Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,9344
EURO
44,2717
IMKB
9.356,000
ALTIN
4.203,630
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ERDOĞAN'IN ZOR SEÇİMİ!
ERDOĞAN IN ZOR SEÇİMİ!
 
Erdoğan’ın ‘Bazı arkadaşlar dinlenecek’ mesajı kulislerde ‘kaç kelle gidecek?’ hesabına neden oldu. Vekillerin tahmini aralarında bakanlar, genel başkan yardımcılarının da dahil olmak üzere 200’ü aşkın ismin yeniden aday gösterilmeyeceği yolunda...
 
7.4.2011 - 08:15

AK PARTİ’DEN milletvekilliği hayali kuran bin 400 isim için nefes kesen son eleme süreci başladı. Başbakan Erdoğan’ın aday listelerini tespitte dikkate alacağı kriterleri açıkladığı son grup toplantısında verdiği mesajlar ise, mevcut milletvekillerinin morallerini tam anlamıyla “sıfıra” indirdi. Erdoğan, seçim bölgesine gitmeyen, Meclis çalışmalarına aktif katılmayan isimleri “sileceği” mesajı verirken, İçtüzük’teki 3. dönem sınırlaması nedeniyle, partinin geleceğini garantiye almak adına da bazı isimlerle ilgili tasarrufta bulunacağı sinyalini verdi. Erdoğan, genç olup şu an itibariyle 2 dönem milletvekilliği yapmış, çok uzun zamandır Meclis’te AK Parti ya da başka partilerden milletvekili olmuş isimleri 12 Haziran seçimlerinde “dinlendirebileceği”ni ifade etti. Erdoğan’ın liste kriterleri AK Partili vekillerin moralini bozdu. Grup toplantısının ardından Meclis iktidar kulisinde vekiller arasında “Kaç kelle gidecek?” hesabı yapılmaya başlandı. Vekillerin tahmini, aralarında bakanlar, genel başkan yardımcıları, grup başkanvekilleri de dahil olmak üzere 200’ü aşkın ismin yeniden aday gösterilmeyeceği yolunda.

Başbakan Erdoğan, parti genel merkezinde nihai elemeyi yaparak listeye son şeklini verecek değerlendirme toplantılarına dün itibariyle resmen başladı. Pazartesi günü YSK’ya verilecek listede yer alacak 550 isim arasıda mevcut AK Parti milletvekillerinden kimlerin girebileceği merak konusu oldu.

Hafta sonu çalışacak

Ak Parti’ye aday adaylığı başvurusunda bulunan 5 bin 599 isim 19-20 Mart’ta temayül yoklamasına girdi. Ardından da 23 Mart’tan itibaren 12 ayrı komisyon aracılığıyla adaylarla yüz yüze mülakakat yapıldı. Bu 12 komisyon mülakat ve temayül performanslarını dikkate alarak aday yapılabilecek 3 bin ismi belirledi. Bu 3 bin isim de AK Parti’de 3 grup başkanvekili, 3 MYK üyesi, Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları ile Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı’nın görev yaptığı ara komisyonlar tarafından geçen hafta incelendi ve aday adayı sayısı milletvekili sayısının iki katına indirildi. Böylece ortaya çıkan bin 100 isme ek olarak Meclis’teki yeniden aday olan 300 civarındaki milletvekilinin ismi de nihai listeyi belirleyecek komisyonun önüne geldi.

Kulislerde, Erdoğan’ın bazı bakanlara adaylık başvuruları sırasında “seçim bölgelerinizi yazmayın” ricasında bulunduğu belirtilirken, TBMM Başkanı Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin’in Karabük’ten, Başbakan Yardımcısı Manisa Milletvekili Bülent Arınç’ın da Bursa’dan milletvekili adayı gösterilecekleri konuşuluyor. Bu isimlerin yanısıra yeniden aday gösterilecek çok sayıda milletvekilinin de seçim bölgelerinin değişeceği belirtiliyor.

Parti kulislerinde, seçim bölgesi değişikliklerinde aday gösterilecek ismin popülaritesinden yararlanma, kamuoyu yoklamalarında seçmenin yeni adaylardan yana tercihini belirtmesi, partisel dengeler, teşkilatla ya da bölge milletvekilleri arasında yaşanan sorunlar gibi etkenlerin etkili olduğu ifade ediliyor.


Kimler nadasa bırakılacak?

Başbakan Erdoğan, önceki gün partisinin Meclis grubu toplantısında, “Partinin geleceğini garanti altına almak için bu dönem dışarıda bırakacağımız arkadaşlarımız olacak. İki dönemdir milletvekili olan genç arkadaşlarımız var. 3’üncü dönem aday olurlarsa bir daha olamayacaklar. Onların içinden de dinlendireceklerimiz var” açıklaması gözleri Ak Parti grubundaki milletvekillerinin kaç dönemdir Meclis’te olduklarına çevrildi:

* Aralarında Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Bülent Arınç gibi kabine üyeleri ile parti yöneticilerinin de bulunduğu 39 milletvekili, üstüste veya aralıklı olarak en az 3 dönem parlamentoda görev yapmış durumda.

* TBMM’de bulunan 333 AK Parti’liden 150’si 22 Temmuz 2007’deki genel seçimle Meclis’e giren ve sadece bir dönem milletvekilliği yapan isimlerden oluşuyor. 3 Kasım 2002’deki seçimle parlamentoya girip, 22 Temmuz’da yeniden seçilenlerin sayısı 138.

* 6 milletvekili ise ilk milletvekilliğinden sonra birkaç dönem Meclis dışında kalmış ve 22 Temmuz’da yeniden milletvekili seçilmiş durumda. 7 NİSAN 2011/VATAN



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SİNOP'TA POLİS ARACINA HAİN PUSU!

EMEKLİ OMAK İSTEYENLERE KARA LİSTE ŞOKU!

KAMU'DA MEMUR ALIMI BAŞLADI!
»  SAĞLIK HİZMETLERİNİ HIZLANDIRAN YASAYA MECLİS'TEN ONAY
»  "EKSENİMİZ AB, ABD, ÇAĞDAŞ VE MODERN DÜNYA"
»  "BAŞBAKAN'IN ÇAYCISI BİLE CHP'YE OY VERECEK"
»  "9 ŞİDDETİNDE DEPREME DAYANIKLI NÜKLEER SANTRALLER, "
»  BDP YÜRÜYÜŞÜNDE TEHLİKELİ PANKART!
»  MHP'DE ENGİN ALAN İÇİN YER BULUNDU!
»  'HABERAL', ERGENEKON'DA KOŞACAK!
»  EMEKLİ OLMAK İSTEYENLERE MÜJDE!
»  KCK SANIKLARI MECLİS'E GİRECEK!
»  CHP'DE 31 YILLIK REKOR!
»  FLAŞ.. TSK'DAN, BALYOZ TEPKİSİ!
»  AKP'Lİ ÇELİK'TEN KILIÇDAROĞLU'NA; İFTİRA MAKİNASI
»  POLİS'TEN SEÇİM GENELGESİ!
»   BBP'DEN, İDAM CEZASI İÇİN 2 MİLYON İMZA
»  BAHÇELİ'DEN HÜKÜMETE, 'HAREKETE GEÇ' ÇAĞRISI!
»  BURSA'DA SİVİL HELİKOPTER DÜŞTÜ
»  İLGİNÇ SEÇİM İTTİFAKI!
»  ONUN ADI, 'HERKESLE KONUŞAN ADAM"
»  BEŞİKTAŞ'A MARADONA ÖNERİSİ!
»  UCUBE, PARÇA PARÇA KALDIRILACAK!
»  TBMM'DE BÜYÜK DEĞİŞİM OLACAK!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.