Babacan, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema ile yaklaşık 1 saat süren görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kıbrıs konusunda kapsamlı çözümü arzu ettiklerini belirterek, "Yeni fikirlerin ortaya atılmasına açığız. Çözümün uzun bir zaman alacağının farkındayız. Ama bu yıl sonuna kadar bile bazı adımların atılabileceğini düşünüyoruz" dedi.
Bu konuda AB Dönem Başkanı Finlandiya ve D'Alema ile daha fazla işbirliği yapma kararı aldıklarını ifade eden Babacan, çözümün Türk tarafının tek taraflı atacağı adımlarla mümkün olamayacağını vurguladı. Babacan, bu konuda ortaya atılacak yeni fikirlerin tüm ilgili taraflarca detaylı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini de belirtti.
Ev sahibi D'Alema da Kıbrıs sorununa çözüm bulunması gerektiğine işaret ederek, "Limanlar açılmalı, ancak Kuzey Kıbrıs için meşru gereklilik konumundaki tecride son vermenin yolu da bulunmalı. İtalya, bu konuda somut bir çözüm üretilmesini, taraflar arasında uzlaşıya varılmasını desteklemektedir" dedi.
D'Alema, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın konuya ilişkin çalışmalarından gelecek haftalarda somut bir çözüm önerisinin çıkmasını ümit ettiklerini de belirtti.
İTALYA'NIN TÜRKİYE'YE AB DESTEĞİ
Babacan, Türkiye ile İtalya'nın, Türkiye'nin AB sürecinin devam ettirilmesinin gerekliliği konusunda benzer vizyonu paylaştıklarını söyledi.
Türkiye'deki kapsamlı reformlardan bahseden Babacan, İtalya Başbakanı Romano Prodi ile bu sabah yaptığı görüşmede de söz konusu sürecin İtalya tarafından takdirle karşılandığını belirtti.
Babacan, gerek Türkiye'deki gerek AB ülkelerindeki kamuoyunun da önemine işaret ederek, teknik açıdan AB sürecinde çok büyük zorluklar yaşayacaklarını düşünmediğini, ancak kamuoyunu aydınlatıcı çalışmaların, üzerinde önemle duracakları konulardan biri olduğunu söyledi. Bakan Babacan, "Sabırlı olmalıyız, inancımızı yitirmemeliyiz" dedi.
D'Alema da İtalya tarafından Türkiye'nin AB üyeliğine öteden beri destek verildiğini kaydederek, "Bu, bizim ülkemizin Türkiye konusundaki geleneksel politikasıdır. Türkiye'deki olumlu gelişmeleri de göz önüne alarak, aynı politikayı sürdürmekte kararlıyız" diye konuştu.
İtalya Dışişleri Bakanı, Babacan ile yaptığı görüşmede Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu çerçevesinde bazı sorunları da ele aldıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, başta siyasi özgürlükler, ifade özgürlüğü ve azınlık haklarının tanınması konuları olmak üzere reformları devam ettirmelidir. İtalya, AB-Türkiye arasındaki müzakerelerde kriz çıkmasını istememektedir. Tabii bu da bir yandan Avrupa'nın tutumuna, diğer yandan da Türkiye'nin düzgün ve cesur tercihler yapma iradesi ve kapasitesine bağlıdır."
D'Alema, AB'nin kendi içine kapanmaması gerektiğini de belirterek, şunları kaydetti:
"İtalya, Türkiye'nin genişleme sürecinden dışlanması gerektiğini savunan kampanyalara karşıdır. Avrupa'nın kendi içine kapanması, Avrupa ruhuyla da bağdaştırılamaz. Bizler, AB'nin genişlemesiyle Türkiye'nin tam üye olmasının, günümüz dünyasındaki dinler ve uygarlıklar çatışması tehlikesine karşı da son derece olumlu bir mesaj olacağını düşünüyoruz."
PAPA'NIN SÖZLERİ
Basın toplantısı sırasında Babacan, Papa 16. Benediktus'un sözlerine ilişkin bir soru üzerine, ?Papa'nın sözleri talihsizdi. Ancak Papa'nın İslam ülkelerinin büyükelçilerini kabulü sırasında sergilediği yaklaşım da olumluydu. Neticede ortamın yatıştığı kanaatindeyim" dedi.
Babacan, bu tür tartışmaların tarafların birbirlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olduğunu da kaydederek, "Karşılıklı anlayışın güçlenmesi, bir arada yaşamayı da kolaylaştırıcı bir unsurdur" diye konuştu.
BABACAN-PRODİ GÖRÜŞMESİ
Basın toplantısından ayrı olarak, sabah Prodi ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak da Türk basın mensuplarıyla sohbet eden Babacan, görüşmede, Prodi'nin AB Komisyonu Başkanlığını yaptığı dönemde Türkiye'nin AB sürecinde her aşamada çok büyük desteğinin olduğunu kaydederek, bu desteği yeni görevinde de sürdürmesini beklediklerini söylediğini belirtti.
Görüşmede iki ülke ilişkilerine değinildiğini, Türkiye ile İtalya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin son 2-3 yılda ikiye katlanmasından duyulan memnuniyetin dile getirildiğini kaydeden Babacan, iki ülkenin, ekonomik ve siyasi alanlar, ortak Akdeniz politikalarının geliştirilmesi gibi birçok konuda beraber çalışabileceğini söyledi.
Babacan, Türkiye-AB ilişkilerinin iki ülke ilişkilerinde gelecek dönemde çok daha önem kazanacağını ifade etti.
Ali Babacan, Türkiye'nin AB açısından önemini anlayan herkesin, Türkiye'nin en büyük destekçisi olduğunu da kaydetti. Babacan, görüşmede Kıbrıs konusundaki tutumlarını da anlattıklarını sözlerine ekledi.
Diplomatik kaynaklar, Prodi'nin de görüşmede Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine olan inancını koruması gerektiğini dile getirerek, "Moralinizi bozmayın, reform sürecine sabırla devam edin" mesajını verdiğini belirttiler. Prodi görüşmenin ardından Babacan'ı binanın merdivenlerine kadar uğurladı.