Irak Başbakanı Nuri El Maliki, bir günlük ziyaret için Ankara’da. Maliki’nin ziyaretine Türkiye, “PKK’yla mücadele” açısından bakıyor. Ankara’da Maliki’yi ağırlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeminde, “PKK’nın bitirilmesi için Irak’ta atılacak adımlar” yer alıyor. Ancak, Maliki’nin gündeminde PKK ön sırada değil.
Bunun da en iyi göstergesi, Irak Başbakanı’nın Ankara’ya beraberinde getirdiği heyet. Maliki, heyetine PKK’yla mücadele konusunda Irak’ta yetkili hiçbir bakanı dahil etmedi. Aksine, sadece ekonomiden sorumlu bakanlarını getirdi.
Irak Başbakanı’nın daha önce Ankara’ya yaptığı ziyaretlerde, terör ve iç güvenlikle ilgili bakanlar, mesela Irak’ın atadığı PKK’yla mücadele koordinatörü ve İç Güvenlik Bakanı Şirvan El Vaili, ya da İçişleri Bakanı Cevat Bolani gibi isimler yer alırdı. Heyette ayrıca, Irak’ın Kürt kökenli Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de bulunurdu. Ancak bu kez, bu isimlerden hiçbiri Ankara’ya gelmedi.
Bunların yerine El Maliki ile birlikte Ankara’ya Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan, Belediye Bakanı Riyad Garib, Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed el Düleymi, Ticaret Bakanı Abid Falah el Sudani, Ulaştırma Bakanı Kerim Mehdi, İmar ve İskan Bakanı Bayan Dazi geldi.
SİNCARİ, YİNE VETOLU
Maliki’nin heyetiyle ilgili bir başka önemli not ise, heyette Kuzey Irak’taki Kürt yönetimini temsil eden kimsenin bulunmaması. Oysa, Bağdat’ta, İçişleri Bakanı Kerim Atalay’ın katıldığı, Türkiye-ABD-Irak üçlü terörle mücadele toplantısında, Irak heyeti içinde, Kuzey Irak yönetiminden de bir isim, Kerim Sincari de masaya oturmuştu.
Ancak Bağdat’ta Sincari ile masaya oturan Türk hükümeti, aynı kişinin Ankara’ya gelmesine ise sıcak bakmadı.
Çünkü Sincari, 21 Ekim 2007'de yaşanan Dağlıca baskınının ardından terör örgütünün kaçırdığı 8 askerin serbest bırakılması sırasında PKK’’nın sahnelediği “törende” başrol oynamış, ve PKK'lıları tek tek tebrik etmişti.