İstanbul Valisi Güler, hava limanında kaybolan altınların Zürih'te de düşmüş olabileceğini söyledi. Fakat yanıtı aranan soru güvenliğin neden kargo binasına kadar eşlik etmediği. Şimdiye kadarki uygulamalarda güvenlik, kargo binasına gidene kadar altınların yanından ayrılmıyordu. Şimdi güvenlikçilerin işi neden yarım bıraktıkları araştırılıyor.
Azerbaycan İçişleri Bakanı Ramil Usubov ile birlikte Ankara'dan İstanbul'a gelen İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'yu karşılamak üzere Atatürk Havalimanı'nda bulunan İstanbul Valisi Muammer Güler, gazetecilerin sorularını cevapladı.
Güler, uçağa 30 kolinin yüklendiğinin söylendiğini, ancak uçağın inişinde yapılan kontrolde 28 tane olduğunun görüldüğünü kaydederek, “Bir tanesinin taşıma sırasında düştüğü kameralarca tespit edilmiş, o bulundu. Ama diğerinin uçağa mı eksik bindirildi, yoksa burada mı düştüğünün araştırması yapılıyor” dedi.
Gerekli araştırmalarda bir kolinin bulunamadığını dile getiren Vali Güler, şunları kaydetti: “İş Bankası'nın kendi personeli de bunun araştırmasını yapıyor. Biz de bunun idari ve adli yönden araştırmasını sürdürüyoruz. 25 kiloluk bir külçe altın, maddi değerinin 700 milyar civarında olduğu söyleniyor. Taşıma sırasında bir ihmal var mı onlara bakılıyor. Konteynerin yanlış bağlanmasından da olabilir. Çünkü taşınma sırasında düşmüş olması yanlış bağlama ihtimalini ortaya getiriyor.”
Atatürk Havalimanı yetkilileri de yönetmeliğe göre para ve uyuşturucuların zırhlı araçlarla taşındığını, diğer kıymetli kargoların ise güvenlik önlemi alınarak taşınması gerektiğini bildirdiler.
Yetkililer, THY güvenliğinin külçe altınların uçaktan yüklenmesi sırasında hazır bulunduğunu, ancak kargo binasına kadar eşlik etmesi gerekirken yüklemeden sonra ayrıldığının tespit edildiğini ifade ettiler.
Bu arada, soruşturma kapsamında basın mensuplarının havalimanı apronuna çıkışlarına izin verilmiyor.
İŞ BANKASI: MADDİ ZARARIMIZ YOK
İş Bankasından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Türkiye İş Bankası 1994 yılından beri altın işlemi yapmakta ve İstanbul Altın Borsasında en çok işlem yapan ve en çok altın ithalatı gerçekleştiren kurumlar arasında yer almaktadır. Altın Borsası'nın bir üyesi olarak yurt dışından altın ithal etme iznine sahip bulunan İş Bankası, bu yetkiye bağlı olarak yurt dışından bu tür altın ithali işlemlerini sürekli ve büyük miktarlarda gerçekleştirmektedir.
İthal edilen altınlar İş Bankası'na İstanbul Altın Borsası'nda teslim edilmekte olup, söz konusu altınlar Borsa'ya getirilinceye kadar Bankamızın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Dolayısıyla İş Bankası'nın kaybolan altın külçelerinden dolayı bir maddi zarara uğraması ihtimali bulunmamaktadır.”
'ALTINLARIN SATIŞI ZOR' |
Kapalıçarşı'da 30 yıla yakın süredir sarraflık yapan Mehmet Ali Yıldırımtürk, 25 kiloluk külçe altınların bulunduğu kolinin bedelini sigortanın mutlaka karşılayacağını ifade ederek, ”Bulan bir şekilde satabilir ama yüklü miktarda olduğu için biraz zor. Kısım kısım da satsa mutlaka yakayı ele verir” dedi.
Söz konusu 25 kiloluk külçe altınların 1'er kilo şeklinde olduğunu belirten Yıldırımtürk, şunları kaydetti: “Her bir kilo altının üzerinde numara ve sertifikası vardır. Bu numaralar kazılı şekildedir. Çıkarılması ancak darbelerle olabilir. Altınların üzerinde 24 ayar olduğunu ifade eden bir yazı da vardır. Hangi bankadan çıktığı bellidir. Eğer çalınmış ve bir kuyumcuya satılmak istenirse kuyumcu mutlaka faturasını sorar. O yüzden satışı zordur. Kuyumcu esnafının da titizlik göstermesi lazım.” |