Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.001,330
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABDEST SULARINIZI MİLLİ EĞİTİM BAKANINA GÖNDERİN
ABDEST SULARINIZI  MİLLİ EĞİTİM BAKANINA GÖNDERİN
 
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kitabında yer alan "abdest suyu alyuvarları artırır" ifadesiyle başlayan tartışmanın aslı ortaya çıktı...bakan madem bunu bilmiyor sizde ona gönderin abdest sularınızı,boşa gitmesin
 
3.10.2006 - 00:16

Milliyet, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kitabında "abdest suyu alyuvarları artırır" ifadesini gündeme getirince yetkililer, Alman yazar Dr. Schalle'nin kitabından alıntı olduğunu söyledi. Başbakan da "Kitabı getirtip baktım cümleler aynen var" dedi. Ancak Milliyet Dr. Schalle'nin orijinal kitabını bulup A'dan Z'ye inceledi. Alternatif tıp yöntemi olarak su kürünü anlatan kitabın içinde 'abdest' kelimesi geçmiyor. "Soğuk su kürü"yle abdest arasındaki tek ortak nokta ise, her ikisinde de suyun kullanılması

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 11. sınıfta okuttuğu "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" kitabında yer alan "abdest alırken kullanılan su sayesinde kandaki alyuvarların arttığı" ifadesinin, kaynak olarak gösterilen Almanca kitabın orijinal baskısında bulunmadığı belirlendi.
Milliyet'in 22 Eylül Cuma günü manşetinden yayımladığı haber üzerine MEB yetkilileri ve hükümet tarafından yapılan açıklamalardaki ortak nokta, abdest suyunun tıbbi sonuçlar doğurduğu yolundaki ifadenin ders kitabının yazarlarına ait olmadığı, bir Alman yazarın kitabından alındığı oldu.
Ancak Milliyet'in söz konusu kitabı bularak yaptığı incelemede, metinde "abdest suyu"ndan hiç söz edilmediğini, "alternatif tıp" yöntemleri çerçevesinde başvurulan bir su kürünün anlatıldığı gün ışığına çıkartıldı.

Schalle, Kneipp'in hastasıydı
 "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" kitabında abdest suyunun tıbbi etkileri olduğu iddiasına kaynak gösterilen Alman yazar Dr. Albert Schalle, kitabında ağırlıklı olarak suya dayanan bir doğal tedavi sistemini anlatıyor. Dr. Schalle'nin, 19. yüzyılın sonunda Katolik rahip Sebastian Kneipp tarafından kurulan ve kendi adını taşıyan tedavi sistemi "Kneipp Kürü"nü tanıtan kitabı, aynı adı taşıyor:
"Die Kneippkur. Die Kur der Erfolge" (Kneipp Kürü. Başarıların Kürü)
Çocukluğunda kendisi de Sebastian Kneipp tarafından Almanya'nın güneyindeki Bad Wörishofen'de kurulan Kneipp Kürü Merkezi'nde tedavi gören, daha sonra bu merkezde çalışan, Kneipp'ın öğrencisi olan Dr. Schalle'nin artık piyasada bulunmayan 550 sayfalık kitabının ilk baskısı 1931'de yapıldı. Kitap, 80'li yıllara kadar defalarca basıldı.

Tartışılan alıntı
Türkiye'deki okulların 11. sınıflarında zorunlu din derslerinde okutulmak üzere MEB tarafından bedava olarak dağıtılan "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" kitabındaki "İslamda ibadetin faydaları" bölümünde yer alan "Bunları Biliyor musunuz?" başlığıyla açılan bölümde abdestin faydaları şöyle anlatılıyor:
"Abdest almanın insan sağlığına birçok katkısı vardır. Abdest alınırken kullanılan su sayesinde kan dolaşımı hızlanır, alyuvar sayısı çoğalır. Solunum hareketlenir. Alınan oksijen miktarı artar. Sinirler sakinleşir, ferahlar, kalbin yükü hafifler, tansiyon normalleşir (...)"

İsim de yanlış verildi
Kitapta, bu iddialar için 'Dr. Elbert Schalle'nin 1957 yılı basımı kitabı kaynak olarak gösteriliyor. Alıntıya ilişkin bilgi aktarılırken yazarın "Albert" olan ön adının yanlışlıkla "Elbert" olarak yazıldığı dikkat çekiyor.
Dr. Schalle, kitabında "su ve kandaki alyuvarlar" ilişkisini kendi deneylerine değil, kaynak göstermeden başkalarına dayandırarak şöyle anlatıyor:
"Kanın hemoglobin (renk maddesi) içeriğinin, alyuvarlar sayısının soğuk su kürü etkisi altında arttığı kanıtlanmıştır." (sayfa 70).
Dr. Schalle'nin burada sözünü ettiği "soğuk su kürü"yle abdest arasındaki tek ortak nokta, her ikisinde de suyun kullanılması.
"Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" kitabında Dr. Schalle'nin kitabının 1957-Münih baskısının 87 ve 88. sayfalarına işaret ediliyor. Bu atıfla kitabın 1957 Almanca baskısının kastedildiği düşünüldüğünde, gündeme büyük bir 'hata', 'yanlış' ya da 'tahrifat' olasılığı geliyor.
Kitabın sözü edilen sayfalarında "abdestin kandaki alyuvarları artırdığı" iddiasını destekleyecek hiçbir ifade yok. Bu bölümde "yarım banyo" ve "ayak banyosu" anlatılıyor. Bu banyoların, suyun kullanılması dışında abdestle hiçbir ortak yönü bulunmuyor.
Kitapta yer alan resimlerde, söz konusu "banyo"ların bir küvet, bir kova, bir kap ya da havuz içinde biriken "durgun su"da oturarak, ayakta durarak ya da yürüyerek yapıldığı görülüyor. Yıkanma söz konusu değil ve özel durumlar hariç, suyun soğuk olması gerekiyor.

Suyla tedavi yöntemleri

Kitaptaki suyla tedavi yöntemleri çeşitlilik gösteriyor: Islak bezle yıkanma, ıslak havlularla kundaklama, çeşitli banyolar (tam, oturma, ayak, göz, kol), su dökme (dize, baldıra, tüm vücuda vs), buhar banyosu.
Hemen hepsi fotoğraf ve çizimlerle tarif edilen bu tedavi biçimlerinde, özel durumlar hariç soğuk su kullanılıyor. Vücudun ya da suyun kullanılacağı bölgenin önceden ısınmış olması, tedavinin ardından doğal olarak kurumaya bırakılması esas alınıyor.

Erdoğan: Cümleler kitapta aynen var

Başbakan Erdoğan, ABD'ye uçuşu sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunurken, din dersi kitabındaki "abdest alınan suyun alyuvarları artırdığı" tartışmalarına ilişkin soruları da yanıtladı. Hürriyet gazetesi Genel Yayın Ertuğrul Özkök'ün anlatımlarına göre Erdoğan, "alyuvar meselesi"nin bir Alman bilim adamının kitabından alındığını, kitabı getirterek kendisinin de baktığını söyledi. "Bir sakatlık varsa onu bağlar" diyen Erdoğan, "Kitapta bu cümleler aynen var mı?" sorusuna da, "Evet, aynen var" yanıtını verdi.

Kitabı, Papa'ya takdim etti

Dr. Albert Schalle, 1877-1952 yılları arasında yaşadı.
Sebastian Kneipp tarafından kurulan ve kendi adıyla anılan "doğal tedavi" sisteminin uygulandığı terapi merkezinde "terapi doktoru" olarak çalıştı. Kneipp Kürü (Kneippkur) sistemini geliştiren Sebastian Kneipp'ı bizzat tanıdı. Önce hastası oldu, yanında tedavi gördü; daha sonra da doktor olarak Kneipp'ın terapi merkezinde çalıştı. Merkezde Kneipp'ın öğrencisi oldu, merkezin çıkardığı periyodik yayını yönetti.
Schalle'nin yazdığı kitap 1930'lardan 1980'lere kadar çok sayıda baskı yaptı. Kitap, sistemi tanıtıyor, hastalıklara göre hangi yöntemlerin kullanılacağını, fotoğraf da kullanarak anlatıyor. Söz konusu yöntemlere kuşkuyla bakan tıp dünyasıyla tartışıp sistemi ve Kneipp'ı savunuyor. Kitabın 1948 baskısının (11. baskı) önsözünde, yazar eserini bizzat Papa XI. Pius'a takdim etme şansı bulduğunu ve bunun "unutulmaz bir anı" olduğunu yazıyor.

1985'ten beri basılmıyor

1930'lardan itibaren onlarca baskı yapan kitap, uzun süre Katolik rahip Kneipp tarafından geliştirilen "Kneip Kürü"yle ilgili önemli başvuru kitaplarından biriydi. Kitabın en son baskısı 1985'te yapıldı. Bu alanda çok sayıda yeni kitap yayımlandığı için 1985'ten sonra basılmayan ve piyasada bulunmayan kitap 'müzelik' oldu. Kitabı piyasada bulmak mümkün değil; sadece bazı sahaflarda, bazı kütüphanelerde ve "Kneipp Müzesi"nde bulunabiliyor.
Bugün Dr. Schalle ve kitabının izini bulmak için en iyi adres, "Kneipp Kürü" sisteminin babası Sebastian Kneipp'ın Almanya'nın güneyindeki Bad Wörishofen'de kurduğu Kneipp Kürü Merkezi'ne bağlı "Kneipp Müzesi."
Müze görevlileri, tedavi merkezinde yıllarca çalışan, bültenlerini yayımlayan Dr. Schalle'nin adını zorlanarak hatırlıyorlar.

Din adamı ve doktor

Sebastian Kneipp, 1821-1897 yılları arasında yaşadı. Yoksul bir ailenin çocuğu olan Kneipp, bir akrabasının yardımıyla ilahiyat dalında yüksek öğrenim görerek rahip oldu.
Öğrenimi sırasında tüberküloza yakalandı, doktorların tüm çabalarına rağmen bir türlü iyileşemedi. Doktorların ve kendisinin tüm umutlarını kestiği bir anda suyla tedavi yöntemlerini ele alan bir kitap okudu, bu yöntemleri kendi kendine uygulayıp hastalığı yendi ve uzun yıllar yaşadı.
Böylece din adamlığının yanı sıra ağırlıkla "suyla tedavi" yöntemlerini içeren ve daha sonra kendi adı verilen "Kneipp Kürü"nü geliştirdi. 1855'te Bad Wörishofen kentindeki manastıra atandı.
Burada, çok sayıda insana tedavi önerirken modern tıp doktorlarının eleştirileri ve engellemeleriyle karşılaştı. Hakkında davalar açıldı, "tedaviden men" kararları çıkarıldı.
1893'te Papa XIII. Leo tarafından 'Monsenyor' unvanı verilerek onore edildi.

Kaynak:Milliyet/Göksel Köksal



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


VELİLERE SERVİS UYARISI

KKTC'DE ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI SIKINTISI

MİLLİ EĞİTİM, 3 BİN 500 SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ALACAK
»  BAKAN ÇELİK'TEN SINIFTA KALANLARA KÖTÜ HABER
»  EN ÇOK BOŞ KALAN ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ HANGİLERİ?
»  ABDEST SUYU HURAFESİNE BAKAN ONAYI!
»  DEMİREL'DEN GENÇLERE, 'BİLİMDEN VAZGEÇMEYİN'ÇAĞRISI
»  ÜNİVERSİTELERE EK YERLEŞTİRME BAŞLADI
»  OKUL OLMAYAN 500 KİŞİLİK KÖYE1500 KİŞİLİK CAMİ YAPTIRIYORLAR
»  KIRIM'DA TÜRK ÖĞRENCİYE 500 KİŞİLİK KONTENJAN
»  BAKAN ÇELİK BÜYÜK KONUŞTU!
»  ÜNİVERSİTELERE EK YERLEŞTİRME 25 EYLÜL'DE BAŞLIYOR
»  İŞTE LİSELİ GENÇLİĞİN İDOLÜ VE HEDEFİ!
»  MİLLİ EĞİTİM BAKANI "SİSLER BULVARI"NDA
»  SEZER'DEN YÖK RAPORUNA DESTEK
»  İRTİCACI ÖĞRETMENE ÖDÜL GİBİ ATAMA
»  BEDAVA OKUL KİTAPLARINDA REZALET
»  OKULDA ŞİDDET İLK GÜNDEN BAŞLADI!
»  SEZER'İN TARİKAT UYARISINA ÇELİK'TEN YANIT
»  YÖK VE MİLLİ EĞİTİMİN YURT DIŞINDA BURS KAVGASI
»  YENİ DÖNEMDE YENİ KARNE VE NOT SİSTEMİ
»  YÖK, BAŞBAKAN'I PROTESTO ETTİ
»  ÖSS'YE GİRENLERE ÜÇÜNCÜ ŞANS
»  DERSİMİZ ENERJİ TASARRUFU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.