Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7496
EURO
43,6427
IMKB
9.406,000
ALTIN
4.153,610
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"ZENGİNİN MADEN SUYU PARASI YOKSULUN SU SORUNU ÇÖZER "
 ZENGİNİN MADEN SUYU PARASI  YOKSULUN SU SORUNU ÇÖZER
 
BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Avrupa ve ABD'de bir ayda şişelenmiş maden suyuna yapılan harcamayla, dünyada temiz suya ulaşma zorluğu çeken insan sayısını yarıya indirecek yatırımın yapılabileceğini bildirdi.
 
23.3.2007 - 15:45

UNDP Başkanı Kemal Derviş, dünya su günü ve su sorununun tartışıldığı su haftası dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı.

ZENGİNİN AYLIK MADEN SUYU YOKSULUN İÇME SUYU

Kemal Derviş, "Küresel yatırım, Binyıl Kalkınma Hedefi'ndeki dünyada temiz suya ulaşamayan nüfusu yarıya indirme hedefini karşılamak için Avrupa ve ABD'de yapılan bir aylık şişelenmiş maden suyu harcamasına eşit miktara ihtiyaç duymaktadır" dedi. Kemal Derviş, Binyıl Kalkınma Hedefleri temiz suya ulaşamayan insan nüfusunu yarıya indirme hedefini ortaya koyarken dünyanın hala ciddi su tedariki ve temizliği sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.
Dünyada 2015 yılına kadar 900 milyon insanın daha, yeterli su kaynağına ulaşma, ek 1.3 milyar insanın ise yeterli sağlık hizmetine ihtiyaç duyacağını belirten Kemal Derviş, kronik susuzluğun çevre değerlerini tehdit eder hale geldiğini, su için rekabeti ve sınır anlaşmazlıklarını artırdığını belirtti. Derviş, "Dünyada suyun tükenmesi söz konusu olmasa bile 'su güvensizliği' hala birçok yerde dünya nüfusunun büyük bir bölümü için, insani gelişme için gerçek bir tehdit oluşturmaktadır" dedi. Kemal Derviş şöyle devam etti:
"43 ülkede 700 milyon insan, yılda 1700 metreküp olan su temin eşiğinin altında yaşamaktadır. 20 yıl içinde 3 milyar insan bu eşiğin altında yaşayacaktır. Büyüyen şehirler, endüstri, tarım ve enerji talebi dolayısıyla artan kuraklık, zaten yoksul kesimler için kırılgan olan gıda ve geçim güvenliğini daha da riske atacaktır. 2006 İnsani Gelişme Raporumuz, güvenli ve ulaşılabilir su tedarikini bir insan hakkı olarak görmüştür."
"Daha az kazananların suya daha fazla para harcadıkları bir dünyada yaşıyoruz" diyen Kemal Derviş, "Gelişmiş dünyada gelirlerin yüzde 3'ü su için harcanırken birçok gelişmekte olan ülkedeki en yoksul hane halkının, su için gelirlerinin yüzde 10'unu harcayabilmeleri ekonomik zorluklar getirmektedir" açıklamasını yaptı.

ÇÖZÜM HİDROLOJİK DEĞİL POLİTİK

Kemal Derviş şunları belirtti:

"Su kaynaklarının yönetimini güçlendirerek, şimdiki ve gelecekteki su sorunlarının üstesinden gelmek için yatırım ve planlama yaparak, ülke ve toplumların, gelecekteki su gereksinimleri üzerinde daha güçlü denetim kurmalarını sağlayarak insani gelişme için daha ileri bir adımın tetiklenmesine yardım edebiliriz. Çözümler hidrolojik ya da teknik değildir, iktidar, siyaset ve hükümet etme her düzeyde daha büyük yer almaktadır. Küresel su kriziyle ilgili hepimizin niyetleri var, şu anda ihtiyacımız olan şey ise taahhüt, ortak siyasi istek ve bu zorlukların üstesinden gelebilmek için yeterli siyasi karşılığın verilmesi."

OY HAKLARI DA YOK SULARI DA

Temeldeki eşitsizliklerin su krizinin yarattığı zorlukları körüklediğini kaydeden Kemal Derviş, "Suya ulaşmada zorluk sadece fiziksel bir zorluk olarak ortaya çıkmıyor, çoğunlukla mali ve siyasi güç eksikliğini yansıtıyor. Yoksullar, oy hakkına, özgür ve hastalıktan uzak biçimde yaşama hakkına kavuşamamalarına, felaketlerden kaçamamalarına, ekonomik güce ulaşamamalarına yol açan aynı nedenlerle yeterli temiz suya da ulaşamamaktadırlar" dedi.
"Çoğunlukla az para olması ya da hiç para olmaması, söz hakkının da az ya da çok olması anlamına gelmektedir" şeklinde konuşan Kemal Derviş, dünyadaki su krizine karşı koymanın, yoksulluğa karşı koymak ve daha geniş insani kalkınmayı desteklemek için temel adım olacağını bildirdi.
Kemal Derviş, kuraklığın yaygınlaşması, seller ve yağmur rejiminde değişikliklerle su temininin daha da belirsiz hale geleceğini, yoksulların iklim değişikliklerinde hiçbir sorumlulukları olmadığı halde kötü sonuçlarına katlandıklarını anlattı. G8 ülkelerinin yoksulların su sorununu içtenlikle ele almaları gerektiğini anlatan Kemal Derviş, İngiltere'nin Afrika'da suya ulaşım ve sağlık projeleri için ayırdığı bütçesini artırmasını övdü.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AFGANİSTAN UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI

DYP: TALAT İSTİKLAL MARŞINI ÇALDIRTMADI

UYDUMUZ TAMAM AMA FIRLATACAK YER YOK
»  MECLİS KOMİSYONUNU ŞAŞIRTAN ÇOCUK GERÇEKLERİ
»  TSK, KABİL BÖLGE KOMUTANLIĞINI DEVRALIYOR
»  ERDOĞAN, AVRUPALI OLMAYI TARİF ETTİ
»  İNTERNET'TE TANIŞTIĞI 10 EVLİ KADINLA BİRLİKTE OLDU
»  BÜYÜKANIT: YEMEK BİR AY ÖNCEDEN BELLİYDİ
»  TORPİLLİ BAKAN ÇOCUKLARI...
»  KADİR HAS'IN DUYGULANDIRAN MEKTUBU...
»  THY'DE KISKANÇLIK SKANDALI
»  "BENİ SEÇİN, KÖŞK'TE RAKI İÇİN"!
»  ÜÇ KOMUTANDAN ARINÇ'A ZİYARET
»  BARZANİ YİNE BOYUNDAN BÜYÜK KONUŞTU
»  HAKİME KLASİK MÜZİK SORUŞTURMASI
»  GOOGLE EARTH'TAN KÜRDİSTAN AÇIKLAMASI
»  GECEKONDU KANUNU DEĞİŞİYOR
»  MÜSTEŞARIN BİLİNMEYEN DERDİ YARGIYI GERDİ
»  ULAŞTIRMA BAKANI MEYDAN OKUDU "ÇÖKERTİN GÖRELİM"
»  BAKAN ÇİÇEK YURDA GERİ DÖNDÜ
»  HAS'IN CENAZESİ CUMARTESİ YA DA PAZAR GÜNÜ KALDIRILACAK
»  KÜSTAHLIK GOOGLE'YE DE BULAŞTI
»  İŞ ADAMI KADİR HAS YAŞAMINI YİTİRDİ
»  ERDOĞAN:"SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİLİZ"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.