TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2007 mali yılı bütçesinin görüşülmesine devam edildi. CHP Ordu Milletvekili Kazım Türkmen, Samsun'da din görevi yaptığı sırada TBMM üyelerine hakaret ve Türkiye Cumhuriyetinin bölünmez bütünlüğüne yönelik sözlerinden dolayı ceza alan bir kişinin Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne atandığını ileri sürdü.
20 yıllık bir din görevlisinin kültür müdürü yapılmasının gerekçesini soran Türkmen, 'Kültür ve turizm, kan kaybediyor. Kültürümüz kadrolaşmayla değil, bilgi ve tecrübe üzerine geliştirilebilir. Bu müdürü görevden alın' diye konuştu. AKP Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, CHP'li Türkmen'in iddiasının gerçeği yansıtmadığını, söz konusu Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Günay'ın önceden din görevlisi olmadığını, Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yaptığını söyledi.
'Camideki imamla Milli Eğitimdeki öğretmen birbirine karıştırılmamalıdır' diyen Uzunkaya, söz konusu kişinin 40'a yakın yayını olduğunu, idari, yönetici ve öğretmenlik görevlerinde çalıştığını anlattı. Muzaffer Günay'ın, Atatürk veya Meclisin milli ve manevi şahsiyetine karşı herhangi bir eyleminin söz konusu olmadığını belirten Uzunkaya, yayınlanan bir hikayesindeki ismin, bir vatandaşın ismiyle özdeşleşmesi nedeniyle 49 bin liralık bir ceza aldığını ifade etti.
BELGE TARTIŞMASI
AKP'li Uzunkaya, Muzaffer Günay'a yönelik iddiaların bir belgeye dayandırılması halinde gerekenin yapılacağını söylemesi üzerine CHP'li Kazım Türkmen, 'Kültür müdürünüzün 'TBMM üyelerine hakaret, ülke bağımsızlığını yıkmak için organize oluşturmak' suçu var. Belge var' diyerek, elindeki belgeyi komisyon üyelerinin göreceği şekilde kaldırdı.
Uzunkaya, Türkmen'den konuyla ilgili belgeyi göstermesini istedi. Bunun üzerine Türkmen, elindeki belgenin Muzaffer Günay'ın broşürlerde kullanılan bir fotoğraf için telif hakkı ödemediğine ilişkin iddianame olduğunu söyledi. 'Hani belge, iddianın belgesini göster' diye ısrar eden Uzunkaya, 'Bunlar iddiadır, isnattır, maksadı bellidir, biliyorum' dedi. 'Yalan mı söylüyoruz?' diyen Türkmen'in, iddia ettiği mahkeme kararına ilişkin belgenin yanında olmadığını söyledi.
Uzunkaya ise böyle bir belgenin getirilmesi halinde Komisyona kendisinin ibra edeceğini söyledi.
UNAKITAN'IN İSTANBUL'DAKİ ARAZİSİ
CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu da Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın İstanbul'da ruhsatsız olan evinin yıkıldığını anımsattı. Unakıtan'ın bu arsaya yeni bina yaptırmak için girişimde bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından bu araziye inşaat izni verilmediğini hatırlattı. 'İnşaat iznini kabul etmeyen Kurul üyelerinden ret oyu verenlerin değiştirildiğini ve inşaat izni verilmesi yönünde karar aldırıldığını' ileri süren CHP'li Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: 'Kurul Başkan Yardımcısı görevden alınıyor. YÖK'ün temsilcisi üyenin görev süresi doluyor, YÖK tekrar aynı kişiyi görevlendiriyor ancak 5 aydır bu kişinin üyeliği Kültür Bakanı tarafından onaylanmıyor. Kuruldaki üyeleri değiştirerek yasaları ihlal ediyor, suç işliyorsunuz.' AKP Samsun Milletvekili Uzunkaya da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 'kültür varlıklarını koruyan değil, adeta tahribine göz yuman bir kurul' olarak nitelendirdi.
İstanbul Üsküdar'da Milli Emlaktan arsa satın alan bir arkadaşının bu arsaya bina yapamadığını anlatan Uzunkaya, 'Bir dönemlerde arkadaşım, boş bir arazi almış. Boş olmasına rağmen burası tarihi eser olarak kayıtlı. Dönemin Bakanı İsmail Kahraman ve 11 milletvekili bu yanlışın düzeltilmesine çalıştık, olmadı. Ama o arkadaş işini çözmüş ve bize '1 bakan, 11 vekil şu kadar para edemediniz. Şu kadar parayla sorunu çözdüm' dedi' diye konuştu.
'SANAT ADAMLARI DESTEKLENMELİ'
Komisyonda Can Dündar'ın bir şiirini okuyan AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali de bir kişinin şair olarak kabul edilmesi için onlarca kitap yazmasına gerek olmadığını söyledi. Sanat Adamı Yetiştirme Programı'nın hazırlanıp uygulanması gerektiğini belirten Sali, 'Kültür para etmiyor. Kültür adamlığı karın doyurmuyor. Sanat adamları ek faaliyetlerle geçimlerini sağlıyor. Binalara verdiğimiz değer kadar insanların ürettiği eserlere de değer vermeliyiz. Yeni şiir yazanlar, ressamlar, ilgi alanlarına yönelmeleri için desteklenmelidir' diye konuştu. CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü ise sanatçılara üvey evlat muamelesi yapılmaması isteyerek, özel tiyatrolara desteğin kesilmemesi gerektiğini söyledi. AKP Muğla Milletvekili Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu da turizmin, Türkiye için çok önemli bir gelir kaynağı olduğuna işaret etti. Kültür varlıklarının bir an önce restore edilerek, turizme açılmasını isteyen Terzibaşıoğlu, İstanbul'a, Prag ve Roma'dan daha fazla turist gelmesi gerektiğini söyledi. Terzibaşıoğlu, Türkiye'nin, hazinelerinin üzerinde oturduğunu dile getirdi. AKP Kars Milletvekili Selahattin Beyribey de öncelikle köy çocukları olmak üzere, bütün çocukların tiyatro ile tanıştırılması gerektiğini kaydetti. Beyribey, bütün çocukların, Çanakkele Şehitliğini görmesi gerektiği gibi aynı şekilde Sarıkamış'taki şehitliği de ziyaret etmesi gerektiğini söyledi. Beyribey, halk ozanlarının da desteklenmesini istedi.
SANATÇILARA 'DEKOLTE UYARISI'
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Meriç Sümen de komisyon çıkışında gazetecilerin, orkestra sanatçılarına 'göğüs çatalını gösteren kıyafetler giyilmeyecek' uyarısında bulunan Orkestra Müdürü Arzu Sugüneş'in istifasına ilişkin sorularını yanıtladı. Sümen, Sugüneş'in, 'kendisinin bilgisizliği ve acemiliği nedeniyle bu olayın olduğunu, arkadaşlarını üzme gibi bir durumun olmadığını' söylediğini aktardı. Sümen, Sugüneş'in son derece modern bir insan olduğunu belirterek, arkadaşlarını üzdüğü, yanlış anlaşıldığı için istifasını verdiğini, kendisinin de bunu kabul ettiğini bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığında sanatçıların sıkıntıda olduğunun söylendiğinin belirtilmesi üzerine Meriç Sümen, 'Ne benden, ne bana baskı oldu' dedi.