Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
IMKB
9.168,000
ALTIN
4.018,460
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KISA DÖNEMLERE SÖZLEŞMELİ SUBAYLIK YOLU
KISA DÖNEMLERE SÖZLEŞMELİ SUBAYLIK YOLU
 
Kendisi istemese de askerliğini kısa dönem yapmak zorunda kalan üniversite mezunları da artık sözleşmeli subay olabilecek.
 
2.11.2006 - 15:55

  Üniversite mezunu olmasına karşın, kendisi istemese de askerliğini kısa dönem yapmak zorunda kalan üniversite mezunları da artık sözleşmeli subay olabilecek. MSB, üç yılda sayıları 573’ü bulan sözleşmeli subay-astsubaylar için kimi olumlu olumsuzluklar getiren yeni düzenlemeler içeren yasa tasarısını TBMM’ye sundu.

    “Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay Ve Astsubaylar Hakkında Yasada Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısıö dün TBMM’ye sunuldu. Tasarıyla, 21 Haziran 2001’den bu yana yürürlükte olan 4678 sayılı yasanın değiştirilmesi öngörülüyor.
     
     3 YILDA 573 SÖZLEŞMELİ SUBAY-ASTSUBAY OLDU
      Tasarı gerekçesinde, bu konuda ilk uygulamanın Mart 2003’te başladığı ve askeri eğitimlerini tamamlayan toplam 451 subay ve 122 astsubayun 30 Ağustos 2003’ten itibaren sözleşmeli statüde Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait çeşitli sınıf okullarında eğitime başladıkları bildirildi.
      İlk uygulamalar sonucunda; ön sözleşme sırasında iaşe ve ibatelerin Devlet tarafından karşılanması; sözleşmeli astsubaylık için eğitim seviyesinin yüksekokul seviyesine yükseltilmesi; sözleşme süresinin sonunda Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılanların hizmet ettikleri sürenin yarısı kadar sağlık hizmetlerinden yararlanması; askerlik yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılma gibi konularda sorunlar yaşandığı ve tasarıyla bunlarla ilgili düzenleme yapılması amaçlanıyor.
     
     KISA DÖNEMLER DE SÖZLEŞMELİ SUBAY OLABİLECEK
      Tasarıya göre; artık kısa dönem erbaşlık yapan üniversite mezunları da terhis olmayı beklemeksizin sözleşmeli subaylığa başvurabilecek.
     
     YEDEK SUBAYIN SİCİL NOTU EN AZ 85 OLMALI
      Sözleşmeli subay olmak isteyen ve askerliğini asteğmen olarak yapan ve yapmakta olanların yanı sıra sözleşmeli astsubay olmak isteyen uzman erbaşların; bu görevleri sırasında sicil tam notunun yüzde seksenbeşi veya daha üstünde sicil notu almış olması gerekecek.
     
     ASKERİ DOKTORA 3 YILDAN SONRA UZMANLIK EĞİTİMİ İZİNİ
      Sözleşmeli tabip subay olarak çalışırken, Tıpta uzmanlık sınavını kazananlarsa, kıt’a, kurum ve karargahlarda üç yıllık hizmetini tamamladıktan sonra uzmanlık eğitimine başlayabilecek.
      Yine tasarıya göre artık sözleşmeli subay ve astsubay olarak işe başlanmasından sonra değil, “askeri eğitimö sırasında da “Yetkili sağlık kurullarınca verilen kararlara göreö “göreve devamı mümkün olmayanlarınö TSK ile ilişiği kesilecek.
      Sözleşmenin imzalanmasından sonra, görevini yaparken saldırıya uğrayanlar hariç olmak üzere bir sözleşmeli subay-astsubayın, sözleşme tarihinden itibaren bir takvim yılı içinde aldıkları hava değişimi, istirahat ve benzeri sıhhi izin süresi toplamı doksan günü geçenlerin de sözleşmesi feshediliyordu. Ancak bu süre içerisine “tedavi kurumlarında yatarak tedavi olma sürelerininö hariç olacağı da yasaya işlenecek.
     
     EĞİTİMİN ÜÇTE BİRİNE KATILMAYAN AYRILACAK
      Sözleşmeli subay ve astsubay adayı olarak katıldığı askeri eğitimin, sağlık sebepleri hariç olmak üzere, üçte birine çeşitli sebeplerle katılmayanların da ilişiği kesilecek. Sağlık nedenleriyle ilgili olaraksa ayrıca yönetmelik hazırlanacak.
     
     SÖZLEŞMELİ ASTSUBAYIN DERECE YÜKSELMESİ KOLAYLAŞACAK
      Halen yürürlükteki yasada sözleşmeli subay ve astsubayın 15 fili hizmet yılını doldurmasından sonra rütbe verilmeksizin bir üst dereceye yükseltilmesi uygulaması bulunuyor. Tasarıyla sözleşmeli astsubayların derece yükseltmesi için gereken söz konusu fiili hizmet süresi 3 yıl düşürülerek 12 yıla çekiliyor.
     
     AYRILANLARIN YAKINLARINA ÜCRETSİZ TEDAVİSİ SÜRESİ DÜŞTÜ
      Sözleşmeli subay ve astsubaylardan, sözleşme süresi sonunda kendi istekleriyle sözleşmesi yenilenmeyenler ile istihdam edildiği kuvvetin değiştirilmesi, sınıfının kaldırılması sebebiyle kendi istekleri üzerine sözleşmesi feshedilenler ve bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin, muayene ve tedavi hizmetlerinin, TSK’da sözleşmeli subay ve astsubay olarak hizmet ettikleri sürenin yarısını geçmemek üzere, askeri hastanelerde ücretsiz olarak verilmesine devam edilecek. Daha önce bu durumdakilerin yakınlarına, TSK’da görev yaptığı süre kadar bir zaman diliminde ücretsiz sağlık hizmeti veriliyordu. Ayrıca bu şekilde TSK’dan ayrılan sözleşmelilerin, kamu kurum ve kuruluşları veya özel sektörde işe başlamaları durumlarında da bu hakları mevcut olduğu sürece yine ücretsiz biçimde askeri hastanelerden yararlanamayacak.
      Yine tasarıyla; sözleşmeli subay-astsubayların, muvazzaf subay-astsubay için öngörülen üstün başarı kıdemi, lisansüstü öğrenim kıdemi, rütbe bekleme sürelerinin öğrenim ve askerlik hizmeti nedeniyle kısaltılması ile öğrenimden dolayı derece kademe verilmesi ile ilgili kimi hükümlerden yararlanamayacakları da düzenleniyor



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KABUS BİTMEDİ YAĞIŞLAR YARIN DA ARTARAK DEVAM EDECEK

YİNE RUM OYUNU, FİNLANDİYA'DAKİ İ KIBRIS ZİRVESİ İPTAL!

DİYARBAKIR'DA FELAKET SONRASI TAHRİK VE GERGİNLİK
»  CHP'Lİ SELVİ:"DOĞAL GAZ ZAMMI GERİ ALINMALI"
»  YİMPAŞ-SİYASETÇİ İLİŞKİLERİ
»  SEL'DE ÖLENLERİN SAYISI 35 OLDU
»  IRAK'TA TÜRK CANLI BOMBA
»  RUSYA'DAN, GÜRCİSTAN'A DOĞALGAZ KAZIĞI
»  "BEBEK TECAVÜZCÜLERİNİ ASIN"
»  SEL GECE DE BATMAN'I VURDU, 8 ÖLÜ
»  "TÜRKİYE'NİN YÜZDE 60'I HIRSIZ"
»  VEKİLLERİN AŞK MERAKI!
»  KIZILAY'DAN ERDOĞAN'A NİŞAN
»  NÜKLEER SANTRAL TASARISI TBMM'DE
»  BATMAN'A ACİL YARDIM İSTENİYOR
»  BİNGÖL'DE 4.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
»  MANAVGAT'TA CİNAYER
»  İŞTE AMERİKAN UÇAK GEMİSİNİN GİZLİ GÖREVİ
»  TÜRK VAKIFLARINDA YUNANLI YÖNETİCİLER
»  SEMRA SEZER, TÜRBEDE BAŞ ÖRTÜSÜ TAKTI
»  DEMİREL: 'BÖLÜNEREK İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAYIZ'
»  FUHUŞ TACİRİNE AĞIR CEZA GELİYOR
»  AKP'Lİ VEKİL, YİMPAŞ'A "SAADET ZİNCİRİ"DEDİ
»  KENAN EVREN, "CAMİ YAPMA OKUL YAP"DEDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.