Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,9344
EURO
44,2717
IMKB
9.356,000
ALTIN
4.203,630
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AKP, SEÇİMDEN SONRA 1,2 PUAN DAHA DÜŞTÜ
AKP, SEÇİMDEN SONRA 1,2 PUAN DAHA DÜŞTÜ
 
29 Mart sonrası yapılan ankete göre, seçmenin önemli bir bölümü, bu seçimin kaybedeninin AKP olduğu görüşünde. Seçmenin önemli bir bölümü, AKP’nin oy kaybetmeye devam edeceğini düşünüyor. DTP seçmeni yüksek oranda partisinin kazandığını düşünüyor. Diğer partilerin seçmenleri, partilerinin aldığı sonuçtan çok da memnun gözükmüyor
 
14.4.2009 - 08:04
Adil Gür yönetimindeki A&G Araştırma Şirketi’nin Milliyet için yaptığı seçim sonrası anketine göre AKP, 29 Mart yerel seçiminin hem galibi, hem de mağlubu. Araştırmaya katılanlara sorulan, “Bu seçimin kaybedeni kim?” ve “Bu seçimin kazananı kim?” sorularına verilen yanıtlarda ilk sırayı AKP aldı.
Katılımcıların birden fazla yanıt verebildiği “Seçimin kaybedeni kim?” sorusuna, yüzde 48.7 oranında “AKP” yanıtı verildi.
İkinci sırada yüzde 18.9 oranıyla CHP geliyor. Katılımcıların yüzde 5.3’ü ise seçimde kaybedenin “Halk” olduğu inancında. MHP’nin mağlup olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 4.7.
AKP’li seçmenin çoğunluğu, seçimin mağlubunun CHP olduğunu düşünürken, diğer tüm partilerin seçmenlerine göre kaybedenler listesinde ilk sırada AKP yer alıyor. AKP’nin kaybettiğine en çok DTP’liler inanıyor.
AKP seçmeninin yüzde 25.6’sı da seçimde kaybedenin AKP olduğu görüşüne sahip.

Her parti galip!

“Seçimin kazananı kim?” sorusuna katılımcıların yüzde 33.9’u AKP yanıtını verdi. Yüzde 24.6’sı CHP’nin, yüzde 15.1’i MHP’nin kazandığını düşünüyor. İl Genel Meclisi seçimi dikkate alınarak yapılan değerlendirmeye göre, her partili seçmen, öncelikle kendi partisinin kazandığına inanıyor. Kendi partisinin kazandığına en çok DTP’liler, en az MHP’liler inanıyor. AKP’lilerin yüzde 57.8’i, CHP’nin 46.6’sı kendi partisinin galip olduğu kanaatinde.

AKP’ye uyarı

Araştırmada sorulan, “Sizce bu seçimin sonucunu, şimdi size okuyacağım cümlelerden hangisi en iyi şekilde ifade ediyor?” sorusuna karşılık seçmenlerin ilk sıraya yerleştirdiği yorum şöyle:
“Seçmen, AKP’ye, ‘Sen hâlâ benim bir numaralı partimsin’ dedi ama, ciddi uyarıda bulundu, ‘Yanlışlarını düzelt’ dedi.”
Seçmenlerin seçimden çıkardığı ikinci mesaj, “Bu ekonomik kriz ortamında AKP için yüzde 39 oy büyük başarıdır”; üçüncü mesaj ise, “AKP kaybetti” oldu.
AKP’liler seçim sonuçları için daha çok “Seçmen uyarıda bulundu” ve “Yüzde 39 başarıdır” derken, diğer partili seçmenlerin önemli bir bölümü, “AKP kaybetti” yorumu yaptı.
CHP seçmeninin yüzde 20.4’ü, MHP seçmeninin yüzde 19.5’i kriz ortamında AKP’nin aldığı oyu başarılı bulduğunu söyledi. AKP’nin kaybettiğine en çok DTP inanıyor.

Eğitimle artıyor

Erkekler, genel ortalamanın üzerinde seçmenin AKP’yi uyardığı veya AKP’nin kaybettiği cevabını verdi. Eğitim seviyesi yükseldikçe, “Seçmen AKP’yi uyardı, ‘Kendini düzelt’ dedi” cevapları da artıyor.
Uyarı fikri, ilkokul mezunları arasında yüzde 34.9, ortaokul ile lise mezunları arasında yüzde 38.2 ve üniversite mezunları arasında ise yüzde 40.9 destek buluyor.
AKP’nin yüzde 39 oy almasını başarılı bulanlar, eğitim seviyesi düştükçe daha çok destekleniyor. Büyükşehirlerde “Seçmen uyardı”, kırsal bölgelerde ise “AKP kaybetti” cevapları genel ortalamanın üzerinde. 

AKP kaybedecek

Tek cevap hakkı verilen, “Sizce, siyasette bundan sonra ne olacak? Tahmininiz nedir? Şu görüşlerden hangisine katılıyorsunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 40.5’i “AKP oy kaybedecek, muhalefet oyunu artıracak” yanıtını verdi. Seçmenlerin yüzde 31.6’sı, “AKP yeniden toparlanacak, bu sonuç ekonomik krize bağlı” dedi.
Yüzde 17.8’lik bir seçmen kesimi, “Bu bir yerel seçimdi, sonuçları hiçbir şey ifade etmiyor” görüşünde. İl Genel Meclisi seçimlerinde, oyunu AKP’ye verenlerin yüzde 57.1’i, “AKP yeniden toparlanacak” derken, diğer partilere oy veren seçmenlerin çoğunluğu, “AKP’deki oy kaybının devam edeceğini” düşünüyor. AKP’nin oy kaybedeceğine en çok CHP seçmeni inanıyor.

Gençler ‘kaybeder’ci

Erkek seçmenlerin yüzde 42.9’u, AKP’deki oy kaybının süreceğini düşünüyor. Kadınlar arasında da AKP’nin oy kaybedeceği düşüncesi daha yaygın. 28 yaşın altındaki seçmenlerin yüzde 43.5’i de AKP oy kaybetmeye devam edecek görüşünde.
28-43 yaş arasında AKP’nin oy kaybedeceği düşüncesi azalırken, 44 yaş ve üzerinde oy kaybının süreceği düşüncesi genel ortalamanın üzerinde. Eğitim seviyesi yükseldikçe, “AKP’nin oy kaybı sürecek” diyenler, eğitim seviyesi düştükçe, “AKP yeniden toparlanacak” diyenler artıyor.
Büyükşehirlerden kentlere ve kıra doğru gidildiğinde de AKP’nin oy kaybının devam edeceğini düşünenlerin oranı artıyor.

AKP yüzde 33

“Bugün bir genel seçim yapılsa, kime oy verirdiniz?” sorusuna, katılımcı seçmenlerin yüzde 33.4’ü AKP, yüzde 22.9’u CHP, yüzde 15.2’si MHP yanıtını verdi.
DTP’nin oranı yüzde 5.1, SP’nin oranı yüzde 4.9 çıkarken, kararsızların oranı yüzde 11.2. Kararsızların oyları dağıtıldığında ise AKP’nin oyu yüzde 37.6, CHP’nin oyu yüzde 25.8, MHP’nin oyu ise yüzde 17.1’e yükseliyor.
29 Mart İl Genel Meclisi sonuçları ve anket sonuçları karşılaştırıldığında, AKP’nin oyunun 1.2 puan düştüğü, CHP’nin ise 2.7 puan arttığı görülüyor.
MHP oyunu 1.1 puan artırırken, DP ve DSP’nin oylarında azalma görülüyor.(MİLLİYET)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"BABAMIZIN CESEDİYLE 5 SAAT UÇTUK"

SAYLAN: "BİZE YARGISIZ İNFAZ YAPILDI"

AYDIN KOÇARLI'DA SEÇİMLER İPTAL
»  EMNİYET'E SİVİL DENETİM
»  O POLİS OKYANUSU AŞTI
»  "HÜKÜMET YARGIDAN ELİNİ ÇEKSİN"
»  "BU DA DSP'NİN ERGENEKON'U"
»  ODTÜ SENATOSU: ENDİŞE DUYUYORUZ
»  DSP'DE KILIÇDAROĞLU FATURASI KESİLDİ
»  PAMUKOĞLU'NDAN 12'Cİ DALGA YORUMU
»  DEMİREL HABERAL'I NEDEN UĞURLADI?
»  "DEVLETİN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE"
»  1 MAYIS TATİLİNDE SON GELİŞME
»  CEMİL ÇİÇEK, OPERASYONLAR İÇİN NE DEDİ?
»  CHP'DEN ERGENEKON AÇIKLAMASI
»  'SAKALLI GAZETECİLER BENİ HEDEF GÖSTERDİ'
»  KILIÇDAROĞLU'NDAN ERGENEKON YORUMU
»  FLAŞ.. ERGENEKON DOĞAN GRUBUNA UZANDI
»  EROL MANİSALI GÖZALTINA ALINDI
»  FLAŞ.. "2009'DA BÜYÜME YOK, DARALACAĞIZ"
»  KARADAYI'YA KÖTÜ HABER
»  YAZICIOĞLU'NUN EŞİ İLK KEZ KONUŞTU
»  TÜRKAN SAYLAN'DAN İLK AÇIKLAMA
»  HABERAL'I DEMİREL UĞURLADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.