Ankara tarihî nitelikteki bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Alevi kesiminin neredeyse tamamını temsil eden 35 isim, hükümetin düzenlediği çalıştayda bir araya geldi. İlk kez devlet tarafından muhatap alındıklarını belirten Alevi önderler, bu adımın Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından büyük bir şans olduğunu vurguluyor.
Hükümetin uzun süreden beri hazırlık yaptığı Alevi çalıştayı büyük bir katılımla başladı. Prof. Necdet Subaşı'nın moderatörlük yaptığı toplantıya, Cem Vakfı'ndan Alevi Bektaşi Federasyonu'na, Pir Sultan Abdal Derneği'nden Karacaahmet Dergahı'na kadar 35 önemli sivil toplum örgütü ve temsilcileri iştirak ediyor. Bu kadar büyük bir katılımla ilk kez organize
edilen toplantı, 'tarihi adım' olarak değerlendiriliyor. Alevi önderler, devlet tarafından muhatap alınmaları ve çözüm konusunda fikirlerine başvurulmasının büyük önem taşıdığını vurguluyor.
Tarihî bir gün yaşadıklarını belirten AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilk defa adlarını koyarak Alevi vatandaşların sorunlarını dinledi.'' dedi. Programın açılışında konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek ve toplumsal barış için tehdit üreten engelleri aşmak istiyoruz. Gelin problemleri birlikte çözelim.'' ifadesini kullandı. Prof. Dr. Subaşı ise devletin ilk kez Alevilerin sorunlarına, kaygı ve taleplerine kulak verdiğine dikkat çekerek, "Bu, Türkiye'nin demokratikleşmesi için bir şanstır." şeklinde konuştu.
Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Doğan Bermek ise ilginç bir tespitte bulundu. "Bugüne kadar toplantılarımıza katılan bakanlar konuşur, sonra 'işim var' bahanesiyle çeker giderdi. İlk defa bir bakan sorunlarımızı dinliyor." diyen Bermek, programın samimi bir ortamda geçtiğini ifade etti. Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da, "Hükümet ilk defa farklı anlayıştaki Alevi örgütlerini bir araya getiriyor. Uzlaşarak taleplerimize çözüm yolu arıyoruz." sözleriyle toplantının verimli geçtiğini işaret etti.
Bilkent Otel'de gerçekleşen Alevi çalıştayında, genel konular, din-devlet ilişkileri, cemevleri, eğitim, inanç önderleri ve çözüm arayışları ele alınacak. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Tekin Özbil, Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Metin Tarhan, Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Osman Eğri ve Alevi postnişin Veliyeddin Ulusoy gibi tanınmış isimler, ele alınan konularla ilgili görüşlerini dile getirecek. Toplantılarda gündeme gelecek meselelerden bazıları şöyle: "Alevi kimliğinin resmen tanınması, devletin dinin dışında kalması, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konumu, zorunlu din dersleri, Aleviliğin ders kitaplarında yer alması, cemevlerimize 'ibadet yeri' statüsü verilmesi, radyo ve televizyonlarda aleviliğin anlatılması, saz ve semahın okullarda seçmeli ders olarak okutulması, Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi."
Birlikte yaşama arzusu güçlenecek
Faruk Çelik (Devlet Bakanı): Alevi çalıştayı tarihsel açıdan büyük öneme sahip. Herkese sorumluluk yüklüyor. Alevi vatandaşlarımızın çeşitli sorunları olduğunu biliyoruz. Tarihsel arka plana sahip bu sorunlar karşılıklı önyargılar, ihmaller, göz ardı etmeler ve ilgisizlik neticesinde çözümsüz kalmıştır. Gelin, dünün ve bugünün sorunlarını yarının sırtına yüklemeyelim. Karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü çerçevesinde ortaya konulacak düşüncelerin, vatandaşlık bağlarını daha da güçlendireceğine inanıyorum. Birlikte yaşama arzusunu güçlendirici adımlar atma zamanıdır. Gayemiz toplumsal dokumuzu besleyen bu zenginliğimizi koruyarak ortak hedefler, ortak menfaatler doğrultusunda millet olarak ülkemizin gücüne güç katmaktır.
Ortak çözüm yolları bulunacak
Prof. Dr. Necdet Subaşı (Moderatör): Alevi vatandaşlarla yeni bir dil kurmak ve bu dil ile sorunların çözümüne yardımcı olmayı hedefliyoruz. Amacımız Alevi toplumunun temsilcilerini konuşturmak, onların taleplerinin ciddi bir dökümünü yapmaktır. Her türlü sorunu sınırsız biçimde ele alacağız. Bunları yazılı metin haline getirip siyasi iradeye sunacağız. Tartışacağımız konuların çözüm yolları anayasa ve yasa değişikliği gerektiriyorsa bunu da hükümete ileteceğiz