullanıldığını söyledi. Özbek, “İfade öyle olmamalı. Onu memuru gibi gördüğü şeklinde anlaşılır. Genelkurmay Başkanı daha önce bir açıklama yapmıştı, ‘Kapıkulu değiliz’ şeklinde. Buna o açıdan bakmamız lazım” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan’ın deneyimli bir siyasetçi olduğunu söyleyen Özbek, “Deneyimli bir siyasetçinin böyle konuşmaması gerekir. Bana bağlı demek yerine hükümete bağlı lafını kullanmak daha şık olurdu” dedi.

DEMİREL BİLE SÖYLEMEDİ

Özbek şöyle dedi:

“Genelkurmay Başkanı başbakana karşı sorumludur. Bu sorumluluk bağlılık anlamı da taşır fakat ‘iç ve dış tehdit’ varsa kimseye bağlı değildir. Bunun altını çizmek istiyorum. Bu ifade herhangi bir hükümetle ilgili değil. Bunu da dikkate almak lazım. Türkiye’nin özel yapısı gereği bu böyledir. Türkiye’de tam demokrasi vardır ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin özel bir yeri vardır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu pozisyonuna sahip çıkmamız gerekiyor. Genelkurmay Başkanlığını genel müdürlük gibi görmek yanlış olur. Demirel bile böyle söylemedi hiç.”

BÜYÜKANIT “KAPIKULU DEĞİLİZ” DEMİŞTİ

Özbek'in işaret ettiği Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 16 Mart’ta Harp Akademileri’nde yaptığı konuşmada, hiç kimsenin TSK’yı “kapıkulu” olarak görmemesi gerektiğine dikkat çekerek şöyle konuşmuştu:

“Ben bir askerim. Siyasetle ilgim yok ve olamaz. Güvenlik politikaları şu an benim bazı kişilerden çok daha fazla sorumluluğumdadır. Benim ağzımdan bugüne kadar iç siyasete ilişkin hiçbir söz çıkmamıştır. Ancak Türkiye'nin güvenliği bağlamında, PKK terörü ile Türkiye'nin üniter yapısı ve devletimizin temel niteliklerinin korunması başta olmak üzere kanunların bize verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde düşünce ve endişelerimizi ifade etmek görevimiz gereğidir. Bu konudaki kararlılığımıza bundan sonra devam edeceğiz. Bir hususu daha açıkça ifade ediyorum. TSK olarak, Anayasa ve kanunları, sürekli bize hatırlatanlar kadar biz de biliyoruz. Bizim, böyle hatırlatmalara da ihtiyacımız yoktur. Ayrıca hiç kimsenin Türk Silahlı Kuvvetleri'ni bir kapıkulu askeri olarak görmesini de istemiyoruz. TSK anayasal bir kurumdur. Asker, zamanı geldiğinde görevini yapmak zorundadır. Bunu da açıkça ifade ediyorum.”

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DÜŞEN UÇAK MİT TAKİBİNDEYDİ

TAYYİBE GÜLEK, 'BEN CHP'LİYİM'DEDİ

AKP'DEN KORGENERAL'E TEKLİF
»  AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞI KRİTERLERİ
»  TRABZON'DA DÜŞEN UÇAK NÜKLEER MADDE Mİ TAŞIYORDU?
»  DÜŞEN UÇAK YAKITI BENZİNLİKTEN ALMIŞ
»  ERDOĞAN: "YETER, KARAR MİLLETİNDİR"
»  "SEÇMEN KÜTÜKLERİ EKSİK, YANLIŞ HATALI"
»  ERDOĞAN, BAYKAL'A FENA YÜKLENDİ
»  SEZER'İN GÖREVE DEVAM ETMESİ BAZI KESİMLERİ GERDİ
»  TUHAF ŞOV'DA PKK İLE TÜRBANLILAR ELE MESAJI
»  NELSON BU FOTOĞRAFLARI ASAMADI
»  SEZER, KÖŞK'TE 7 YILINI TAMAMLADI
»  YARGITAY, ŞEMDİNLİ CEZALARINI BOZDU
»  TOPLU SÖZLEŞMEDE İLK RAUND
»  BARZANİ VE TALABANİ ÖCALAN'A MİNNETTARMIŞ!
»  ŞERİAT GELİRSE...
»  SEZER:'İKİ SANDIK YETİŞMEZ'
»  DİYARBAKIR'LI HANIMAĞA MİLLETVEKİLİ ADAYI
»  UZUN MENZİLLİ TANKLAR SINIRA KAYDIRILIYOR
»  DİNCİ TERÖR, ALMANLARI DA KORKUTTU
»  AKP'DEN KÖŞK'E SÜRPRİZ ZİYARET
»  HÜKÜMETTEN ÇİFTÇİYE MÜJDELİ HABER
»  TRT'DEN ERMENİSTAN'A 12 PUAN AÇIKLAMASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.