Ankara’da yaklaşık 7 yıldır süren ‘’Kirve davası’’ şimdi de Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın önüne geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlunun kirveliğini yaptığı Vahit Özdemir, 2001 yılında Dışişleri mensubuyken, geçici görevle Ulaştırma Bakanlığına gönderildi. Özdemir’in bakanlığa iletilen sicil dosyasına ise ‘’Sinsi ve tehlikeli’’ yazıldı. Bunun üzerine Özdemir, biri büyükelçi 3 diplomat hakkında tazminat davası açtı.
Daha sonra da suç duyurusunda bulundu. Durumu daha önce 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e de ileten Özdemir, şimdi de Dışişleri Bakanı Ali Babacan’a başvurarak, sicil dosyasına ‘’Sinsi ve tehlikeli’’ yazan 3 diplomatın yargılanabilmesi için izin vermesini istedi. İlginç olay, Dışişleri uzman personeli diplomat Vahit Özdemir’in, geçici görevle Ulaştırma Bakanlığı bünyesine atanması ile başladı. Özdemir’in Dışişlerinden Ulaştırma Bakanlığına iletilen sicil dosyasına ise ‘’Sinsi ve tehlikeli’’ yazıldı.
Dosyaya bu notu, halen Belgrad Büyükelçisi olan Hasan Servet Öktem, Dışişleri Bakanlığı Balkan Ülkeleri Genel Müdür Yardımcısı olan Hasan Aşan ve AB Genel Sekreterliği Daire Başkanlığı görevinde bulunan Cem Kahyaoğlu’nun yazdığı öne sürüldü. Özdemir, önce 8'inci İdare Mahkemesi’ne başvurarak, üslerinin “yetkilerini aşarak” sicil belgesi doldurduğu şikayetinde bulundu. İdare Mahkemesi, Bakanlık bürokratlarının “yetki ve şekil unsuru yönünden hukuka aykırı” davrandığına karar verdi. İdare Mahkemesi’nin kararı Danıştay tarafından da onandı. Danıştay kararında, Özdemir'in sicil amiri olmayan kişilerin, sicil yazmakla görevli olmadıkları halde “hukuka aykırı işlem” yapıldığına hükmetti.
TAZMİNAT DAVASI
Vahit Özdemir, daha sonra da kendisi aleyhinde usulsüz sicil raporu düzenledikleri gerekçesiyle dönemin Dışişleri Bakanlığı Personel Daire Başkanı Hasan Servet Öktem ve yardımcıları Hasan Aşan ve Cem Kahyaoğlu hakkında 75'er bin YTL'lik maddi ve manevi tazminat davası açtı. Özdemir ayrıca, diplomatlar hakkında Ankara Cumhuriyet savcılığına sahtecilik yaptıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
SORUŞTURMA İZNİ İSTEDİ
Vahit Özdemir, memurin muhakemat yasası gereği bu bürokratların yargılanabilmesi için son olarak da konuyu Bakan Ali Babacan’a iletti. Avukatı Şerif Vural aracılığıyla Bakan Babacan’a bir dilekçe gönderen Özdemir, Hasan Servet Öktem, Hasan Aşan ve Cem Kahyaoğlu’nun İdare Mahkemesi ve Danıştay tarafından da suçlu bulunduğunu belirtti. Diplomatlar hakkında cezai işlem yapılması için suç duyurusunda bulunduğunu anımsatan Özdemir, yargılamanın yapılması için Babacan’ın bürokratlar hakkında soruşturma izni vermesini talep etti.
KİRVESİ ERDOĞAN
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9 Eylül 2001'de Topkapı Eresin Otel'de düzenlenen törende Vahit Özdemir'in oğlu Uğur'un kirvesi olmuştu. Özdemir' 3 Kasım’da AKP Ankara milletvekili adayı da olmuştu. Özdemir hakkında, Dışişleri bürokratlarınca hazırlanan sicil raporunda da ‘’ Tehlikeli, sinsi, güvenilmez, ahlaki zaafiyetleri vardır. Siyasi çevrelerden baskılarla dış tayin yaptırma geleneği vardır. Dış tayine gönderilmemesi uygun olur. Dosyası olaylarla doludur. Tüm dış görevlerinde sorunlar çıkarmış, devletin itibarını zedelemiştir. Siyasi faaliyetler kanalıyla tayin ve terfi peşinde koşmuştur.’’ deniliyordu. Başbakan Erdoğan’ın oğlunun kirveliğini yaptığı Vahit Özdemir, Dışişleri mensubuyken, geçici görevle Ulaştırma Bakanlığına gönderildi. Özdemir’in bakanlığa iletilen sicil dosyasına ise ‘’Sinsi ve tehlikeli’’ yazıldı. Bunun üzerine Özdemir, biri büyükelçi 3 diplomat hakkında önce tazminat davası açtı, sonra da suç duyurusunda bulundu. Özdemir şimdi de Dışişleri Bakanı Ali Babacan’a başvurarak, sicil dosyasına ‘’Sinsi ve tehlikeli’’ yazan 3 diplomatın yargılanabilmesi için izin vermesini istedi.
Gazeteport