Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinden vize almanın işkence halini aldığı günümüzde, “kamusal hizmet” üreten iş kollarının başındaki medya sektörünün “yeşil pasaport” talebi bilmeceye döndü.
Görünürde bütün siyasi partiler, “Bu hak gazetecilere de mutlaka verilmelidir” diyor ama nedense on bine yakın gazetecinin bu hayali bir türlü gerçek olmuyor!
İLK TEKLİF MHP’DEN
İlk olarak 5 Ocak 2024 tarihinde MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir tarafından verilen kanun teklifi, o günden bu yana Komisyon’da bekliyor. Özdemir teklifinde, “medya diplomasisini güçlendirmeyi ve gazetecilerin uluslararası alanda hareket kabiliyetini artırmayı” gerekçe olarak göstermişti.
İKİNCİ TEKLİF CHP’DEN
Gazetecilere yeşil pasaport konusunda bir kanun teklifi de CHP Denizli Milletvekili ve Meclis eski Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca’dan geldi.
Karaca’nın 9 Ocak 2025 tarihinde sunduğu kanun teklifi, en az 15 yıl basın kartı veya sürekli basın kartı taşıyan gazetecilere yeşil pasaport (hususi damgalı pasaport) verilmesini öngörüyor.
Kanun teklifi, yurtdışındaki gazetecilik faaliyetlerini kolaylaştırma ve halkın haber alma hakkının vize kuyrukları nedeniyle gerçekleşememesini önlemek gibi gerekçelere dayandırıldı.
BAŞKAN DESTEKLEDİ, AMA…
O günlerde konuyla ilgili bir açıklama yapan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, teklifin “gayet şık ve doğal” olduğunu söyledi. Bu düzenlemenin kabul edilmesi halinde 10 ya da 15 yılın üzerinde meslek deneyimi bulunan gazetecilerin yurt dışına çıkışlarda yaşadıkları sorunların ortadan kalkacağını vurguladı.
Zaman içinde AK Parti cephesinden de benzer destek açıklamaları geldi.
Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaretinde, “Gazetecilerin yeşil pasaport taleplerini olumlu görüyoruz. Eminim kısa bir sürede bu talep karşılanacak” ifadelerini kullandı.
AK Parti adına TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ da gazetecilik mesleğinin mutlaka yeşil pasaport kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Yine AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de “Ben bunun sözünü verdim. Yeşil pasaport konusu Meclis’e geldiğinde gazeteciler birinci sırada olacak” dedi..
800 BİN KİŞİ SIRADA!
Tüm bu açıklamaların üzerinden beş aydan fazla zaman geçti. Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin “kameralar önünde desteklediği” bu kanun teklifi, nedendir bilinmez bir türlü gündeme getirilmedi.
Yeşil pasaport hakkını isteyen tek meslek grubu gazeteciler de değil…
Eczacılar, TIR şoförleri, serbest muhasebeci ve mali müşavirler,hakim ve savcılar, bekçiler, muhtarlar, infaz koruma memurları, TBMM danışmanları, büyükşehir danışmanları, sendika yöneticileri, üniversite öğretim üyeleri, tiyatro sanatçıları, özel sektör doktorları, mühendisler, mimarlar ile malül ve muharip gaziler de yeşil pasaport talebinde bulunan diğer meslek grupları.
Şu anda Türkiye’de 1.2 milyon kişinin yeşil pasaportu bulunuyor.
Eğer talep eden tüm sektörlere verilecek olursa sayının 800 bin kişi daha artarak 2 milyona ulaşması bekleniyor./MEDYARADAR