Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,8850
EURO
47,7692
IMKB
10.812,000
ALTIN
4.397,720
 
Hava Durumu ANKARA
22 / 34 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Naci Görü'dan 'Avrupa Yakası' Uyarısı
Naci Görü dan  Avrupa Yakası  Uyarısı
 
Ataşehir Belediyesi’nin düzenlediği söyleşiye katılan deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul ve Marmara Bölgesi için deprem uyarısında bulunarak “İstanbul ne yazık ki hazır değil. Bu yıkımın yoğunluğu en fazla Avrupa Yakası'nda görülecek” dedi.
 
15.8.2025 - 07:44

Ataşehir Belediyesi’nin deprem riskine karşı halkı bilinçlendirme amacıyla İnal Aydınoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlediği söyleşiye katılan deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, konuşmasında İstanbul ve Marmara Bölgesi’ni bekleyen büyük tehlikeyi detaylı biçimde anlattı.

Kuzey Anadolu Fayı’nın Türkiye’de ve dünyada en fazla deprem üreten sistemlerden biri olduğunu belirten Görür, “Bu fay nerede kırılırsa bir sonraki deprem için batısını hedef haline getirir. 1999’da Kocaeli’nde kırıldı, batısında biz varız. İstanbul’da en az 7,2 büyüklüğünde deprem olma olasılığı çok yüksek” dedi.

Kuzey Anadolu Fayı’nın yaklaşık 250 yılda bir büyük deprem ürettiğini vurgulayan Görür, “En son büyük deprem 1766’da oldu. 250 yıl eklediğinizde 2016 yılına geliyorsunuz. Yani Marmara’nın deprem üretme zamanı doldu. İstediğiniz kadar dua edin, bu mekanizmayı durduramazsınız. Deprem, doğanın değişmez yasalarıyla gerçekleşir” diye konuştu.

YIKIMIN MERKEZİ AVRUPA YAKASI OLACAK
Görür, olası bir depremde en yüksek hasarın Avrupa Yakası’nda görülmesinin beklendiğini, bazı bölgelerde şiddetin 8 ila 9 arasında olabileceğini ifade etti. Avrupa Yakası’nın zemin yapısının genç, suya doygun ve deprem dalgalarını büyüten özelliklere sahip olduğunu, bu nedenle deniz kenarındaki bölgelerde yıkım riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Depremi durdurmanın mümkün olmadığını ancak can kaybının önlenebileceğini belirten Görür, çözümün deprem dirençli kentler olduğunu vurguladı. Japonya ve California gibi bölgelerde bilime dayalı önlemler sayesinde yüksek şiddetli depremlerde can kaybının yaşanmadığını, Türkiye’de ise uzun vadeli ve bilim temelli kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu ifade etti.

"BİZ TALEP ETMEZSEK HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEZ"
Depreme hazırlıkta en büyük engelin siyasetin kutuplaştırıcı yapısı ve halkın talepkar olmaması olduğunu söyleyen Görür, “Biz talep etmezsek hiçbir şey değişmez. Oy gücümüz var. Deprem dirençli kent sözü vermeyen siyasetçiye oy vermeyin” çağrısında bulundu.

Görür, belediyelerin acilen eyleme geçmesi gerektiğini belirterek, altı koordinatörden oluşan bir kriz ekibi kurulmasını önerdi. Bu ekipte halk, altyapı, yapı stoku, ekosistem ve ekonomi koordinatörlerinin yer alacağını söyleyen Görür, bu kişilerin masa başında değil, sahada 7/24 çalışması gerektiğini vurguladı.

Deprem riskine karşı bireysel önlemlerin tek başına yeterli olmadığını dile getiren Görür, “Hayat üçgeni, masa altı gibi önlemler önemli ama bir ülkeyi depremden koruyacak olan şey, uzun vadeli ve bilim temelli kentsel dönüşümdür” dedi.


Prof. Dr. Görür, sözlerini şu uyarıyla bitirdi:

“Deprem hayatın ta kendisidir. Onu durduramazsınız. Ama bilim ve akılla, sevgi ve dayanışmayla can kayıpsız atlatabilirsiniz. Bu, siyaset üstü bir beka meselesidir. Ya bu bilinçle hareket edeceğiz ya da felaketin bedelini hep birlikte ödeyeceğiz.”



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Türkiye'nin En Mutsuz Şehri Açıklandı!

Boşanma Davalarına'Arabuluculuk’ Formülü

Cani Kadın 22 Yılda 11 Kocasını Öldürdü!
»  Açık Büfe Kahvaltıda Yeni Dönem
»  Çanakkale'de Kabus Bitmiyor
»  Deprem Uzmanından Manisa Uyarısı
»  AFAD'dan Balıkesir Deprem Raporu
»  Ünlü Oyuncu Depremde Yakınını Kaybetti
»  Afrika Sıcakları Geri Döndü!
»  Marmaray'da Bir Saat Arayla İki İntihar!
»  Diyanet Bu Kez Tatilcileri Hedef Aldı
»  Ankara'da12 Milyon TL'lik Gıda Skandalı
»  Peynir Ekmek Gibi Diploma Satmışlar!
»  Altın Yatırımcılarına Kritik Uyarı
»  İstanbul'da Yaşam İyice Zorlaştı
»  Sivas'ta Feci Kaza, 3 Ölü 18 Yaralı
»  Polis Akademisi 2 Bin 500 Öğrenci Alacak
»  Togg'un ilk yurtdışı pazarı belli oldu
»  Denizli'de Kan Donduran Olay!
»  Kaza Yapanlara Vekalet Tuzağı
»  Sıcaklık Düşüyor, Sağanak Geliyor!
»  Ehliyet Değiştirmede Son Gün
»  Diyanet'te Görevden Alma Ve Atama
»  26 İlde Fetö Operasyonu
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.