KDP lideri Barzani, NTV'ye son dönemde Türkiye gündemini meşgul eden tartışmaları değerlendirdi. Kandil Dağı'ndaki PKK varlığının kendileriyle hiçbir ilgisi olmadığını savunan Barzani, PKK'yı destekledikleri yönündeki tüm suçlamaları reddetti. "PKK'yı desteklediğimiz yönünde Türkiye'nin elinde kanıtlar varsa bunlar açıklansın" diyen Mesud Barzani, "Kandil'deki PKK varlığının bizimle hiçbir ilgili yoktur. Burası kontrol altına alınması çok zor bir bölge. Türk yetkililere soruyorum, PKK'nın Irak'taki varlığı bizimle ilgiliyse Türkiye'deki PKK varlığından da sizler mi sorumlusunuz? Biz Türkiye'ye her zaman dostluk elimizi uzatıyoruz. Türkiye ile yapıcı diyaloğa her zaman hazırız" teklinde konuştu.
Türkiye'nin Kuzey Irak'a düzenleyeceği olası bir operasyona izin veremeyeceklerinin de altını çizen Barzani, "Kendi toprağında PKK'ya yönelik bir operasyon düzenlemek Türkiye’nin bileceği iş ama sınır ötesi bir operasyona seyirci kalamayız. Türkiye nasıl ki kendi egemenliğine önem veriyorsa, biz de kendi egemenliğimize önem veriyoruz. Geçmişte olduğu gibi Türkiye'yle görüşme fırsat? doğarsa, biz her şeyi dostça tartışmaya hazırız. PKK konusunda alınacak askeri önlemlerin başarı sağlamayacagına inan?yoruz. PKK sorunu diplomatik yolarla halledilebilir. Eğer Türkiye PKK konusunda dostane katkımızı talep edilirse destek veririz" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kerkük'ün demografik yapısının değiştirildiği yönündeki sözlerine de cevap veren Kürt lider, "Anlayamadığımız bir şey var, Kerkük bir Irak kentidir ve Kürdistan'ın parçasıdır. Kerkük farklı mezheplerden, dinlerden ve etnik gruplardan insanların bir arada barış içinde yaşadığı bir yer. Buraya yapılacak bir dış müdahale bölge halkının çıkarına olmaz. Kerküklülere burada herkesin eşit şartlarda yaşayacağı güvencesini veriyoruz, ancak olası bir dış müdahale işi zorlaştırır" ifadelerini kullandı.
NTV muhabirinin Kerkük'e ne kadar Kürt nakledildiğini sorması üzerine ise Barzani, "Kerkük’te nüfusu değiştirmeye ihtiyacımız yok. Kerkük Kürdistan'ın kalbidir. Türkiye Kerkük'e Türkiye, İran ve Irak'ın diğer bölgelerinden yüz binlerce Kürt'ün nakledildiğini iddia ediyor. Ancak şu bilinmelidir ki Kerkük bahsedildiği kadar insanı kaldıramaz. Bu iddialar, insanları karşı karşıya getirmek isteyen gruplarca yayılıyor. Bu gruplar, Türk kamuoyunu da bu iddialarla etkiliyor. Irak anayasası bir yol haritası öngörüyor. Baas rejimi, Kürtler ve Türkmenler'in kimliklerini değiştirmeye çalışırken Türkiye neden Türkmenleri korumadı da şimdi bunun için mücadele veriyor. Herkesi temin ederim ki Kerkük'te kimse baskı görmedi. Kerkük'te İran veya Türkiye'den gelen Kürtlere rastlarsanız bizi de haberdar edin. Bu bizi memnun eder. Öyle ki Kerkük'ten Erbil ve diğer bölgelere göç etmiş Kürtleri dahi evlerine dönmeleri için ikna edemedik" iddialarında bulundu.
Bağımsız bir devlet istediklerinin de altını çizen KDP lideri, "Kürtler bölgede 40 milyon ama tarih onlara karşı adil değildi. Yıllarca Kürt sorununu görmezden gelmek sorunu çözemedi. Bağımsız yapı en doğal hakkımız. Bu şiddetle değil karşılıklı anlayışla olmalı herkes bu fikre şimdiden alışsın. Bağımsızlık en doğal hakkımızdır. Bu konuda herkesten daha fazla anlayış ve hoşgörü umuyorum. inanıyorum ki bu bir rüya değil ve bu gerçek bir gün kabul edilecek. Irak'ta nüfusun yüzde 80'i Irak anayasasını kabul ediyor. Biz, Irak'ın diğer bölgelerinde oluşan sorunun parçası değil, çözümün parçasıyız. Biz demokratik, liberal ve barışçıl güçlere inanıyoruz. Ekonomik olarak ise bölgemizde güçlü bir Türk varlığı hissediyoruz" dedi.
Güneydoğu'da Barzani’nin etkinliğinizin artmakta olduğunu iddialarının hatırlatılması üzerine ise KDP lideri Mesud Barzani, "Orada bir etkinliğimizin olup olmadığını oradaki insanlara sormalısınız. Biz aynı ulusuz, akrabayız ve birbirimize bağlıyız. Eğer bir bölgede etkim olduğunu düşünürsem emin olun bunu iyi amaçlarla, yapıcı ve barışçıl amaçlar için kullanırım" yanıtını verdi.
Türk yetkililere barış ve birlikte yaşama çağrısında bulunan Kürt lider, "Bizler kardeş ve akrabayız. Endiielerimizi gidermenin en iyi yolu diyalogdur. Tehdit ilerlemek için iyi bir yöntem de?ildir. Tehditlerden kaç?nal?m. Türkiye'yi bir tehdit olarak görmüyorum" şeklinde konuştu.