Bakan Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'la birlikte, Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin gazete, televizyon ve ajansların temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Swissotel'de yapılan toplantı yaklaşık iki saat sürdü.
Kısmi Anayasa değişikliliği çalışmalarına değinen Cemil Çiçek, Türkiye'nin Anayasa sorunu yaşayan G 20'ler arasındaki tek ülke olduğunu söyledi. Birçok sorunun temelinde Anayasa'nın yattığını ifade eden Çiçek, "Anayasa toplumun beklentilerinin bir metne yansımasıdır. 2010 Türkiye'sinde güvenliği öne alan bir Anayasa gerçekçi değildir. Günümüzde hak ve özgürlüklerin ön plan çıktığını görüyoruz. Yeni bir Anaya ihtiyacı zaruri hale gelmiştir. Değişiklik toplumun her kesiminden gelmektedir. Doğru olan 5 madde dışında tüm Anayasa maddelerinin değiştirilmesidir. Ancak politik şartlar sınırlı sayıda maddelerin değişikliği imkânını verdi." dedi.
Anayasa değişikliği paketindeki metnin bir uzlaşı metni olduğunun altını çizen Çiçek, "Biz uzlaşma istiyoruz; ama muhatabınız 'ben yokum' diyorsa, 'kapağını bile açmadım' diyorsa nasıl uzlaşacaksınız. Beklentimiz pozitif katkılardır. Bu AK Parti'nin sorunu değil, AB'yi önemseyen tüm hükümetlerin sorunudur." diye konuştu.
Bakan Çiçek, "Referandumla genel seçimin birlikte yapılması söz konusu olabilir mi?" şeklindeki bir soruya, "Seçimlerin tarihi belli. 2011 yılında, 17 Temmuz'da olacak. Anayasa paketini ise bu ayın sonunda Meclis gündemine getiriyoruz. Anaya Mahkemesi'nin kararlarına göre, 184 imzayla paketin gündeme gelmesi gerekiyor. Üzerinde en az 48 saat müzakere yapılması ve 330 oy alması şartı var. 60 gün içinde de sürecin tamamlanması söz konusu. Yani seçimle arasında bir yıl gibi bir süre var." şeklinde karşılık verdi.
Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği çalışmasının neden daha önce yapılmadığına yönelik bir soru üzerine, "Orya çıkan ve devam eden davalardan görüyoruz ki iktidara geldiğimiz günlerde bile kıpırdamalar olmuş. 14 Mart 2008'de partimize kapatma davası açıldı. Bu süreç Anayasa değişikliği konusundaki çalışmaları sekteye uğrattı. Biz 2007'de yeni bir Anayasa vaadiyle seçime gittik. Yıl sonunda attığımız adımlar vardı." ifadelerini kullandı.
Parti kapatma konusuna değinen Çiçek, şunları kaydetti: "İktidar partisini kapatmanın hiçbir hukuki mantığı yok. Hükümetlerin tüm icraatları idari yargının denetiminde yapılıyor çünkü. AİHM kararlarında parti kapatma istisnanın istisnası olarak görülür. Bizde bu çok sıradan bir hal almış durumda. Parti kapatma Türkiye açısından istikrar sorunu üretiyor. Tüzel kişilerin idamını olağan hale getirdik, özel kişilerin idamını kaldırdık."