Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,2423
EURO
44,7139
IMKB
9.487,000
ALTIN
4.176,780
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 30 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DİYANET ANKETİNDEN ÇIKAN ÇARPICI SONUÇ
DİYANET ANKETİNDEN ÇIKAN ÇARPICI SONUÇ
 
Diyanet İşleri Başkanlığı, cemaatin cami personelinden duyduğu memnuniyeti ölçtü. Araştırma sonunda, eğitim düzeyi yükseldikçe memnuniyet oranının düştüğü ortaya çıktı.
 
21.2.2009 - 16:25
Diyanet İşleri Başkanlığı, cami personelinden duyulan memnuniyeti ölçmek için 'Cemaatin Cami Personelinden Memnuniyeti' konulu bir araştırma yaptı. Anket, 26 ilde 2 bin 506 kişiye uygulandı.

Çalışma kapsamında cami cemaatinin profili de ortaya çıkarıldı. Buna göre, cami cemaatinin meslek grubuna bakıldığında, emekli, esnaf -zanaâtkar ve serbest meslek sahiplerinin ilk sırada bulunduğu görüldü.

Ankete katılanların 958'inin emekli, 426'sının esnaf-zanaatkâr, 300'ünün serbest meslek, 260'ının memur, 213'ünün işçi, 163'ünün çiftçi, 144'ünün öğrenci, 34'ünün işsiz, 7'sinin ev hanımı olduğu belirlendi.

Ankete katılanların, 849'u ilkokul, 649'u lise ve dengi okul, 441'i ortaokul, 229'u lisans, 160'ı ön lisans mezunu olduğunu belirtirken; 70'i okur yazar olduğunu ancak okula gitmediğini, 69'u okur yazar olmadığını ifade etti. Ankete katılanlardan 38'inin ise lisansüstü eğitim aldığını dile getirdi.

Araştırmaya katılanların yaş gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise, büyük bir kısmının 60 ve üstü yaş grubunda olduğu saptandı. Ankete katılanlardan 800'ü 60 ve üstü yaş grubunda olduğunu kaydederken; 404'ü 53-59 yaş, 338'i 46-52 yaş, 285'i 39-45 yaş, 262'si 32-38 yaş, 202'si 25-31 yaş, 154'ü 18-24 yaş ve 60'ı 18 ve altı yaş grubunda olduğunu kaydetti.

Çalışmaya katılanların yüzde 51'i bazı vakit namazlarını, yüzde 48'i tüm vakit namazlarını camide cemaatle kıldıklarını; yüzde 96'sı cuma ve bayram namazlarını her zaman kıldıklarını; yüzde 83'ü teravih namazlarında, yüzde 84'ü kandillerde cami cemaatine katıldıklarını belirtti.

EĞİTİM DÜZEYİ YÜKSELDİKÇE, CAMİ PERSONELİNDEN MEMNUNİYET AZALIYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın araştırmasında; cemaatin cami personelinden memnun olduğu, memnuniyet düzeyinin yaşlara göre farklılık gösterdiği, yaş ilerledikçe memnuniyeti düzeyinin de arttığı sonucu ortaya çıktı.

Araştırma raporunda bu durum, gençlerin cami personelinden beklentilerinin daha yüksek olduğu şeklinde açıklandı.

Araştırmada, eğitim düzeyi yükseldikçe memnuniyet düzeyinin düştüğü gözlendi. Yükseköğrenimli cemaatin memnuniyet düzeyi, ortaokul ve daha alt eğitimli cemaatin memnuniyet düzeyinden daha düşük çıktı.

Konuyla ilgili lisans mezunlarının cevapları incelendiğinde; cami personelinin "cami görevleri dışında sosyal faaliyetlere de katıldığı", "genellikle namaz vakitlerinden önce sonra Kur'an-ı Kerim okuduğu", "cami görevlisinin dini konular dışındaki bilgi sahibi olduğu", "cemaatin ihtiyaçlarına uygun vaaz hazırladığı" konusunda olumsuz düşünceler belirtikleri saptandı.

Çalışmada, meslek değişkeninin grupların memnuniyeti üzerinde etkili olduğu ve emeklilerin öğrencilere kıyasla daha memnun oldukları belirlendi.

Araştırmada, yerleşim birimlerindeki memnuniyet düzeyinin farklı olduğu ve ilçe merkezindeki cemaatin il merkezindekilere kıyasla daha memnun oldukları sonucuna varıldı. Rapordu, söz konusu farklılık ile ilgili, "Bu durum, il ve ilçe merkezlerindeki cemaatin farklı özelliklere sahip olmasından kaynaklanabileceği gibi, il ve ilçe merkezlerindeki cami görevlilerinin farklı özelliklere sahip olmasından da kaynaklanabilir." değerlendirmesi yapıldı.

Araştırmada cemaate katılım sıklığı farklı olanların memnuniyet düzeylerinin aynı olmadığı saptandı. Cemaate katılım sıklığı vakit, cuma, bayram, teravih namazları ve kandil geceleri olarak sınıflandırıldı.

Vakit namazlarını her zaman cami cemaati ile kılanların, ara sıra cemaatle kılanlar ve hiçbir zaman cemaatle kılmayanlara kıyasla daha memnun oldukları belirlendi.

Benzer durum, cuma, teravih ve Bayram namazlarında da ortaya çıktı. Kandillerde her zaman cemaate katılanların, ara sıra katılanlar ve hiç katılmayanlara kıyasla daha memnun oldukları ortaya çıktı. Ayrıca vakit, bayram ve cuma namazları birlikte değerlendirildiğinde, her bir namaza katılım sıklığı farklı olanların memnuniyet düzeyleri arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü.(STAR)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DSP GENEL BAŞKANI SEZER'E TUNCELİ'DE PROTESTO

FLAŞ... BAYKAL'DAN ERDOĞAN'A DUELLO ÇAĞRISI

'BİZİM KİTABIMIZDA STATÜKOCULUK YOK'
»  AKP'DE KEMER SIKMA DÖNEMİ
»  KILIÇDAROĞLU OKEY MASASINDA
»  HALKBANK'IN ESNAF KREDİLERİNDE FAİZ İNDİRİMİ
»  SP'Lİ CANDAN, GÖKÇEK'İ TOPA TUTTU
»  SP'LİŞ
»  KORSAN AVCISI MEHMETÇİK'E BİR MİLYON TL’LİK KAYNAK
»  MHP'Lİ MANSUR YAVAŞ'TAN BÜYÜK İDDİA
»  'EYÜP ARAZİSİNDE ALİ CENGİZ OYUNU YOK'
»  ''HERHALDE BAŞBAKAN TÜRKİYE'DE YAŞAMIYOR''
»  BBP, 'DİYARBAKIR'DA YOKUM' DEDİ
»  SEVİGEN'E AKP'DEN SÜRPRİZ DESTEK
»  BAYDEMİR ,ERDOĞAN'I KARŞILAMAYACAK
»  CHP'DEN "ÇAKMA DOSYA" SAVUNMASI
»  O KURUMUN BAŞKANI GİTTİ
»  SAMİ SELÇUK'TAN ÇARPICI SÖZLER
»  ADSL'DE SABİT HATTA GEREK YOK
»  ONU MEHKEMEYE ÇIKARTMAK MHP'NİN BOYNUNUN BORCUDUR"
»  KILIÇDAROĞLU İLE KARŞILAŞMAYA YÜREĞİ YETMİYOR..!
»  AKP'Lİ VEKİL SALLADIKÇA SALLADI!
»  GÜMÜŞHANE'Yİ KARIŞTIRAN YAZI!
»  ERDOĞAN, BAYKAL'I DİYARBAKIR'A ÇAĞIRDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.