Rapora göre, dünyadaki 15-44 yaş arası kadınlar; kanser, trafik kazaları ve savaşların neden olduğu ölüm ve sakatlıklardan daha fazla, şiddetten ölüyor ya da sakat kalıyor.
Meclis'in yaptığı araştırma, kadına şiddetin tüm dünyada büyük bir sorun olduğunu ortaya koydu. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki "Kadın ve aile bireylerine yönelik şiddet alt komisyonu" çalışmalarını raporlaştırdı. Raporda, "Dünyadaki 15-44 yaş arası kadınların; kanser, trafik kazaları ve savaşların neden olduğu ölüm ve sakatlıklardan daha fazla, şiddetten öldüğü ve sakat kaldığı" vurgusu yapıldı.
Başkanlığını AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel'in yaptığı alt komisyon raporunda, "Aile içi şiddetin maliyetinin Kanada'da 1.16 milyar dolar, ABD'de 5.8 milyar dolar, Avustralya'da ise yılda 11.38 milyar dolardır" görüşüne yer verildi.
BREZİLYA'DA FUTBOL KULLANILDI
Raporda, şiddeti önleme politikaları konusunda dünyadan örnekler verildi. Buna göre, Zambiya;da genç kızlar için okullarda güvenli yerler oluşturuldu. Guatemala'da GPS sisteminden yararlanarak genç kızların nerede saldırıya uğradıkları, nerelerin güvenli bölgeler olduğu haritada gösterildi. Dünyada, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda erkekler de sürece dahil edildi.
Brezilya ve Güney Afrika'da, şiddetin önlenmesi için futboldan yararlanıldı. Brezilya'da düşük gelirli erkeklerin katıldığı "Kadına karşı şiddete son" futbol turnuvası düzenlendi. Lübnan'da, ilk kez 1991'de Kanada'da uygulanan beyaz kurdele kampanyası yapıldı ve bugün 55 ülkeye yayıldı.
Evlilik için çiftlere eğitim verilmeli
Komisyon raporunun sonuç bölümünde Türkiye'de kadına ve aile bireylerine yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla çeşitli öneriler sıralandı.
-'Stratejik Eylem Planı' hazırlanmalı. Plan, 2013'ten itibaren 5'er yıllık dönemler itibariyle uygulanmaya konulmalı.