Hazırlanan taslağa göre, tesisatı standart dışı bulunarak denetimden geçemeyen abone, gereken müdahaleyi yapmazsa gazı kesilecek. Denetimin cüzi bir faturası olacak. İGDAŞ uygulama öncesi denetim elemanlarını ve bacacıları yetiştirmeye başladı.
KULLANMAYANIN KAPISINI ÇALACAĞIZ
İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, yasanın kış gelmeden önce hayata geçmesini beklediklerini söyledi. Aslan kombinin yerinin değişmesi, evde tadilat yapılması gibi müdahalelerle tesisatın standart dışı kaldığını belirterek şunları söyledi: "Biz zamanında gazı bağlarken uygunluk vermişiz ama zamanla farklı müdahaleler olmuş . 4,2 milyon aboneyi tek tek kontrol edemiyoruz. Sahaya çıktığımızda bazı kimseler suiistimal edip 'Biz İGDAŞ'tan geldik' diye aboneleri kandırıyor" dedi. Bu yaz Şile, Silivri, Ağva ve Beykoz'un köylerine de ulaşacaklarını belirten Aslan, ayrıca halen gaz kullanmayanlarla ilgili yeni bir uygulamadan bahsetti ve "Kapısına kadar gaz getirdiğimiz halde kullanmayan ve binasının önüne kutu koymayanlara kutuyu koyacağız. Sonra da kapılarını çalıp 'gaz al' diyeceğiz" dedi.
YURTDIŞINA AÇILDIK
İGDAŞ yurtdışına da açılıyor. Bilal Aslan Makedonya, Suriye, Libya ile görüştüklerini belirterek "Makedonya evlerde de gaz kullanmak istiyor ihaleler açıyor. Fizibil bulursak yatırım yaparız. Olmazsa danışmanlık vereceğiz" dedi. Makedonya'dan belediye, bakanlık ve gaz şirketinden teklif aldıklarını belirten Aslan, konunun eylülde Üsküp'teki sempozyumda netleşeceğini açıkladı. Yine Libya da gazı ocak ve banyolarda kullanma hazırlığında. Aslan, doğalgazı olmayan bir ülkenin şirketi olarak doğalgazı olanlara bu işi öğretmekten gurur duyduklarını açıkladı. İGDAŞ halen Suudi Arabistan'da doğalgaz eğitim merkezinin kurulmasına öncülük ediyor ve eğitmen adaylarını yetiştiriyor.
HER YIL 200 BiN KiŞi TAŞINIYOR
** İstanbul'da 4 milyar metreküp doğalgaz tüketiliyor, 4 milyon 200 bin abone var. Geçen yıl 230 bin abone yaptık, bu yıl 200 bin yeni abone gelir. nŞehirde her yıl 200 bin kişi yer değiştiriyor.
** Yeni yapılan inşaatlardan dolayı abone sayımız arttı ama oralarda yaşam başlamadığı için tüketim artmadı.
** 2023 yılına kadar İstanbul'un nasıl gelişeceğini biliyoruz, şebekemizi ona göre revize ediyoruz. Şehir ne kadar büyürse büyüsün biz her durumda gaz vermeye hazırız, sorun yok.
** Pek çok şehirde dağıtımı özel şirketler yapmaya başladı. Bizden giden 500 yönetici ve eleman oralarda genel müdür, müdür ve mühendis olarak çalışıyor.
** İstanbullular'a teşekkür ediyorum. Her ay 3 milyon fatura basıyoruz, krizde bile tahsil edemediğimiz fatura olmadı.
** İGDAŞ'ın satışında son aşamaya gelindi. Çalışmaları Büyükşehir Belediyesi devam ettiriyor. Ne zaman nasıl olur biz bilemiyoruz. (Bugün)