Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,3755
EURO
46,9529
IMKB
10.366,000
ALTIN
4.350,260
 
Hava Durumu ANKARA
20 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DEMİREL'DEN HÜKÜMETE DERSLER
DEMİREL DEN HÜKÜMETE DERSLER
 
9. Cumhurbaşkanı Demirel, '2006 Türkiye, Riskler ve Fırsatlar' konulu konferansta, kalkınma ve ekonomi politikaları üzerine sözleri ile hükümete ilginç uyarılarda bulundu.
 
18.4.2006 - 22:12
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, kalkınmanın bir toplum hadisesi olduğunu ama devletin diğer fonksiyonlarıyla beraber götürebildiği kadar başarılı olabileceğini belirterek, ''Eğer bir ülkede yönetim iyi işlemiyorsa, yargıdan, asayişten şikayet varsa, huzur ve güven yoksa, istediğiniz kadar ekonomik politikalar ortaya koyun, yürütemezsiniz'' dedi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Vakıf 2000 tarafından düzenlenen ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ''2006 Başında Türkiye Ekonomisi İçinde Bulunduğumuz Sosyo-Ekonomik Durum, Fırsatlar-Riskler'' başlıklı toplantının sonunda Türkiye ekonomisiyle ilgili bir konferans verdi. Ekonominin bir amaç olmadığını, insanların mutluğu için, refahı için bir araç olduğunu anlatan Demirel, bu çerçevede bu aracın insanların mutluluğu için nasıl kullanılması gerektiği sorusunun önem taşıdığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kurulduğu yıllarda müteşebbis, girişimci, altyapı, sermaye, yetişmiş eleman vesaire olmadığı için kalkınmanın ''devletçi'' anlayış çerçevesinde yapıldığını ifade eden Demirel, 1950'lerde karma ekonomik döneme, 1960'lardan itibaren planlı döneme, daha sonra da yavaş yavaş serbest piyasa dönemine geçildiğini kaydetti.

Kalkınmanın bir toplum hadisesi olduğunu, fakat devletin bunu diğer fonksiyonlarıyla götürebildiği kadar başarılı olabileceğine işaret eden 9. Cumhurbaşkanı, ''Eğer bir ülkede yönetim iyi işlemiyorsa, yargıdan, asayişten şikayet varsa, huzur ve güven yoksa, istediğiniz kadar ekonomik politikalar ortaya koyun, yürütemezsiniz'' dedi.

Bugün kalkınma hareketinin başarıya ulaşması isteniyorsa pek çok reformun yapılması gerektiğini ifade eden Demirel, 2006 yılından, 2016 yılına, cumhuriyetin 100. yılına bakarken herkesin kendine bir çekidüzen vermeye ve ileriye bakmaya mecbur olduğunu vurguladı.

Demirel, şöyle konuştu: ''Belki her şey bir plana bağlı olduğu, bir düzene bağlı olduğu zaman koordine etmek daha kolaydır. Bugün bunları koordine etmek çok zorlaşmıştır ve sürükleyip götürmek de çok zorlaşmıştır. İşte burada görülüyor ki çok güçlü bir kamuoyuna ihtiyaç vardır. Bundan sonraki olaylarda güçlü bir devletin yerini güçlü bir kamuoyu alacaktır.''

-''TÜRKİYE'NİN KENDİSİ ZATEN BİR BATI PROJESİDİR''-

Türkiye'nin bugün nüfus bakımından, GSMH (gayri safi milli hasıla) bakımından, eğitim bakımından önemli mesafeler aldığını ve Türkiye'nin uygar Batı toplumunu yakalamaya çalıştığını anlatan Demirel, ''Türkiye'nin kendisi zaten bir batı projesidir. Yalnız, Avrupa dediğimiz şey bir coğrafyadan ibaret değildir. Avrupa, bir değerler zinciridir. Bunun içinde cumhuriyet vardır, adalet vardır, demokrasi vardır, zenginlik vardır, insan gibi yaşama vardır...'' diye konuştu.

Bütün bunlar için yapılacak daha çok iş olduğunu, bu işlerin de farkında olabilmek gerektiğine işaret eden Demirel, önümüzdeki 10 yılın Türkiye için büyük fırsatlar bulunduğunu, Türkiye bu fırsatları iyi değerlendirirse cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'nin dünyadaki kalkınmış 10 ülkeden biri olacağını söyledi.

Demirel, ''Hedefi halk koyacaktır, siyaset hedefi alıp sürükleyecektir ve bu hedefi halka yaşatacaktır. Siyasetle devletin arasındaki münasebet budur. Siyaset devleti de sürükleyecektir, halktan aldığı ilhamla sürükleyecektir'' diye konuştu. Bugün artık kalkınma hareketinin devlet tarafından değil, bireyler tarafından yürütülmesi zorunluluğu bulunduğunu belirten Demirel, bunun da girişimcilik, teknoloji, ''kurtlar sofrasından pay almak''... anlamına geldiğini, bunun da gereklerini yapmak gerektiğini bildirdi.

-ÇOK PARTİLİ SİSTEM-

Bugün siyasetin çok partili sisteme dayalı bir siyaset olduğunu anlatan Demirel, şöyle konuştu: ''Çok partili siyasette muhteşem bir güç vardır, işletebildiğiniz takdirde. Çok partili siyaset, engin kaynak olan milletten aldığı ilhamla pek çok şeyi ileriye götürecektir. Bugünkü dünyada başka bir yönetim şekli de düşünmek mümkün değildir. (Bu uygar dünyaya yetişebilir miyiz?) diye bir opsiyonumuz yok, yetişeceğiz. Yani hiç kimse (bilemem ki, nasıl yapacağız bunu?) dememeli. Bugün ülkenin sıkıntıları var.

Türkiye aslında geçen 50 sene zarfında, çok partili siyasete geçtikten bu yana, pek çok sıkıntıların içinden geçmiştir. İnişler, çıkışlar olmuştur. Bunlardan başını suyun dışında tutarak kurtulmuştur. Bugün demokratik olmayan bir Türkiye'nin hiçbir yerde yeri yoktur. Öyleyse yapacağımız şey demokrasinin icaplarını tam yerine getirelim. Bana sorarsanız Türkiye'nin birinci sorunu devletteki istikrar ve devletteki etkinliktir. Bugün Türkiye'nin idaresinde görülen sıkıntıların en başında gelen şey, devletin demokratik otoritesinin zaman zaman tahrip edilmiş olmasıdır.

O otoriteyi yeniden kurmak, devletin demokratik otoritesini zedelerken yetişmiş kadroları tümüyle biçmek suretiyle ülke ehil kişilerin hizmetinden de zaman zaman mahrum kalmıştır.'' ''Siyaset adam yetişmesi en zor olan iştir'' diyen Demirel, siyasetçinin beğenilmeyebileceğini, beğenilmeyenin arkasından gidilmeyebileceğini ama siyasetçiden vazgeçilemeyeceğini vurguladı.

Türkiye'de 3-4 defa anayasanın değiştirdiğini, fakat uzun boylu bir reform olmadığını ifade eden Demirel, evvela adli mekanizmanın düzeltilmesi gerektiğini bildirdi. Demirel, ''Halka lazım olan, halkın devletten beklediği birinci asayiş ve güvenliktir. İkinci adaletin tevzi, üçüncü istediği şey ekmektir. Üçünü beraber ister yalnız'' diye konuştu.

-AB İLE MÜZAKERE HALİNDEKİ TÜRKİYE-

Türkiye'nin ebediyete kadar olacağını kaydeden ifade eden Demirel, ''Ne zaman ki biz kendi ülkemizin geleceği hakkında şüpheye düştük, düşmanlarımıza en büyük hediyeyi yaparız. Bugünkü sıkıntıları, beğenmediğiniz şeyleri yerin. Yalnız bunlar, bugüne kadar yapılan şeyleri süpürüp götürmemelidir. Bugün Türkiye'nin sıkıntıları yanında varları da vardır'' diye konuştu.

''Hasta adam'' Türkiye'nin bugün Avrupa Birliği ile müzakere masasına oturabilmiş bir duruma geldiğini ifade eden Demirel, ''AB'ye taraftar olursun olmazsın, tamamen benim vatandaşımın bileceği iş. Ama o masaya oturabilmemizin değerini iyi bilmemiz lazım. Adam eğer sizi her şeyi kötü yaparak, her şeyi yanlış yaparak o masaya oturttuysa o zaman o yanlış yapıyor'' dedi.

-KIBRIS-

Türkiye'nin en önemli meselelerinden birinin de Kıbrıs olduğunu belirten Demirel, terazinin bir kefesine Kıbrıs konulsa, diğer kefesine konulacak bir şeyin bulunulamayacağını söyleyerek, ''Kıbrıs Türkiye'nin hakkıdır, bir terazide tartmaya kalkmayın'' dedi. Türkiye'nin ekonomik göstergeleriyle ilgili yorumlar da yapan Demirel, enflasyonla savaşın çok önemli olduğunu ve bundan taviz verilmemesi gerektiğini söyledi.

Değerli YTL ile ilgili görüşlerini açıklayan Demirel, ''Paranın gücü değil, fonksiyonu önemlidir. Parayı güreşe çıkarmayacaksın'' dedi. Şikayetler varsa ülke yönetiminin bunların üzerine eğilmesi gerektiğini kaydeden 9. Cumhurbaşkanı, halkı memnun ediyorsa popülizmi de yapmak gerektiğini bildirdi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DANIŞTAY SEÇİMLERİ YİNE SONUÇSUZ

ZEHİRLİ VARİLLERİ ATAN ŞİRKET

TUZLA'DA 210 VARİL, 400 ÇUVAL ÇIKARILDI
»  ABD BÜYÜKELÇİSİ'NDEN AKP'YE SÜRPRİZ ZİYARET
»  DENİZ BARIŞ, DERBİ MAÇINDA SAHADA
»  TERÖRE KARŞI SIFIR TOLERANS
»  ŞEMDİNLİ KOMİSYONU RAPORU ARINÇ'A SUNULDU
»  MECLİS'TE GENEL SAĞLIK SİGORTASI GERGİNLİĞİ
»  CHP'Lİ BALOĞLU'NDAN ''GERİCİ BİR AYAKLANMA SORUSU
»  BAYKAL: ''BAŞBAKAN AMOK KOŞUCUSU GİBİ"
»  BAŞKENTTEKİ ZİNCİR EYLEMİ VE ÇATIŞMA
»  BAŞBAKAN BEL SPAZMI GEÇİRMİŞ
»  FLAŞ..FLAŞ.. ERDOĞAN'IN HOLLANDA ZİYARETİ İPTAL EDİLDİ
»  AKP'DE ALİ DİBO KAVGASI
»  "BAŞBAKAN'A İKİ İLA ON GÜN İSTİRAHAT ŞART"
»  "BİZ ONLARDAN DAHA FAZLA SOSYAL DEMOKRATIZ"
»  İTHAL FAHİŞELERDEN VERGİ ALINMASI TARTIŞMASI
»  ROJ TV'NİN KAPATILMASI İÇİN YAKIN TAKİP
»  BAŞBAKAN HASTA OLUNCA GRUP'TA KONUŞMAK GÜL'E KALDI
»  AKP'Lİ VEKİL'DEN PARTİSİNİ KIZDIRACAK TOPLANTI
»  MERKEZ BANKASI BAŞKANLIĞI'NA DURMUŞ YILMAZ ATANDI
»  "BARAJI 4 PARTİ GEÇECEK"
»  ARINÇ: "DEĞİŞİM, BİRİLERİNİ RAHATSIZ EDİYOR"
»  İRAN HİZBULLAHI'NDAN 'TÜRKİYE'Yİ VURURUZ'TEHDİDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.