Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,4483
EURO
43,5283
IMKB
9.078,000
ALTIN
3.974,690
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KISA DÖNEMLERE KÖTÜ HABER!
KISA DÖNEMLERE KÖTÜ HABER!
 
Milli Savunma Bakanı’nın “Tek tip askerlikle ilgili tasarı Başbakanlık’ta” açıklamasına kendi bakanlığında düzeltme geldi.
 
29.9.2010 - 11:10
 Bakanlık konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Çalışmalara göre 15 aylık erlerin 3 ay erken terhis olması, askerliğini 6 ay yapan kısa dönem askerlerin ise 6 ay fazla askerlik yapması gündeme gelebilecek.

 ANKARA - TSK, Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner’in biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladığı “tek tip askerlik” çalışmasında sona yaklaştı. 9, 12 ve 15 ay sürelerinde çalışmasına ağırlık veren Karargah’ın son aşamaya yaklaşılan taslakta, 12 ay süresinde yoğunlaştığı öğrenildi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise, tek tip askerlikle ilgili ilk açıklamasında Genelkurmay tarafından yapılan teknik çalışmaların tamamlanıp Başbakanlığa iletildiğini belirterek, “Teknik çalışmalar tamamlandı ama kanun tasarısı aşamasına gelmedi. Bundan sonra inisiyatif Başbakanlık’ta, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Dairesi’nde” dedi. Gönül’ün ilk açıklamasını düzelten ikinci açıklamasında ise “Bakanlığımızdan Başbakanlık’a gitmiş herhangi bir tasarı yok. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” ifadesini kullanması dikkat çekti.

Gönül’ün açıklamalarının ardından VATAN’a konuşan Genelkurmay kaynakları, “Sayın Bakanın ikinci açıklaması doğrudur. Tek tip askerlikle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Başbakanlık’a bu konuyla ilgili gönderilmiş bir taslak bulunmamaktır” değerlendirmesini yaptı.

“İnisiyatif Başbakan’da”

‘Hükümetin teknik çalışmayla ilgili görüşünün sorulması üzerine Gönül, şöyle konuştu:

‘’Bakanlıklara sormadan hükümet görüşü teşekkül etmez. Bu konu hem Milli Eğitim’i ilgilendiriyor hem Maliye’yi ilgilendiriyor hem İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendiriyor. Her bakanlığın görüşünü almak gerekiyor. Bakanlıkların görüşü alınmadan Bakanlar Kurulu’nda kanun tasarısı haline gelip imzaya açılmıyor. Bu görüşlere göre teknik çalışmada değişiklikler yapılabilir endişesiyle şu aşamada herhangi bir bilgi vermemiz, sonradan değişecek bir hususu söylememiz manasına gelir diye söylemiyoruz. Şu anda Genelkurmay çalışmasını Başbakanlığa verdi, Genelkurmay Başkanımızın ziyaretinde. Bundan sonra inisiyatif Başbakanlıkta, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Dairesinde. Başbakanımızın şahsen yapacağı birşey değil. Kanunlar ve Kararlar Dairesinin bunu yürütmesi gerekiyor.’’

Gönül’ün, bu açıklamasından kısa bir süre sonra ise yeni bir açıklama yaparak, askerlikle ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı’ndan Başbakanlık’a gönderilmiş bir kanun tasarısı bulunmadığını belirtmesi dikkat çekti.

Gönül, tek tip askerlikle ilgili açıklamasının yanlış anlaşıldığını ifade ederek, “Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde konu gündeme gelmiş, görüşülmüş olabilir. Ama Bakanlığımızdan Başbakanlık’a gitmiş herhangi bir tasarı yok. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Erken terhis gündemde

Sürenin 12 aya inmesinin ağırlık kazandığı TSK’nın tek tip düzenlemesiyle, askerliğini 15 ay yapan silah altındaki erlerin 3 ay erken terhis olması, askerliğini 6 ay yapan üniversite mezunu kısa dönem askerlerin ise 6 ay fazla askerlik yapması gündeme gelebilecek. Yine üniversite mezunlarının yaptığı 12 aylık ücretli yedek subay askerlik de tek tip askerlik uygulamasıyla son bulacak.

Polisleri askerlikten muaf tutmak ya da polislerin bir iki aylık temel eğitimin ardından askerliklerini, polislik görevleri sırasında tamamlamalarını isteyen İçişleri Bakanlığı’nın çalışmasına, Genelkurmay Başkanlığı’nın sıcak bakması durumunda ise tek tip askerlik düzenlemesiyle polislerin durumu da netleşmiş olacak. Ancak TSK’nın polislerin askerlikten tamamen muaf tutulmasına henüz yeşil ışık yakmadığı belirtiliyor.

TBMM’ye sunulacak

Tek tip askerlikle ilgili 9, 12 ve 15 ay sürelerinde çalışmalarını yoğunlaştıran ve asker ihtiyacını yıllara göre planlayan Genelkurmay Başkanlığı, 12 ay süresi üzerinde yoğunlaştı. Genelkurmay Başkanlığı bu konudaki çalışmasını tamamladıktan sonra Milli Savunma Bakanlığı’nın görüşünü de alarak çalışma taslağını Başbakanlık’a gönderecek. Çalışmayla ilgili öncelikle Milli Eğitim, İçişleri ve Maliye Bakanlıklarının görüşleri alınacak. Hükümet tasarısı olarak hazırlanacak metin, daha sonra Bakanlar Kurulu’nda tartışmaya açılacak. Bakanlar’ın imzasının ardından da TBMM’ye sunulacak. Tasarının, 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayacak olan TBMM’ye, ilerleyen süreç içerisinde sunulması bekleniyor.

GÖNÜL: BEDELLİ GÜNDEMDE DEĞİL

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül bedelli askerliğin gündemde olmadığını belirterek, bedelli askerlik konusunda bir kanun çıkmasına gerek olmadığını vurguladı. Bedelli askerliğin Askerlik Kanunu’nun 10. maddesine göre düzenlendiğini hatırlatan Gönül şöyle konuştu:

“Ancak Genelkurmayın ihtiyaç gösterdiği asker miktarından daha fazlası celp olursa o madde kendiliğinden yürürlüğe girecek. Bugüne kadar bu olmadı, sebebi de 2004’te hükümetin aldığı bir kararla, kanunun kendisine verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanarak, askerlik süresini kısaltmasından dolayıdır. Bu tarihte askerlik süresi kısalınca asker mevcudu da yüzde 17 azaldı. Bu bakımdan Genelkurmayın ’Celp fazladır, bedelliyi uygulayın’ diye bir işaretini bugün beklemiyoruz. Bu nedenle hep ’gündemde değil’ diyoruz. Mevcut kanun böyle diyor.”

MEVCUT ASKERLİK SİSTEMİ

- Üniversite mezunu olmayan yükümlüler 15 ay er olarak askerlik yapıyor.

- Üniversite mezunu yükümlüler 12 ay yedek subay ya da 6 ay kısa dönem er olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet ediyor.

- Yurtdışında yaşayanlar 28 günlük paralı eğitimle askerliklerini tamamlayabiliyor. Gündemdeki bedelli askerlikte ise parayı yatıranlar 28 günlük eğitim alıyor. Bu haktan yararlanabilmek için yurt dışında en az 1.095 gün işçi veya işveren olarak çalışmış olmak gerekiyor.

POLİSLER 15 AY ASKERLİK YAPIYOR

Polislerin askerlik hizmeti süresi eğitim durumlarına bağlı olarak değişiyor. Yüksek öğretim mezunu olmayan polisler, mevcut askerlik sisteminde 15 ay uzun dönem er olarak askerlik hizmetini yerine getiriyor. Üniversite mezunu polisler ise yine mevcut sistemdeki üniversite mezunu yükümlüler gibi 12 ay yedek subay ya da 6 ay kısa dönem er olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet ediyor. Polisler, askerlik süresinde maaş alamadıkları için mağdur olduklarını savunarak, bu hizmetten muaf tutulmak istiyorlar.29/09/2010


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HANEFİ AVCI, HAKKINDA İKİ AYRI İDDİA!

'İŞ ÖCALAN'A AFFA DOĞRU GİDİYOR'

ŞİŞMAN POLİSİN SİLAHI GERİ ALINACAK!
»  100 BİN ASKER'E ERKEN TERHİS!
»  OBAMA, NASIL HRİSTİYAN OLDU?
»  "KAFES EYLEM PLANI" SORUŞTURMASINA AĞIR SUÇLAMA
»  "BUNUN NERESİ TİCARİ SIR?"
»  "ÇUVALCI GENERAL"DEN ANITKABİR İZLENİMLERİ
»  PKK'LININ İTİRAFINDAKİ ŞOK DETAY
»  AVCI'DAN TUTUKLANMADAN ÖCEKİ SON MESAJ
»  7 YIL SÜREN TECAVÜZ DAVASINDA KARAR VERİLDİ!
»  YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKTI
»  FLAŞ..! FLAŞ..! HANEFİ AVCI TUTUKLANDI!
»  ALEVİLERDEN İNANÇ VERGİSİ ALINACAK!
»  CEMAAT AVCI'NIN GÖZALTINI BÖYLE DEĞERLENDİRDİ!
»  CHP, BAŞÖRTÜSÜ ŞARTLARINI AÇIKLADI!
»  ŞAHİN: "ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARINA HAZIRIZ!"
»  BAŞBUĞ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
»  O TERÖRİSTİN KİM OLDUĞUNU SÖYLEDİ
»  YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAKLARI KALKTI!
»  BAHÇELİ, ANİ'DE NAMAZ KILAMAYACAK!
»  ATATÜRK'ÜN YATI SAVARONA'YA FUHUŞ BASKINI
»  ERDOĞAN'IN ÇELENK'TEKİ İSMİNİ SÖKENE 3 YIL HAPİS CEZASI!
»  AVCI'NIN ALINIŞINA İLK TEPKİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.