Genelkurmay Başkanlığı, Harita Genel Komutanlığı'na basın turu düzenledi. Harita Genel Komutanı Korgeneral Yaşar Güler tarafından karşılanan basın mensuplarına Komutanlığın faaliyetleri hakkında bilgi verildi.
Harita Genel Komutanı Korgeneral Yaşar Güler, komutanlığının, 100 yılı aşan mazisiyle Türkiye'de haritacılık faaliyetlerinin gelişiminin her safhasına olumlu katkıda bulunduğunu belirterek, "Günümüzde geliştirdiğimiz çağdaş projelerle de gelecekte de haritacılık faaliyetlerine katkılarda bulunacağız" dedi.

Korgeneral Güler, brifing öncesi yaptığı kısa konuşmada, Harita Genel Komutanlığı'nın gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde faaliyetlerini en iyi şekilde yerine getirdiğini belirterek, "Harita Genel Komutanlığı, 100 yılı aşan mazisiyle ülkemizde haritacılık faaliyetlerinin gelişiminin her safhasına olumlu katkıda bulunmuştur. Günümüzde geliştirdiğimiz çağdaş projelerle de gelecekte de haritacılık faaliyetlerine katkılarda bulunacağız" dedi.
Daha sonra Teknik Hizmetler Başkanı Albay Kadri Pamukoğlu tarafından basın mensuplarına brifing verildi. Albay Pamukoğlu, Harita Genel Komutanlığı tanıtım filminin ardından sayısal haritacılık uygulamaları hakkında bilgi verdi. Albay Pamukoğlu, bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerin haritacılık alanına yansıması ile birlikte, 2000 yılından itibaren bütün üretimlerin ve uygulamaların bilgisayar ortamına taşındığını söyledi.
TSK için geliştirilen ve Komutanlığın en önemli projelerinden biri olan Sayısal Harita Destekli Askeri Uygulamalar Yazılımı ile Çok Amaçlı Coğrafi Bilgi Sistemi İstasyonu hakkında proje subaylarının sunumlarının ardından Albay Pamukoğlu, Arazi Analizi Sistemi, Sayısal Ortofoto Sistemi, Taktik Kabartma Ortofoto Haritası ile Türkiye Ulusal Sabit GPS Ağları Projesi hakkında bilgi verdi.
'SAYISAL ORTOFOTO SİSTEMİ VE DOĞAL AFETLER'
Albay Pamukoğlu, Arazi Analizi Sistemi ile bir harekatın planlanması ve icrasında, komutanın arazi ile ilgili kararına yardımcı olacak tüm faktörlerin, sorgulanıp işlenebildiği, bir yazılım ve veri paketi olduğunu söyledi. Uygulama yazılımlarının Harita Genel Komutanlığınca geliştirilen bir diğer projenin de Sayısal Ortofoto Sistemi olduğunu vurgulayan Albay Pamukoğlu, "Bu sistem; doğal afetlerde, acil müdahale ve planlama faaliyetlerine yardımcı olmak maksadıyla, ihtiyaç duyulabilecek coğrafi bilgi isteklerini en kısa sürede karşılamak amacıyla geliştirilmiş olup, basit bir kişisel bilgisayarlar üzerinde dahi çalışabilmektedir" diye konuştu. Albay Pamukoğlu, olası bir doğal afete hazırlıklı olunması amacıyla, il ve ilçeler olmak üzere toplam 124 merkeze ait üretimlerin yapıldığını kaydetti.
Albay Pamukoğlu, TSK'ya sağlanan hizmetlerin yanı sıra, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, yükseköğretim kurumları ile yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerin talepleri de, Harita ve Harita Bilgilerini Temin ve Kullanma Yönetmeliği kapsamında karşılandığını belirtti. Harita Genel Komutanlığının envanterinde bulunan 2 uçak ile kalkınma amaçlı hava fotoğraf çekimlerinin de gerçekleştirildiğini ifade eden Albay Pamukoğu, "Bu kapsamda örneğin 2009 yılında; Denizcilik Müsteşarlığının projesi için 5670 kilometrelik kıyı şeridinin hava fotoğrafı çekimi tamamlanmış ve teslim edilmiştir" şeklinde konuştu.
'DOST VE MÜTTEFİK ÜLKELERLE PROTOKOL'
Komutanlığın, AB projeleri üretilmesi, özellikle eğitim ve teknik destek alanlarında ileri teknolojiye erişim sağlanması, AB mali kaynakların değerlendirilmesi ve AB kurumları ile ortak çalışma kültürünün geliştirilmesine büyük önem verdiğini dile getiren Albay Pamukoğlu, "Bu kapsamda; AB mali kaynaklarının kullanımı konusunda komutanlığımızın AB tarafından kabul edilmiş 4 adet projesi bulunmaktadır. Albay Pamukoğlu, yabancı ülkelerle işbirliği kapsamından, aralarında ABD, İsrail, İngiltere, Ürdün'ün de bulunduğu 12 dost ve müttefik ülkeler ile uygulama protokolü imzalandığını, 11 ülkeyle de görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Albay Pamukoğlu, bu protokollerin sadece eğitim ve 'tasnif dışı' veri/materyalin değişimini öngördüğünü vurguladı. Albay Pamukoğlu, "Harita Genel Komutanlığı, bilgi birikimi, tecrübesi ve sahip olduğu teknolojik imkanları ile ülkemizin sivil-asker tüm kurumlarının ihtiyaçlarını yakın bir işbirliği ve koordinasyon içinde karşılamak için çalışmalarını sürdürmektedir" şeklinde konuştu.
'VATANDAŞA HARİTA SATIŞI'
Brifingin ardından, sırasıyla, Jeodezi Daire Başkanlığı, Fotogrametri Daire Başkanlığı, Mobil Harita Timi, Kartografya Daire Başkanlığı ve Haritacılık Müzesi gezilerek, yetkililer hakkında yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verildi. Harita Genel Komutanlığı bünyesinde bir satış ofisi de bulunuyor. Burada vatandaşlar, belli bir ücret karşılığında harita temin edebiliyor.