Ekonomik krizle birlikte işten çıkarılan ya da maaşı düşürülen çalışanların emekli ailesinin yanına sığınmak zorunda kaldığı belirtildi. Çocukları ve torunlarıyla birlikte oturmak zorunda kalan emeklilerin maaşı eridi, sofradaki tabak sayısı arttı. Borcu ise katlandı. Bunun sonucunda ne yapacağını şaşıran emekli ilaçla yaşam sürdürmeye başladı.
İCRALIK OLDU
Emekli- Sen Başkanı Veli Beysülen emeklinin %80'inin borç içinde olduğunu belirtip, 'Bunlardan % 70'i kart borcudur. % 25'inin peşinde icra memuru var. Yani emekli bitkisel hayatta. Nefes alacak gücü kalmamış' dedi. Cafesiyaset'e konuşan ve emekli maaşına gelen 62 TL'lik iyileştirme zammının ele geçmeden eriyip bittiğini belirten Beysülen. 'Emeklinin maaşı enaz 200 TL eridi. Krızle birlikte emeklinin evindeki nüfus sayısı arttı'dedi.
Emeklinin yüzde 80'inin 682 TL maaş aldığını söyleyen Beysülen, 'Bu para açlık sınırının bile altında. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 2.700 TL. Yani bu maaşın 4 katı. Bunun için İntibak Yasası mutlaka çıkmalı'dedi. Beysülen emeklinin nefes alabilmesi için en düşü maaşın 1.5000 Tl olması gerektiğini sözlerine ekledi.
İNTİBAK YASASI
Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz ise bilirkişinin bile en düşük emekli maaşının 1.2000 lira olması yönünde karar verdiğini belirtip,'Emekli çok zor günler geçiriyor. Verilen iyileştirme eridi. Çocukları, torunları yanına sığındı. Onun için destek şart' diye konuştu. Öz, emeklinin umudunun 30 Haziran'da mahkemenin vereceği İntibak Yasası ile ilgili kararda olduğunu belirtti. Hükümetin emeklinin sesine artık kulak vermesini isteyip, verilen sözlerin tutulmasını söyledi.