DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi'nin, ‘www.diyarbakir.bel.tr’ adresinde, Türkçe ve İngilizce'nin dışında Kürtçe yayına da yer verilmesi nedeniye, İçişleri Bakanlığı tarafından inceleme başatıldı.
İçişleri Bakanlığınca görevendirilen Mülkiye Başmüfettişleri Ahmet Koyuncu ve N. Gürsel Metin, yerel bir gazetede yayınanan ‘Çok dilli sanal belediyecilik’ başlıklı haber üzerine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesi hakkında inceleme başlattı. Müfettişler, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e, belediyenin resmi internet sitesinde Kürtçe yayın yapılmasına ilişkin bir karar ya da teklif bulunup bulunmadığı, bunun için bir harcama yapılıp yapılmadığı ve Kürtçe yayının içerikleri ile ilgili sorular yöneltti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, belediye hizmetlerinin halka daha iyi anlatılması amacıyla internet sitelerinde, 10 Ekim 2006'dan itibaren Türkçe'nin dışında Kürtçe'nin de Kurmanci lehçesi ile kulanılmaya başlandığını, yine belediye çalışmalarının uluslararası alanda takip edilmesi amacıyla da İngilizce yayına yer verildiğini belirtti. Baydemir, bu hizmet için 93 sayılı Belediye Kanunu'nun ‘Belediye faaliyetleri hakkında bilgilendirme, hemşehriler arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yapabileceğini’ düzenleyen 13'üncü maddesi ile, ‘Mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla kültür ve sanat, turizm ve tanıtım hizmeti yapabileceğini’ düzenleyen 14'üncü maddesini dayanak aldıklarını belirtti.
TERCÜME İÇİN 22 BİN YTL ÖDENMİŞ
Kürtçe ve İngilizce yayınlarının içeriğinin Türkçe yayınların bire bir tercümesi olduğunu belirten Baydemir, bu konudaki hizmetin doğrudan temin yoluyla alındığını ve Kürtçe ile İngilizce çeviriler için toplam 22 bin 420 bin YTL ödeme yapıldığını kaydetti.
RTÜK Yasası'nın, ‘Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde de yayın yapabilir’ maddesi bulunduğuna da dikkat çeken Baydemir, Dicle Üniversitesi ve RTÜK'ün yaptığı araştırmada Diyarbakır'da halkın Kürtçe konuştuğunun belirlendiğini hatırlattı. Baydemir, belediyenin faaliyetlerini halka tanıtmak ve bilgilendirmek amacıyla, halkın yere dili Kürtçe'nin Kurmanci lehçesiyle web ortamında hizmet vermeye yasal bir engel bulunmadığını savundu.