Meclis’in seçimi başarıyla, olgunlukla yapacağını belirten Arınç, rejimin güvende olduğunu, Meclis’in iradesini hiçbir kurum ve kişiyle paylaşmayacağını, telkinleri reddedeceğini söyledi. MİT ve Genelkurmay’la yaptığı görüşmelerde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin konuşulmadığını kaydeden Arınç, “Adaylığım için gün ve zaman henüz gelmedi” dedi. Arınç, 14 Nisan Mitingi’ni organize eden ADD Başkanı Şener Eruygur hakkında darbe planı yapmaktan savcıların soruşturma açtığını belirterek, “ADD başkanı yargılanıyor, yargılanan bir kişinin mitingine gidecekler dikkatli olsun” dedi.
ANAYASA 102’YE GÖRE SEÇİLECEK
TBMM Başkanı Bülent Arınç, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Anayasa’nın 102 ve İçtüzük’ün 121’inci madde hükümlerine göre yapılacağını, sürecin Genel Kurul’da önceki gün yapılan duyuruyla başladığını söyledi. Adaylık başvurularının 16 Nisan’da başlayacağını ve 25 Nisan’a kadar süreceğini ifade eden Arınç, 16 Nisan 2007’de cumhurbaşkanının yemin edeceğini, ertesi gün de devir teslim töreninin yapılacağını bildirdi. Bu süre içinde yasama faliyeti olmayacağı gibi, turlar sırasında ziyaretçi alınmayacağını, Meclis’te 23 Nisan dışında etkinlik yapılmayacağını kaydeden Arınç, tüm bu önlemlerin sürecin sorunsuz ve başarıyla yapılması için alındığını ifade etti.
Arınç, “Kriz beklentisi içinde olanların bu niyeti gerçekleşmeyecek. Biz seçimlerin tarafı ve ev sahibiyiz” dedi.
367 İDDİASI ANAYASA İŞKENCE
Arınç, toplantı yeter sayısının 367 olmasına ilişkin iddianın şaşırtıcı olduğunu belirterek, “Anayasa’nın 96’ıncı maddesi bu hükmü düzenliyor. Toplantı yeter sayısı konusunda hüküm yok. Ortaya atılan iddialar şaşırtıcıdır. Emekli savcı Kanadoğlu’nun ididasının savunulmasını garipsiyorum. Şimdiye kadar yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 367 aranmamıştır. 1982 Anayasası ile 3 cumhurbaşkanı seçilmiştir. Şimdiye kadar yapılan seçimlerle ilgili tüm tutanakları inceledim. Buna ilişkin hüküm yok. Bu iddia yanış ve geçersiz. Anayasa işkence etmek” diye konuştu.
YÖK’E ELEŞTİRİ
Cumhurbaşkanlığı süreciyle ilgili YÖK’ün yaptığı açıklamayı da eleştiren Arınç, “YÖK ve üniversiteler bilim yuvası olmalıdır. YÖK’ün bu konuda komite toplayarak hukuki bir konuda görüş bildirmesi, siyasi bir tavır alması yanlış olmuştur. YÖK bilim yuvası değil, siyasi hale gelmiştir. Genel cerrah, mikrobiyolog gibi uzmanlardan oluşan komite hukuki konuda görüş bildirmiştir. Bu yanlıştır. Siyasallaşmış bir kurun bilimsel konulardaki çalışmalarına da şüpheyle bakılacaktır” dedi.
“REJİMİMİZ GÜVENDEDİR”
“367 konusundaki tartışma hukuk kullanılarak demokrasinin nasıl devreden çıkarıldığına örnek olacaktır” diyen Arınç, “Meclis 84 yıldır seçimleri yapmaktadır. Meclis kurum ve kişilerle iradesini paylaşmaz. Tüm telkinleri reddeder. Seçme hakkı üzerindeki ipotek kabul edilemez. Meclis huzur ve güven içinde görevini yerine getirecektir. Rejimimiz güvendedir” diye konuştu.
“ERUYGUR YARGIDA, MİTİNGİNE GİDECEKLER DİKKAT ETSİN”
Arınç, ADD’nin düzenlediği 14 Nisan mitingi konusundaysa, şunları söyledi:
“Toplantı, gösteri, yürüyüş hakkı demokratik bir haktır. DSP Ankara’da bir miting yaptı. Büyük bir olgunluk içinde geçti, kendilerini kutluyorum. ADD de böyle bir miting düzenleyebilir. Ama ADD’nin başındaki emekli orgeneral Şener Eruygur’la ilgili olarak darbe hazırlığı yaptığı iddiaları gündeme gelmiştir. Konu yargıya intikal etmiştir. Darbe, meclisin kapatılması demektir, siyasete ara verilmesi demektir. Orgeneralin böyle bir şeyi düşünmediğinin ortaya çıkması beni mutlu eder. Yargı safhasında olan bir konu ve kişi var. Böyle bir şahısın organize ettiği toplantıya katılacaklara dikkatli olmalarını tavsiye ederim. Miting Meclis iradesine müdahale anlamı taşımamalıdır. Orada her şey konuşulabilir. Mitingle ilgili endişe içinde değilim”
BAYKAL’A GÖNDERME “SIKILI YUMRUKLA EL SIKIŞILMAZ”
Arınç, Başbakan Erdoğan’ın seçim öncesinde uzlaşma yapmasına ilişkin kendi sözlerinin hatırlatılması üzerine de, “Her ne kadar bana bazı köşe yazarları ‘taşra avukatı’ dese de, ben de Sezer, Kanadoğlu gibi hukuk mezunuyum, 25 yıl avukatlık yaptım. Ne kadar seçim yapılmışsa tutanakları inceledim. Uzlaşma aransa iyi olur dedim. Ama bu olmazsa seçim olmaz diye bir şey yok. Sıkılı yumrukla da el sıkışılmaz. Başta niye yumruğunuzu sıktınız. Birbirinizi itham ettiniz” dedi.
“SEÇİM MAHKEMEYE GİDERSE SAYGI DUYULMASI GEREKİR”
Arınç, konunun mahkemeye gitmesi halinde de, “Yargı yolu açıktır. Bu sürece de saygı duyulması gerekir” yorumunu yaptı.
“ADAYLIK AÇIKLAMASININ GÜNÜ VE ZAMANI GELMEDİ”
Arınç, adaylığıyla ilgili soruya, “Adaylık konusunun günü ve zamanı gelmedi. Öncelikle seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesini temin etmekle görevliyim. Aday olmam halinde seçimi birileri yürütecek” yanıtını verdi.
MİT VE GENELKURMAY’LA KONUŞMADIK
ARınç, MİT ve Genelkurmay’la görüşmelerinde cumhurbaşkanlığı konusunun gündeme gelmediğini hatırlatarak, “TSK ve MİT anayasal kuruluşlar. TSK Meclis’e en büyük saygıyı gösterdiğine inanıyorum. Komuta kademesi millet iradesine saygı göstermektedir. En üst noktada bu saygı vardır” yorumunu yaptı.