Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,9344
EURO
44,2717
IMKB
9.356,000
ALTIN
4.203,630
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Davutoğlu İle Kılıçdaroğlu Ne Konuştu?
Davutoğlu İle Kılıçdaroğlu Ne Konuştu?
 
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Başkanlık sistemi ile ilgili düşüncelerini, nasıl bir model olması gerektiğini CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na anlattığını söyledi. Çelik, “Sayın Başbakan, Başkanlık sistemi ile ilgili neyi kastedileni anlattı. Sistemden ne anladığımızı, niçin savunduğumuzu kendisinin niye savunduğunu anlattı. Bu tartışmaların Başkan kim olacak, Başbakan kim, olacak kim fayda görür, kim zarar görür gibi kişiler üzerinden tartışılmasını, konjonktürizme indirilmemesi gerektiğini, Türkiye’nin geleceği açısından vizyonel tartışmalar yapmamız gerektiğinin altını çizdi” dedi.
 
30.12.2015 - 18:09

Çelik, Meclis’te Başbakan Davutoğlu ve CHP lideri Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Görüşmede, “Anayasa trafiğine” başlandığını ifade eden Ömer Çelik, “Öncelikle ve özellikle Sayın Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyete Genel Başkanımızı ve heyetimizi karşılamada gösterdikleri nezaket ve iyi niyet için teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

 Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

“2 saat 15 dakika kadar bir görüşme oldu hiç ara vermeden soluk almadan neredeyse bir yandan beyin fırtınası oldu,  bir ayandan siyasi meselelerin değerlendirildiği verimi bir görüşme oldu. Anayasanın değişmesi gerektiği, bu Anayasanın ruhunun ve metninin değiştirilmesi gerektiği konusunda tam bir mutabakat var. Bizim görüşümüz nettir. Türkiye’nin Devlet yazılımını ifade eden Anayasa ile daha fazla yol yürüyeceğine inanmıyoruz. 1876'dan beri anayasa tartışılıyor. Vatandaş-Devlet ilişkisinin nasıl olacağı, vatandaşın nasıl özne olacağına ilişkin siyasi bir yazılım olarak Anayasa meselesi tartışılıyor. 2007 ve 2011 deki temaslarımızdan bu yana Türkiye’nin yeni anayasaya kavuşması gerektiğini ifade ediyoruz. Yeni Anayasa Türkiye’nin kimlik belgesi, yol haritasıdır. Başbakanımız her alandaki sorunların aşılması için sadece Anayasa değişiklikleriyle yetinmeyeceğimizi, Türkiye’nin artık revizyon dönemini geride bırakıp, reform Anayasası devrine geçilmesi fikrini ifade etmiştir.”

 Her iki partinin de, darbe hukukunun kaynağını oluşturan Anayasanın değişmesi konusunda hemfikir olduklarını dile getiren Ömer Çelik, “Mevzuattan darbe hukukunun silinmesi konusunda da mutabakat var. Sayın Kılıçdaroğlu tarafından da dile getirildi. Adalet Bakanlığı temelinde izleri mevzuattan arındırma çalışmamız var bu çalışma bundan sonra CHP ile paylaşılıp, Grup Başkanvekilleri görüşüp ne yapılması gerektiğini dile getirecekler” diye konuştu.

  -BAŞKANLIK SİSTEMİ-

 Ömer Çelik görüşmede, AK Parti’nin Uzlaşma Komisyonu’na daha önce sunduğu Başkanlık modelinin Başbakan tarafından toplantıda dile getirildiğini belirterek şöyle dedi:

“Başkanlık sisteminden ne anladığımız etiket düzeyindeki tartışmalar yerine içeriğin tartışılması gerektiği, asıl odaklanılması gereken şu olduğu Türkiye’de temel hak hürriyetlerini yargının bağımsızlığını temin etme konusunda denge ve denetim mekanizmalarını güçlendirme parlamentonun daha çok özne olması konusunda en önemlisi halkın Devlet yönetiminde yegane unsur olması için Başkanlık sistemini getirdi. Onlar da parlamenter sistemi söylediler. Başkanlık sistemi gibi parlamenter demokrasinin Hitler gibi kendi içinden aktörler çıkardığı örnekler de var. Bundan sonra uzlaşma komisyonunun ortaya çıkması halinde iki başkan bu çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. MHP ziyaretinden sonra tablo genişleyecektir.”

 Toplantıda Avrupa Birliği meselesinin de konuşulduğunu anlatan Çelik, “AK Parti iktidarları döneminde devlet politikası haline gelmiştir. Mevzuatla ilgili taleplerini yerine getirme konusunda AK Parti hükümetleri döneminde ciddi performans gösterildi. Bu konudaki kararlılığımızın devam edeceği Genel Başkanca vurgulanmıştır. Sayın Kılıçdaroğlu, fasılların açılmasını beklemeden yükümlülüklerin yerine getirilmesine destek olacaklarını ifade ettiler” dedi.

 AK Partili Çelik, toplantının bir diğer konusu olan İç tüzük değişikliği ile ilgili de şunları söyledi:

“Meclis’in yasama fabrikası gibi çalışmaması, büyük meselelerin çözümüne zemin platformu işlemini yerine getirebilmesi denge ve denetim mekanizmaları açısından üzerine düşeni yerine getirmesi için çalışma biçiminin yerine getirilmesi konusunda herkes tarafından söyleniyor. Bizdeki gibi Genel Kurula dayalı çalışma sistemi dünyanın pek çok yerinde terk edilmiş durumda. Hem iktidarın hızlı biçimde talep ettiği yasaların çıkması muhalefetin eleştirme denetim görevinin yapılması için nasıl bir denge çalışması yapılacağı. Hükümet hızlı çalışmaya ihtiyaç duymakta. Muhalefetin en doğal hakkı ve görevidir yasaların eleştirilmesi hükümetin denetlenmesi. Bu dengenin kurulacağı bir içtüzüğün ortaya çıkması noktasında da Başbakan görüşlerini ifade etti. Geçmişte yapılmış çalışma var 6 maddede bir anlaşmazlık var. O çalışmayı yapanlar bugün Meclis’te bulunuyor. Aynı arkadaşların bir araya gelerek süratli çalışma yapmaları ve içtüzüğün değişmesi konusunda ortak iradenin ortaya çıkması noktasında ortak bir irade ortaya çıktı. Yasaların çıkmasından önce iki parti arasında istişare yapılması, kutuplaşmada fay hatlarının tamiri konusunda iki partinin daha çok istişare etmesi noktasında iki lider iyi niyetlerini beyan ettiler.”

 MHP ile yapılacak görüşmenin ardından yol haritasının daha da netleşeceğini ifade eden Çelik, “Şu aşamadaki gündemimiz 4’ünde MHP ile görüşeceğiz. MHP gibi siyasi tarihinde önemli misyona sahip partinin anayasa çalışmalarında yer alması kıymetlidir” ifadelerini kullandı. 

Soruları da yanıtlayan Çelik, “Başkanlık öneriniz aynı model midir ortak çalışma mı yapılır?” şeklindeki bir soruya, “Sunulan modeli Kılıçdaroğlu ile paylaşacağız. Ama bunlar o anın şartları içerisinde tartışma taslağı olarak sunulmuştur. Güncelleyebiliriz. Maddeleri azaltabilir çoğaltabiliriz. O pozisyondan vazgeçmiş değiliz” yanıtını verdi. (ANKA)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Ankara'da Kritik Görüşme

Ankara’da İki Canlı Bomba Yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan,Umre Yaptı
»  Ebru Gündeş: Her Şeyi Reza yaptı
»  İstanbul'da Kar Yağışı Başladı
»  Gazetecilere Müdahale Önder'i Kızdırdı
»  Sırbistan'dan Türkiye'ye Şok Suçlama
»  Askerlere Harçlık Müjdesi!
»  HAVA KİRLİLİĞİ İddiaları Meclis'te
»  Çarşı'da Tüm Sanıklar İçin Beraat Kararı
»  'ODTÜ'ye Tomayla Değil Sınavla Girersin'
»  HGS ve OGS Kullananlar İsyan Etti!
»  HDP'li Önder'e Rize'den Anlamlı Mesaj
»  CHP'den Sürpriz AKP-HDP Teklifi
»  Silopi'de1Asker Şehit 1 Asker Yaralı
»  Meclis'in Halıları da Değişti!
»  Demirtaş'a Özerklik Soruşturması!
»  Yandaş Kaleme Eski Bakandan Yanıt!
»  Ankara'da Domuz Gribi Paniği!
»  "Türkiye'ye Siber Saldırılar Savaş İlanı
»  Davutoğlu: Doğru Olan Başkanlık Sistemi
»  'Evinin İçini Karıştırma,DirenciniKırma'
»  TSK: 4 İlde 221 Terörist Öldürüldü
»  Erdoğan'dan YÖK'e ODTÜ Talimatı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.