Kentin öncelikli sorunu ise sınıflardaki öğrenci sayısının 60-70'e kadar çıkmış olması.Bu yıl ikincisi hazırlanan 'Eğitim İzleme Raporları' açıklandı. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) tarafından hazırlanan 2008 yılı raporu, Türkiye genelinde okullaşma oranı ve eğitim sistemi konusunda en sorunlu olan ilin İstanbul olduğunu ortaya koydu. İstanbul'daki eğitimin Siirt ve Hakkari'den geride olduğuna dikkat çekilen raporda, 2008'de yaşanan belli başlı gelişmeler değerlendirildi. Raporu değerlendiren Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu 'Şunu unutmamalıyız ki, İstanbul'un nüfusunun büyük bir çoğunluğunu o bölgelerden göç eden insanlar oluşturuyor.
OKULA GİTMİYORLAR
Bu kadar büyük nüfuslu bir şehirde 60-70 kişilik sınıflarda ders yapılmak zorunda kalıyor. Sınıftaki öğrenci sayısı bakımından Hakkari gibi iller daha rahat' dedi. Raporda 6-13 yaş çocukların yüzde 98'inin okullaşma oranının sağlandığı ama hala nüfusa kayıtlı 220 bin öğrencinin okula gitmediği bu çocuklardan 100 bininin de Orta ve Güneydoğu'da bulunduğu belirtildi. Yeni Ortaöğretime Geçiş Sistemini de (OGES) inceleyen rapor, sistemin sınıfta kaldığını ortaya koydu. ERG Koordinatör Yardımcısı Batuhan Aydagül 'Öğrencilere yıl sonunda gördükleri derslerden soru sorulacaktı.
OGES TERS TEPTİ
Bu sayede öğrencilerin dershaneye olan bağımlılıkları azaltılmış olacaktı. Ama Türkiye'de okullar arasında çok büyük bir eğitim kalitesi farkı olduğu için bunun tam tersi yaşandı. Aileler çocuklarını 4'üncü sınıfta dershanelere gönderdiler. Yeni sınav sisteminde hedefin tam tersini gerçekleşti' dedi.
Entellektüel birikim şart
Açıklanan raporda eğitimde reform yapabilmek için şu önerilere de yer veriliyor:
Milli Eğitim Bakanlığı'nın kurumsal kapasitesini ve insan kaynaklarını güçlendirmek.
Geliri sürekli olmayan, kırsal kesimde ve Güneydoğu'da yaşayan çocuklara dikkat etmek.
Üzerinde çalışılan okul öncesi eğitimi tüm yurtta eşit olarak yaygınlaştırmak.
Öğretmenlerin entellektüel
birikim ve yeterliliklerini geliştirecek politikalar oluşturmak.
Ortaöğretime yeni bir paradigma üzerinden bakmak.
Velilere uzman uyarısı: Zayıf karneye kızmayın
İlköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 15 milyon öğrenci, yarın karne alarak yaz tatiline çıkacak. Uzmanlar, velilere 'Zayıf karne yüzünden çocuklara kızmayın' uyarısı yaptı. Dr. Bülent Çekem, 'Çocuğunuzun karnesiyle ilgili duygularınızı, çocuğunuzun kişiliğini incitmeden net bir şekilde anlatın. Çocuğunuzu suçlayıp yargılamayın' dedi.
Öğretmenler okul öncesi için çalışacak
Zorunlu eğitimin 9 yıla çıkması için 32 ilin pilot olarak belirlendiğini söyleyen MEB Nimet Çubukçu, 1 yıl sonunda da tüm illerde zorunlu eğitime geçişin sağlanacağını kaydetti. Çubukçu 'Okul öncesi eğitim öğretmenleri alacağız. Kadroların belli kısmını okul öncesine vereceğiz' dedi.