Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,9344
EURO
44,2717
IMKB
9.356,000
ALTIN
4.203,630
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"TÜRKİYE İLERLEDİ" DİYENLERE "GERİLEDİ" YANITI BM'DEN
 TÜRKİYE İLERLEDİ  DİYENLERE  GERİLEDİ  YANITI BM DEN
 
Türkiye'yi son 7 yılda uçurduk herşey çok güzel gsm'yi 3 bin dolardan aldık 10 bin dolara çıkarttık,diyenlere BM raporuyla yanıt verdi. İşte Türkiye'yi ileri götürdük diyenleri utandıracak o rapor.
 
6.10.2009 - 00:35

UNDP'nin krizi yansıtmayan 2007 verilerine göre hazırladığı İnsani Gelişme Raporu'nda Türkiye üç puan gerileyip 79'uncu oldu. Son sıradaki Nijer'de kişi başına kazanılan 1 dolara karşılık birinci sıradaki Norveç'te 85 dolar kazanılıyor 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) her yıl hazırladığı İnsani Gelişme Raporu’nda 2006’da 96, 2007’de 92 iken 2008’de 76. sıraya yükselen Türkiye, yeniden üç puan gerileyerek 2009’da 79. sıraya indi.

2007 yılı verilerinin değerlendirildiği ve bu nedenle de küresel krizin etkisinin gözlenmediği rapora göre endekste ilk 10 sırayı Norveç, Avustralya, İzlanda, Kanada, İrlanda, Hollanda, İsveç, Fransa, İsviçre ve Japonya aldı. Rapora göre, en alt sıralarda yer alan üç ülke sırasıyla Sierra Leone, Afganistan ve Nijer  oldu. ABD ise bir sıra gerileyerek 13. oldu. Yaşam beklentisi, gelir artışı ve eğitimdeki ilerleme sayesinde 92. sırada yer alan Çin tam dokuz sıra yükseldi.

Türkiye’de okullaşma oranınının yüzde 71.1, okur-yazar oranının yüzde 88.7 olarak açıklandığı ‘Engelleri Aşmak: Göç ve İnsani Gelişme’ başlıklı yeni rapora göre, 6.7 milyar nüfuslu dünyada, 1 milyar kişi sınırlar arası hareket halinde. Küresel kriz göçü artırıyor, ancak ekonomi yeniden canlandığında göçmenlere talep artacak.

YEDİ İNSANDAN BİR GÖÇMEN
Rapora göre, dünya nüfusunun 7’de birinden fazlası kendi ülkelerinde olmak üzere göçmen olarak yaşıyor. Gelişmekte olan ülkelerden, gelişmiş ülkelere gerçekleşen dolaşım, tüm göç hareketlerinin dörtte birini oluşturuyor. Rapora göre, göç edenlerin yarısı kadın. Göç edenler arasında en büyük faydayı, en yoksul kişiler sağlarken, en büyük engellerle de onlar karşılaşıyor. Rapor’da özetle şu tespitler yer alıyor:‘İnsanlar, fırsatlara erişimin ülkeler içinde de, ülkeler arasında da hiç eşit olmadığı bir dünyada, daha iyi hayatlar yaşabilmek için göç ediyor. Birçok kişi, doğal ya da insan ürünü felaketlerin yol açtığı çatırdamalar ya da zor ekonomik koşullar yüzünden, mecburen göç ediyor.  Kadınlar başta olmak üzere birçok kişi, tuzağa düşürülüp, insan kaçakçılığına ya da başka türlü sömürülere kurban oluyor. İnsanların gitmek zorunda kalmaması için, ülke içindeki bu koşulları düzeltmek önemli.

KRİZ GÖÇÜ ARTIRDI
Ekonomik kriz, işsizlik sorununu getirerek, göçmenlerin ve göç edilen ülke vatandaşlarının sorunlarını artırdı: Göç alan ülkelerin birçoğu, kendi ülkelerine girişi zorlaştırmaları yönünde baskı altında kalmış durumda. Ancak ekonomi yeniden canlandığında, göçmenlere talebin de artacağı tahmin ediliyor. Bu özellikle nüfusları yaşlanmakta olan Avrupa ve ABD için geçerli.

GÖÇMEN FAZLASINI VERİYOR
Genel kanının aksine, göçmenler ekonomik üretimi artırıyor ve ev sahibi topluma, aldığından fazlasını veriyor. Ayrıntılı araştırmalar, göçün genel olarak ev sahibi toplumlarda istihdamı artırdığını, yerel sakinlerin işgücü pazarından dışlanmasına neden olmadığını ve yeni işler ve girişimlere yatırım oranını yükselttiğini gösteriyor.

Göç, çoğu zaman göçmenlere ve geldikleri ülkelere insani ve ekonomik gelişme açısından tamamlayıcı rol oynayabilecek ve hatta gelişmeyi ileri taşıyabilecek yeni fikirler, bilgi ve kaynak sağlıyor.’

İÇ GÖÇ KOLAYLAŞTIRILSIN
Rapor, öneriler paketi de ortaya koydu. ‘Engelleri aşmak: Göç ve İnsani Gelişme Raporu ‘nda sıralanan öneriler şöyle sıralandı:

* Var olan giriş kanallarının daha fazla çalışana, özellikle vasıfsız işçilere açılması;
* Göçmenlerin, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerden oy hakkına kadar, temel insan haklarının güvenceye alınması;
* Göçün işlem maliyetlerinin düşürülmesi;
* Hem göç alan toplumlara hem de göçmenlere yarar sağlayacak işbirliğine dayalı çözümlerin bulunması;
* İç göçün kolaylaştırılması;
* Göç veren ülkelerde göçün kalkınma stratejilerine bir bileşen olarak eklenmesi. 

İNSANİ GELİŞME ENDEKSİ VERİLERİ KORKUTUYOR
2009 yılı İnsani Gelişme Endeksi’ne (İGE) göre, son 25 senede birçok alanda ilerleme kaydedilmesine rağmen, zengin ve yoksul ülkeler arasındaki uçurum hâlâ kabul edilemez durumda.

Nijer’de doğan bir çocuğun 50 yılın biraz üstünde, yani Norveç’te doğan bir çocuktan 30 yıl daha kısa bir yaşam süreceği tahmin edilen rapora göre, Nijer’de kişi başına kazanılan 1 ABD Doları’na karşılık Norveç’te 85 dolar kazanılıyor.

Raporda, Türkiye ile ilgili şu veriler yer alıyor:
* Türkiye, okur-yazar oranı konusunda 77. sırada yer alıyor. Gürcistan’da okur-yazarlık oranı yüzde 100 olurken, bu oran Türkiye’de 88.7.
* Okullaşma oranında ise Türkiye, her 100 çocuktan 71.1’ini okula gönderdi. Avustralya’da bu oran yüzde 114.2, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yüzde 71.4,Tacikistan’a ise yüzde 70.1 oldu.
* Doğumda beklenen ortalama ömür, Japonya’da 82.7 yıl olurken, Türkiye’de 71.1.
* Türkiye’nin insani gelişme endeksinin 0.806 olduğu belirtilen rapora göre, 189 ülke arasında Türkiye 79. sırada yer alıyor. İnsani gelişmişlik açısından Norveç 1. sırada bulunurken, Kolombiya 77, Peru ise 78’nci sırada yer alıyor. Rapora göre Türkiye, geçen yıl 78. idi.
* İnsani yoksulluk endeksinde Türkiye’nin 40. sırada yer aldığı raporda, 40 yaşından önce ölme olasılığında da yüzde 5.7 ile 50. sırada yer aldı.
* Türkiye, göç sıralamasında da yüzde 4.2 ile 186 ülke arasında 108. sıraya yerleşti.

Raporda göç edenlerin yüzde 84’ünün Avrupa’ya göç  ettiğine yer verildi. Türkiye’den göç edilirken, aynı zamanda göç alan ülke de oldu ve bu ülkeler arasında 30. sırada yerini aldı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DOĞAN HOLDİNG'DEN ERDOGAN'A AL CAPONE YANITI

İSTANBUL'DA FENER TARİKATI YOK

DEMİREL: ÜNİVERSİTELİLER İŞSİZ AMA CAHİL DEĞİL!
»  VURAL: MOZAİKİSTAN BAŞBAKANIMISIN SEN?
»  "PROTOKOL KARS ANLAŞMASI'NI RAFA KALDIRACAK"
»  ÇELEBİ'NİN DURUMU İYİ
»  KARA KUVVETLERİNE UZMAN ERBAŞ ALINACAK
»  O MÜDÜRE MHP SAHİP ÇIKTI!
»  SAMSUN'DA MİNİBÜSÇÜ POLİS MEYDAN SAVAŞI
»  HORİZON 1 FİDYE KARŞILIĞI BIRAKILDI!
»  İŞTE ÇELEBİ'Yİ KURŞUNLAYAN SALDIRGAN
»  FLAŞ..FLAŞ.. HORİZON 1 KORSANLARDAN KURTULDU
»  FLAŞ.. DİSK BAŞKANI ÇELEBİ'YE SİLAHLI SALDIRI
»  KEY ALACAKLILARINA BÜYÜK ŞOK
»  GÖKYÜZÜNDE YAŞANAN TACİZ
»  BİR GÖMLEK DEVİNİN SONU
»  GİZEMLİ İSTİHBARATÇI POLİS ÇIKTI
»  PKK YOL KESTİ!
»  ESKİ BAKAN'DAN İLGİNÇ YAKLAŞIM
»  CİNDORUK'TAN SOL'A TAVSİYE
»  AK PARTİ'DE İKİNCİ ADAM KİM OLACAK?
»  "ALEX'İN HEYKELİ DİKİLMELİ"
»  SINIRDA ŞEYH İZDİHAMI
»  48 YILDIR 1 LİTRE BENZİNDEN BAŞKA BENZİN GÖRMEDİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.