ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Jet Itki Laboratuvarı bünyesindeki Cassini Uzay Aracı Bilimcileri'nin, ‘Dünya Astronomi Yılı 2009 Uluslararası Özel Projeleri'nden ‘Bir Günlüğüne Cassini Bilimcisi Olmak’ adıyla düzenlediği kompozisyon yarışmasında, Konya Türk Telekom Erol Güngör Sosyal Bilimler Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Neziha Demir, Türkiye birincisi oldu.
Satürn'ün uydusu Titan'nın, dünya ile benzer özellikleri olduğuna dikkat çeken Demir, ‘Yeni Bir Umut Kaynağı: Titan’, başlıklı kompozisyonunda Cassini bilimcisi olması halinde bu uyduda yaşam olup- olmadığı yönünde araştırma yapacağını yazdı. Lise kategorisinde birinci olan Demir’e, ‘Galileoskop' adı verilen teleskop hediye edildi.
Öğrencilerin, bilim insanının günlük hayatının nasıl olduğunu anlamalarını sağlamak için NASA tarafından Türkiye genelinde de, geçen Ekim ayında kompozisyon yarışması düzenlendi. 4 ve 12'nci sınıf öğrencileri arasındaki yarışmada Cassini uzay aracının, 11 Ekim 2009'da gözlemlediği Satürn ve Halkaları, Tethys ve Satürn'ün Halkaları, Titan şeklindeki üç hedef üzerinde çalışıp, en iyi bilimsel sonuç vereceğini düşündükleri hedefi ve nedenlerini bir kompozisyon halinde yazmaları istendi. Geçen ay sonuçları açıklanan yarışmanın Türkiye bölümündeki eserler, Türkiye Astronomi Derneği (TAD) tarafından değerlendirildi. 3 ayrı yaş grubu kategorisinde düzenlenen yarışmada 9, 10, 11 ve 12'nci sınıflar kategorisinde Konya Türk Telekom Erol Güngör Sosyal Bilimler Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Neziha Demir, Türkiye birincisi oldu.
Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, Konya'daki Sosyal Bilimler Okulu’ndan 10'uncu sınıf öğrencisi Neziha Demir'ın bu yarışmaya katıldığını anlatırken şöyle dedi;
“Demir, hazırladığı kompozisyon ile birinci oldu. ‘Dünyadaki değerler ve dünya zenginliklerinin azalması ve dünyada yaşanan olumsuzluklar üzerine acaba alternatif yaşam bölgesi bulunabilir mi?' sorusuna cevap aradı ve yazdığı kompozisyon da birinciliğe layık görüldü. Birincilik ödülü bizim ve Konya için çok önemli. Bu birincilik Galleskop ile taçlandırıldı.”
Dünyaya alternatif lazım
‘Yeni Bir Umut Kaynağı: Titan’ başlıklı kompozisyonu ile birinci olan Neziha Demir, kompozisyonda, özellikleri ile dünyaya çok benzeyen Starün’ün Titan uydusunu ele aldığını ve Cassini bilimcisi olsa, bu uyduda yaşam olup olmadığını belirlemek için neleri araştırmak istediğini anlattığını söyledi. Demir, şöyle dedi;
“Yarışmayı öğrendikten sonra öğretmenimin danışmanlığı ile kompozisyonu hazırladım. Dünyada, küresel ısınma var, yaşanan savaşlar ve artık dünya yaşanmaz hale gelmeye başladı. Bu yüzden yaşanabilecek farklı ortamlar arayışına girildi. Bunlarla ilgili de halen araştırmalar yapılıyor. Ben kompozisyonda Titan gezegeninde hayat olma ihtimalinin oldukça yüksek olduğundan bahsettim. Çünkü Cassini’nin şimdiye kadar yaptığı araştırma sonuçlarına baktığımız zaman Titan gezegeni dünyaya çok benziyor. Bununla ilgili yazı hazırladım.”