Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.001,330
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KAMU İŞÇİSİNE FARK MÜJDESİ
KAMU İŞÇİSİNE FARK MÜJDESİ
 
Türk-İş ile hükümet arasındaki toplu sözleşmelerin anlaşma ile noktalanmasının ardından, işçilere maaş farkı ödenecek..
 
9.7.2009 - 09:23

Türk-İş ile hükümet arasındaki toplu sözleşmeler anlaşma ile noktalandı. Ancak görüşmelerin altı aydır devam ediyor olması sebebiyle kamu işçisi bu sürede maaşlarını zamsız aldı. Toplu sözleşme 2009'un Ocak ayından geçerli olduğu için, işçilere geriye dönük maaş farkı ödenecek.

Buna göre, 1000 tl maaşı olan işçi 540 lira fark alacak. 2000 TL maaşlı bir işçinin eline ise seyyanen zam alamadığından dolayı 360 lira maaş farkı geçecek.

Kamudaki yaklaşık 270 bin işçinin topluiş sözleşmesi süreci, ocak ayında başlıyor. İşçilerin bir bölümü ise şubat ve mart ayında hükümetle masaya oturuyor. Ancak toplu sözleşme sürecinin tamamlanması bu yıl olduğu gibi aylar alabiliyor. İşçiye zamsız maaş aldığı dönemdeki ücretlerine ilişkin farklar ise toplu olarak ödeniyor. Kamudaki 90 bin işçinin görüşmeleri ocak ayında başladığı için 6 aylık maaş farkı ödenecek. Bu kişilerin alacağı maaş farkları, ücretlerine göre değişiklik gösterecek. 1.100 TL'nin altında maaş alan ve 60 TL seyyanen iyileştirme yapılan işçilere 6 ay için 360 TL iyileştirme farkı ödenecek. Bunun yanında maaş farklarını alacaklar. 96 bin işçiye ise 5 aylık maaş farkı verilecek. Bu fark da yine maaşlara göre değişiklik gösterecek. Geriye kalan yaklaşık 80 bin işçi ise 4 aylık maaş farkı alacak.

İşçilerin alacağı maaş farklarının ne zamana kadar ödeneceği ise belirsizliğini koruyor. Türk-İş, maaş farklarının bir an önce ödenmesini sağlamak için sözleşmeye bir madde koydurdu. Buna göre devlet, maaş farklarını gecikmeksizin ödeyecek. Önceki yıllarda ise toplu sözleşmelere ödemeye ilişkin net bir tarih konuyordu. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı işçinin maaş farkının ne zamana kadar ödeneceğine ilişkin olarak "Kimi işyerleri Hazine'nin takviyesine ihtiyaç duyuyor. Kimisi de piyasa şartlarına göre mevcut durumu dikkate almak suretiyle gecikmeden ödeme yapılacaktır. Kurumun parası varsa üzerine oturacak değil, elbette ki işçiye olan borcunu ödeyecektir." ifadelerini kullanıyor.

Öte yandan Türk-İş ile hükümet arasında toplu görüşmelere ilişkin çerçeve protokol imzalanırken işçi sendikaları ile kami işveren sendikaları arasındaki görüşmeler sürecek. Bu görüşmelerde maaş zammı dışındaki idari sorunlar, işyeri problemleri masaya yatırılacak. Hükümeti Kamu-İş ile Türkiye İşverenleri Sendikası'nın (TÜİS) temsil edeceği görüşmelerde işçinin hakkını ise bağlı oldukları sendikalar savunacak. Bu görüşmelerde maaş zammı konuşulmasa da zaman zaman anlaşma sağlanamadığı oluyor. Ancak çoğunlukla görüşmeler anlaşma ile sonuçlanıyor. Sürecin uzaması halinde ise sonuç alınıncaya kadar işçi zamsız maaş alıyor.

Türk-İş'le hükümet arasındaki görüşmelerin anlaşma ile sonuçlanması Türk-İş yönetimindeki anlaşmazlığı bir kere daha su yüzüne çıkardı. 5 kişilik Türk-İş Yönetim Kurulu'ndaki üç isim hükümetle el sıkışırken Genel Sekreter Mustafa Türkel ile Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul toplantıda bulunmadı. Edinilen bilgiye göre özellikle Türkel bu şartlarda sözleşme imzalanmasına karşı olduğu için anlaşma sağlanan toplantıya katılmadı. Türkel, Türk-İş'in daha sert tutum takınması gerektiğini düşünen ve sokağa inilmesini isteyen ekibin başını çekiyor.

Maaşını 6 ay süreyle çekmeyen emeklinin parası geri alınıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklileri maaşlarını bankada bırakmamaları konusunda uyardı. Hareket görmeyen hesaplardaki paranın bankalarca kuruma geri gönderildiğini belirten yetkililer, bankamatikten yapılacakişlemdışındaki işlemlerin hareket olarak değerlendirilmediğine dikkat çekti. Bu çerçevede 6 ay 'dokunulmayan' hesapların geri alındığına işaret edildi. SGK yetkilileri bu sebeple emeklilere, "Hesap üzerindeki gişe ve ATM'den yapılan işlemler hareket olarak değerlendirilmekte olup, diğer bankacılık işlemleri için (otomatik ödeme, düzenli ödeme gibi) verilen talimatlar hareket olarak değerlendirilmemektedir. Kurumumuzdan gelir/aylık alan sigortalı veya hak sahiplerinin mağdur olmamaları için, 6 aylık süre dolmadan önce banka hesaplarına aktarılan tutarları tahsil etmeleri gerekmektedir." uyarısında bulundu. Öte yandan Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED), Başbakan Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Mektupta şöyle denildi: "Ölmeden hakkımızın teslim edildiğini görmek, en azından mutlu ölmek istiyoruz." 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MÜDÜRÜN, DİNLEMEYE TAKILAN DEHŞET SÖZLERİ

GÖNENLER GÖZLERİNE İNANAMIYOR!

ÇİN'Lİ MÜSTEŞAR BİLE ŞAŞIRMIŞ
»  "NEREDE BU ONE MİNUTE'Çİ BAŞBAKAN"
»  "ANAYASA'YA AYKIRI YASAYI ONAYLAYAN TEK ÜLKE"
»  BAKAN'DAN 3'NCÜ KÖPRÜ AÇIKLAMASI
»  FLAŞ..FLAŞ.. ZAHİT AKMAN HASTANEYE KALDIRILDI
»   ADLİ TIP'TA ŞOK BİR SKANDAL DAHA!
»  AKP'Lİ VEKİLE ŞOK SUÇLAMA
»  ONAYA CHP'DEN JET TEPKİ
»  FLAŞ..FLAŞ.. GÜL'DEN ASKERE SİVİL YARGI YOLUNA ONAY
»  İSTEYEN TRENLERİ UYDUDAN TAKİP EDEBİLECEK
»  BORCUNU 37 YIL SONRA ANIMSAYINCA
»  OLAYLARDAN SORUMLU TUTULAN KADIN KONUŞTU
»  URİMÇİ'DE TENGRİ CAMİİ YAKILDI
»  ADLİ TIP'IN KİRLİ ELDİVEN AÇIKLAMASI
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN, SİNCAN KATLİAMINI KINADI
»  TÜRKİYE'DEN ÇİN'E İLK YAPTIRIM
»  MECLİS DOSTLUK GRUBUNDAN ÇİN'E TEPKİ İSTİFALARI
»  KAMER GENÇ, AĞIR KONUŞTU
»  ERGENEKON MAHKEMESİNE YENİ DURUŞMA SALONU
»  TOPTAN YENİDEN MECLİS BAŞKANI SEÇİLECEK Mİ?
»  ALBAY ÇİÇEK, DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR
»  DTP, BASK MODELİ İSTİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.