LEFKOŞA - KKTC Cumhuriyet Meclisinin 50 yeni üyesini belirlemek amacıyla saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 18.00'de sona erdi. Kayıtlı 161 bin 373 seçmen, KKTC genelinde 620 sandıkta oy kullandı. Seçime katılım oranın yüzde 81,42 oranında olduğu açıklandı.
Ülkede oyların yüzde 75'inin sayımı tamamlandı ve ana muhalefet partisi UBP aldığı yüzde 44 oyla önde görünüyor.
Ulusal Birlik Partisi'ni yüzde 30 ile Cumhuriyetçi Türk Partisi, yüzde 10 ile Demokrat Parti takip ediyor. Bu sonuçlara göre UBP 26, CTP 16 milletvekili çıkarıyor.
Ana muhalefet partisi lideri UBP lideri Derviş Eroğlu, seçim sonuçlarıyla ilgili ilk değerlendirmesini coşkulu bir kalabalığın önünde yaptı. UBP'liler Genel Merkez önünde havai fişek atışları eşliğinde sevinç gösterileri yapıyor.
Derviş Eroğlu, "Oylarımız yüzde 45 seviyelerinde seyrediyor, bu da bizim tek başına iktidar olma şansımızın sürdüğünü gösteriyor. UBP tek başına iktidar olacak konumda. Halkımıza yürekten teşekkür ediyorum, şimdi Ulusal Birlik zamanı" dedi.
UBP lideri Eroğlu, Rumlarla devam eden müzakerelere hatırlatarak şunları söyledi:
"Bu müzakerelerin devam etmesi UBP'nin ana politikalarından bir tanesidir. Müzakereler devam ederken Sayın Cumhurbaşkanımızın (Mehmet Ali Talat) müzakereleri devam ettirmesi yönünde de bizim desteğimiz var. Anavatan Türkiye hükümeti ile de Kıbrıs politikalarını enine boyuna tartışıp, müzakerelerin ilerlemesi için birlik ve berberlik içinde hareket edeceğiz. Hiç kimse UBP'yi anlaşmanın karşısında, çözümün karşısında gibi gösterme hakkıan sahip değil."
FAİZ: SEÇMEN CTP'Yİ CEZALANDIRMAK İÇİN UBP'YE OY VERDİ
Araştırmacı Muharrem Faiz, seçim sonuçlarını NTV ekranında değerlendirdi ve seçmenler arasında bugün yaptıkları araştırmanın sonuçlarını ilk kez NTV yayınında açıkladı.
Faiz, seçmenlerin UBP'yi beğenerek seçmediklerini ancak seçimi CTP'nin cezalandırılması için bir fırsat olarak gördükleri içip UBP'ye yöneldiklerini söyledi.
PROF. İNSEL: CTP BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel de seçim sonuçlarını NTV canlı yayınında değerlendirdi.
UBP'nin esas olarak CTP'ye karşı yükselen tepkinin oyunu aldığını vurgulayan Prof. İnsel, şunları söyledi:
"Kıbrıslıların CTP'den beklentileri büyük bir hayal kırıklığı var. Özellikle ekonomi politikalarına karşı seçmen çok tepkili ve iktisat politikalarının ciddi bir başarısızlık getirdiği söylenebilir.
CTP'nin koalisyon hükümeti oy azalmasını terse çevirecek bir plan da ortaya koyamadı. Zaten hükümetin fazla hamle şansı da yok, izolasyonlar devam ediyor.
UBP hiçbir şey yapmadan bulunduğu noktaya geldi. UBP iktidara geldiğinde Rumlarla müzakerelere mesafeli yaklaşabilir."
KAHVECİOĞLU: UBP VE TALAT ÇATIŞIR
Gazeteci Hasan Kahvecioğlu da NTV canlı yanında seçim sonuçlarının Kıbrıs müzakerelerine nasıl yansıyabileceğini değerlendirdi. Kahvecioğlu şunları söyledi.
“Kritik soru şu; UBP, Cumhurbaşkanı Talat’la birlikte çalışabilecek mi? UBP Meclis’te karar alacak bir çoğunluğa gelebilirse, müzakerelerle ilgili gelişmeleri Meclis kararları da yönlendiriyor. Talat ‘görüşmeleri ben götüreceğim’ diyor ama o noktada bir çatışma olabilir. Müzakerelerde çözüm süreci hızlandıkça bir şeyler ortaya atıldığında çatışma yaşanabilir. Daha önce Denktaş ile Eroğlu arasında bile bu müzakere noktasında çatışmalar yaşanmıştı. Ben uyumlu bir çalışma olabileceğini sanmıyorum.
Ayrıca bu rada süreci belirleyecek olan AKP’nin ve Ankara’nın tutumu olacak. AKP ile ilişkisi bakımından da UBP sıkıntı yaşayabilir. Onlar daha net değil. UBP geliyor ama hem AKP ile hem de Talat’la ilişkilerini düzeltmek zorunda kalacak. Şimdiye kadar UBP’nin tutumu AKP’nin savunduklarının tersi idi. Mal Tezmini komisyonu meselesinde böyleydi mesela. Görüşmelerdeki tek egemenlik, tek devlet konusundaki tartışmalarda fikir ayrılıkları var. Sayın Talat görüşmeleri başkanlık sistemiymiş gibi yürütmüştü. Bu noktalar çok önemli olacak.”
SEÇİM SAKİN GEÇTİ
Sakin geçen oy verme işleminde ciddi bir olay yaşanmadı. İkisi Girne, ikisi de İskele'de olmak üzere dört vatandaş, cep telefonu ile oy pusulasının resmini çekerken polis tarafından yakalandı, bu kişiler hakkında yasal işlem başlatıldı.
Kıbrıs Türk siyasi tarihinin 10. genel seçimine, oy pusulalarındaki sıralarına göre şu partiler katıldı:
Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Halk İçin Siyaset Partisi (HİS), Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP).
Seçimlerde Lefkoşa 16, Gazimağusa 13, Girne 9, Güzelyurt 6 ve İskele ilçesi de 6 milletvekili çıkaracak.
Ülke genelinde yüzde 5 seçim barajını aşan partiler ile bağımsız adaylar oy oranına göre Meclis'te temsil edilecek.Seçmenlerden oy almak için ise 7 partiden 345, bağımsız olarak da 8 aday yarışıyor.
Başbakan Ferdi Sabit Soyer, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Kıbrıs Türk halkı, bu seçim dönemini oldukça demokratik, her türlü çatışmadan uzak bir şekilde geçirmiştir" dedi.
Anamuhalefet Partisi Lideri Derviş Eroğlu ise, "Seçmenleri etkilemek için dışarıdan bazı müdahaleler olduğunu, ancak halkın buna itibar etmediğini" ifade etti.
Yüksek Seçim Kurulu Yenidüzen Gazetesini propaganda nitelikli yayın içerdiği gerekçesiyle toplattı. 2 televizyon kanalı da uyarıldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genelinde, yüzde 5'lik seçim barajını aşan partiler ile adaylar, Meclis'te temsil hakkı kazanacak.
GÜNDEM KIBRIS SORUNU DEĞİL, EKONOMİ
Seçimlerde Lefkoşa 16, Gazimağusa 13, Girne 9, Güzelyurt 6 ve İskele 6 milletvekili çıkaracak.
KKTC genelinde yüzde 5 seçim barajını aşan partiler ile adaylar oy oranına göre Meclis'te temsil edilme şansı bulacak.
KKTC'de bir seçimler öncesinde gündemin ilk kez Kıbrıs sorunu değil de ekonomi olması dikkat çekiyor.
KKTC'DE SEÇİM ÖZEL PROGRAMI NTV'DE
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki seçim sonuçlarını saat 19.30'dan itibaren NTV'de yayınlanacak "KKTC'de Seçim Özel Programı"nda izleyebilirsiniz.
Kıbrıs'tan canlı olarak yayınlanacak programa katılacak uzmanlar seçim sonuçlarını da değerlendirecek.
NTV