Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,4969
EURO
43,6443
IMKB
9.078,000
ALTIN
4.001,790
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
HAŞİM KILIÇ'IN BAŞÖRTÜSÜ ÇÖZÜMÜ!
HAŞİM KILIÇ IN BAŞÖRTÜSÜ ÇÖZÜMÜ!
 
Yeni anayasa çalışmaları için "Türkiye yoruldu, seçim sonrası daha uygun" diyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, türban için de bakın ne dedi?..
 
1.10.2010 - 09:25
Yeni anayasa çalışmaları için "Türkiye yoruldu, seçim sonrası daha uygun" diyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, türbanın yasalarla değil uygulamada çözülebileceğini savundu

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "yeni anayasanın zamanlaması, başörtüsü sorununun çözümü, anayasadaki değişemez maddelerin ruhu, yüksek mahkemeye bireysel başvuru hakkı, yargıdaki siyasallaşma ve referandumdan çıkan mesaj" konularında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. "Demokrasinin müzakere erdemini maalesef kullanamıyoruz" diyen Kılıç, yeni anayasa çalışmaları için "Türkiye yoruldu, seçim sonrası daha uygun" dedi. Kılıç, şunları söyledi:

'BUZDOLABINA KOYALIM'

- Yeni anayasanın zamanlaması: Türk halkı gerçekten yoruldu. Yeni anayasa konusunu biraz buzdolabına koymak lazım. Takvim zor. Uyum yasaları, ondan sonra seçim süreci var. Sağlıklı müzakere ortamı doğmayabilir. Seçimden sonraya bırakılması daha uygun olur.

- Anayasa hazırlama modeli: Demokraside diyalog ve uzlaşma esastır. Ama çare yoksa oylama yapılır, çoğunluk aranır. Demokrasinin kilitlendiği yerde sorunu oylamayla çözmekten başka çare kalmıyor.

- İlk üç madde: Anayasada ilk 3 maddeyi dondurmak evrensel hukuk kurallarına uygun değil. İlk 3 maddeyi, donmuş maddeler olarak görmüyorum. Aksi halde anayasayı dondurursunuz. Hukuk devletini, demokrasiyi, laikliği geri götüren uygulamaya geçit verilemez. Ancak bunları daha ileri götürecek düzenlemelere engel olmaması gerekir. Örneğin Anayasa Mahkemesi, bu anayasa değişikliğini hukuk devleti yönüyle ilk 3 maddeye aykırı görmedi. İlk 3 maddeyi anlamlı kılan, ilk üç madde dışındaki maddeler. O maddeler, ilk 3'e zenginlik katıyor.

- Bireysel başvuru: Anayasa Mahkemesi, AİHM'nin bir modeli haline geliyor. Adeta "Türkiye İnsan Hakları Mahkemesi." Bireysel başvurunun ana damarı yargıyı hukuk alanına çekmek. Vatandaş yargıdan kaynaklanan hak ihlallerini Anayasa Mahkemesi'ne götürebilecek. Milyonlarca dosya temyizde beklerken, 5-10 yıl geçtikten sonra karara bağlanan bir konuyu adil yargılama diye niteleyemezsiniz. AİHM'de en çok mahkum olduğumuz nokta burası. Anayasa'nın 90. maddesi değiştirildi. Milli yasalarla hak ve özgürlük alanındaki uluslar arası sözleşmeler uyumsuz ise uluslar arası sözleşmeler uygulanacak. Maalesef bu hüküm yeterince uygulanmıyor. Anayasa Mahkemesi buna müdahale edecek.

- Kaygıya yer yok: Anayasa Mahkemesi, yaptığı incelemede anayasa değişikliğini akladı. Millet adına bilirkişilik yaptı. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı adına kaygı duyulacak bir şey olmadığını söyledi. Anayasa Mahkemesi kararı halka yeterince ulaştırılamadı, referandum sürecinde de kullanılamadı. Örneğin CHP muhalefet şerhini değerlendirebilirdi.

- Yargının siyasallaşması: Yargı içindeki seçimler, yargıyı siyasallaştırmıştır. Yargıdaki çekişmenin, siyasete kaymanın nedeni seçim sisteminden kaynaklanıyor. Yüksek yargıda ya seçim sayısı azaltılmalı ya da seçim sistemi derhal değiştirilmeli.

- Yargıtay ve HSYK'ya mesaj: Yargıtay Başkanı, adli yılın açılışında hukuksal dil yerine siyasi bir dil kullanmayı tercih etti. Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, yüksek yargı organlarının başkanları gibi hakemlik konumundaki kurumlar halka sunulan konuda görüşlerini ön plana çıkarmamalı.

- Mahkeme üyelerinin rolü: Anayasa Mahkemesi kararları incelenirse, seçenlerle seçilenlerin kararlarının örtüşmediği görülüyor. Seçilecek arkadaşların, seçen kişilerin tercihlerine göre davranacağı yönündeki argüman doğru değil.

- Güçlerarası güven sorunu: Yargı ile yasama ve yürütme arasında güven sorunu var. Yasama ve yürütme açısından ise bu sorun, yargının taraf olması biçimde ortaya çıkıyor. Bunlar ve HSYK'daki gereksiz çekişmeler yargı reformunun hız kazanmasına yol açtı.

- Yüksek yargıda özeleştiri: Bence sorun yüksek yargıda. Milyonları aşan dosyalar Yargıtay'da. Yüzbinleri aşan dosya Danıştay'da bekliyor. Bu ortamda yargının başarılı olduğunu, üzerine düşeni yaptığını kimse söyleyemez.

- Cumhurbaşkanının görev süresi: Cumhurbaşkanı'nın görev süresinde sorun çıkarsa, bunun muhatabı YSK'dır. Tabii Meclis çözme iradesi gösteriyorsa, YSK buna uymak zorundadır. Meclis çözüm getirmezse tek yetkili YSK'dır.

-Anayasa Mahkemesi ve Senato: 1961-82 arasında Anayasa Mahkemesi de var Senato da. Senato ile Anayasa Mahkemesi'nin görevlerini örtüştürmek doğru değil. Senato kurulup kurulmaması siyasi tercih. Ama Anayasa Mahkemesi, çağdaş dünyada zorunlu olan kararlarıyla hak ve özgürlüklerin gelişmesi için var olan kurumdur.

- Usül yasaları: Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görevleriyle ilgili suçlar dolayısıyla Yüce Divan'a nasıl sevk edileceği ile Anayasa'nın geçici 15. maddesiyle ilgili usül yasası gerekiyor.

- Dosya kalmayacak: Anayasa değişikliği süreci olmasaydı, Anayasa Mahkemesi'ndeki tüm dosyalar yıl sonuna kadar tamamlanmış olacaktı. Şimdi 2011 ortasına sarktı. 2004-2007 arasında çıkarılan dosya sayısı 106, gerekçeli karar sayısı 173. Benim başkan olduğum 2007-2010 arasında ise bunlar sırasıyla 257 ve 327.(1 EKİM 2010)

 

Kaynak: Sabah



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KISA DÖNEM 4, UZUN DÖNEM 12 AY!

17 AĞUSTOS DEPREMİNDE İSRAİL PARMAĞI

HANİFİ AVCI, KARISINA DA SEVGİLİSİNE DE KIZDI!
»  FUHUŞ SKANDALINA SAVARONA'DAN CEVAP VERECEK
»  "SUİKASTLERİ KİMİN YAPTIĞINI AÇIKLAYACAĞIM"
»  ESKİ SAT KOMANDOSU NAMIK EKİN'E TAHLİYE
»  AVCI'NIN EN SON DURUMU!
»  ARANAN O BAŞKAN KONUŞTU!
»  YÖK BAŞKANINDAN ŞOK İDDİA: "TÜRKİYE'Yİ...!
»  İŞTE ATATÜRK'ÜN YATINI KİRLETENLER !
»  CHP REFERANDUM İÇİN DANIŞTAY'A GİDİYOR!
»  ARİF SAĞ'DAN, BAKAN ÇELİK'E SUÇ DUYURUSU!
»  PKK, ARTIK KANDİL'DE BASIN TOPLANTISI BİLE YAPIYOR!
»  KESİCİ'DEN CHP'Lİ VEKİLLERE MEKTUP!
»  14 ÖZEL ELAMANA BİR AY TEK BİR AY ÇİFT MAAŞ
»  CHP, REFARANDUM İÇİN DANIŞTAY'A GİDİYOR
»  ERDOĞAN-KOŞANER GENELKURMAY'DA BULUSTU
»  ABD'DE TÜRKİYE ALEYHİNE 10 DAKİKADA KARAR!
»  'BEN ONLARIN YALANCISIYIM'
»  ECZANELERDE ORGAN SATILABİLECEK!
»  BAHÇELİ'YE, ANİ'DE CUMA NAMAZINA İZİN ÇIKTI!
»  AVCI'NIN EVİNDE ÇIKAN SİLAHLAR VE KİMLİKLERİN SIRRI?
»  SAVCILIK, EŞREF BİTLİ,S'İN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ HAREKETE GEÇTİ!
»  ÖCALAN, TUĞLUK'TA UMDUĞUNU BULAMADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.