Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7612
EURO
43,6459
IMKB
9.391,000
ALTIN
4.143,630
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KORSAN SATIN ALAN YANDI!
KORSAN SATIN ALAN YANDI!
 
Film, müzik ya da kitap... Genelde tercih edilen ise orijinalleri yerine korsanları; daha ucuz olduğu için... Ama artık üretene değil satın alana da yaptırım uygulanacak. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bunun için çalışma yapılacağını açıkladı. Açıkladı ama korsan kullananlara göre bu durumun önüne geçilmesinin tek yolu var: Orijinal ürünlerin fiyatlarının düşmesi.
 
27.4.2010 - 09:55

Bakan Günay, 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü dolayısıyla Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünde, telif hakları alanında son dönemde yapılan çalışmalar ve 2010 yılında uygulamaya geçecek "TEHAKSİS" Telif Hakları Ortak Veri Tabanı sisteminin tanıtımı ve ilk defa Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünce yapılan "Korsan Üretimlere İlişkin Toplumsal Algı Araştırması"nın sonuçlarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

"Korsan" kelimesinin farklı şekilde algılanabileceğine değinen Bakan Günay, "(Korsan) tabiri mahalle aralarında çocukların oynarken birbirlerine taktığı, hatta olmak için çırpındığı masal kahramanlarından bir tanesi. Buradaki gerçek ise 'korsan' değil, bu bir hırsızlık ürünü, çalıntı ürün. Dünyada fikir hırsızlığı 'korsan' olarak nitelendiriliyor. Dünyadaki 'korsan' algısı nedir tam bilmiyorum ama bizdeki 'korsan' algısı işi masumlaştırıyor. Bunu tabii dünyadaki dil birliğini çok gözden kaçırmadan, altını çize çize her vesilede ifade etmemiz gerekiyor. Korsan bir masumiyet sanki bağışlanabilir, bir Robin Hood havası, bir masumiyet katıyor işin içine. Elbette masum bir şey değil bu" dedi.

Bakan Günay, İstanbul Emniyeti'nin "korsan ürünlerle" ilgili bir gösterisini izlediğini ifade ederek, "Bir kitabın ya da iki kitabın piyasaya birisi tarafından ilkel yöntemlerle alınıp sürülmesini belki görmezden gelebiliriz ama karşımızda inanılmaz bir sektör var. Bir düğmeye bastığında sayısız DVD ya da CD çoğaltan inanılmaz bir sektör, fabrikasyon var. Bu hiçbir gülümseme hiçbir masum niteleme ile geçiştirilmeyecek kadar büyük bir hırsızlık" şeklinde konuştu.

Günay, önemli bir fikir üretiminin, haksız bir şekilde hem üretenler hem de kamu açısından ciddi zararlara, mağduriyetlere yol açtığını ifade ederek, bu bilinci geliştirme konusunda çok büyük bir gayrete ihtiyaçları olduğunu, algılama sonuçları konusundaki çalışmanın neler yapabilecekleri konusunda yol gösterici olduğunu kaydetti.

"Üretici ile tüketici arasında sinsi bir uzlaşma var"

Bakan Günay,Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünce yapılan araştırma sonuçlarına göre, korsan konusunda toplumsal algılamada, bir bilinç eksikliği olduğunun görüldüğünü bildirdi.

Bu sorunla tüm dünyanın uğraştığını dile getiren Bakan Günay, "Türkiye, 2000 yılından bu yana yaptığı yasal düzenlemelerle evrensel normları önemli ölçüde yakalamış görünüyor. Korsan bir fikir, emek hırsızlığı olduğu bilinmesine karşın toplumda 'sinsi' bir kabul görüyor. Üretici ile tüketici arasında bir sinsi uzlaşma var. Başka hiçbir hırsızlık ürününe müsamaha gösterilmezken fikri ürünler de bu var. Başka bir çalıntı malı kolay kolay almayacak birçok insan bir fikir ürününü almayı kendisi için neredeyse hak sayıyor" ifadelerini kullandı.

"Tüketen tarafa yaptırım gerekiyor"

Bakan Günay, ilgili mevzuatta eksiklikler varsa onları gidermeye çalıştıklarını, "korsanla mücadele" konusunda bir bilgi temeli oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, Mayıs ayının 3'ünden itibaren bu konuda ortak veri tabanı çalışmasının uygulamaya gireceğini bildirdi.

Korsanla mücadele konusunda uygulayıcıların işini çok kolaylaştıracak olan bir düzenleme başlatacaklarını kaydeden Günay, "Bu fikri üretimin toplumun eline kolay ulaştırılabilmesi yönünde ekonomik önlemler alınması gerekiyor. Kitap, VCD, CD,DVD talep edenin eline daha ekonomik, daha kolay yöntemlerle kaliteli ve aynı zamanda daha ekonomik biçimde ulaştırılmasını sağlamak gerekiyor. Toplumsal bilinci yükseltmek gerekiyor, bunu yapmak için de biraz da tüketen tarafa yaptırım getirmek gerekiyor. Şimdiye kadar belki de işin ihmal edilen tarafı buydu. Tüketici taraf sanki haklı olan bir şeyi alıyormuş gibi düşünüyor. Bunu hiç olmazsa kabahat yönünden bir yaptırıma bağlamak, internet kullanıcıları üzerinden yaptırıma bağlamak önümüzdeki günlerde tartışmaya açılabilir. Çalıntı mal almanın ceza yasasında karşılığı var ama fikri üretimin sonucu olan ürünlere neden uygulanmıyor, belki bu konuyu önümüzdeki süreçte tartışmaya açmamız gerekecek" ifadelerini kullandı.

Sorular...

Bakan Günay, bir gazetecinin, "İnternette korsanın önlenmesine yönelik nasıl bir tespit yapılacak. Belirli noktalarda korsan satışlarının yapıldığı yerler var, buralarda korsan kitapların satışına yönelik bir kapatılma benzeri olacak mı? şeklindeki sorusuna, "Biz bu konuyu en yakın takip eden kamu birimiyiz ve öteki bütün birimleri zorluyoruz. Güvenlik birimleri, yargı mekanizmalarını zorluyoruz, okullarla üniversitelerle proje üretip talep götürüyoruz. Bilinen mekanlar üzerinde durma konusunda şimdi kendimi biraz daha görevli hissettim,arkadaşlarla paylaşacağım. Yeni yaptırım düzeni getirmek lazım, sadece piyasadan kitap alma konusunda değil, internet üzerinden ciddi bir şekilde korsan tüketim olmaya başladı. Buralarda da yaptırım getirmek gerekiyor" yanıtını verdi.

"Ekonomik olarak orijinal ürünlerde yapılması gereken düzenlemeler bir indirim anlamına mı geliyor? Nasıl bir yaptırım öngörülüyor internete yönelik, bir düzenleme var mı?" sorusu üzerine de Bakan Günay, "Yeni bir başlık açmaya çalışıyoruz. Kişi,bilerek bir fikir ürününü alarak o eyleme ortak oluyor. Araştırmaya göre, bilerek kullanım çok yüksek. Bu bilinçli kullanma sadece haksız üreten tarafına değil, haksız tüketen tarafına da bir yaptırım gerekiyor. Ben böyle düşündüğümü söylüyorum. Bunun tekniğini ilgili birimlerle konuşmamız gerekir. Fikir ürünlerini, kolay ulaştırılabilir hale getirmek, başka sanat eserlerine doğrudan ulaşma yollarını çoğaltmak gerekir. Kitapla ilgili vergi oranı yüzde 8 ama film sektöründe sanıyorum yüzde 18, onun da aşağı çekilmesi gerekiyor. Belki kitapta daha da aşağı çekilmesi gerekiyor. Kitap okumakla ekmek yemek arasında çok ciddi bir fark yok bence" dedi.

Bakan Günay, "Bu düşüncelerinizi Maliye Bakanlığı ile paylaştınız mı?" sorusuna, "Paylaşıyoruz tabii. Olumlu yanıt sonuca yansıyınca görülür" karşılığını verdi.

Günay, bir başka gazetecinin "Ele geçirilen korsan kitaplar imha ediliyor. Doğu'da ve cezaevlerinde birçok mahkum kitaplara muhtaç. Yasal düzenlemelerle bu kitaplar mahkumlara dağıtılabilir mi" sorusunu ise "Bu üretim hiçbir zaman orijinaline doğrudan uygun olmayabiliyor çoğu kez. İçinden pasajlar atlanmış olabiliyor. Sonuçta bir çalıntı ürün. Onu alıp başka bir alanda meşruymuş gibi üstelik de topluma kazandırmak istediğimiz cezaevlerindeki mahkumlara dağıtalım demek doğru olmaz. Başka yöntemler bulmak gerekir" diye yanıtladı.

Bakan Günay, toplantının sonunda Anayasa değişikliği ile ilgili görüşmeler nedeniyle Meclis'te geç saatlere kadar çalıştıklarını, bu nedenle toplantının belirtilen saatte başlayamadığını belirterek, "Türkiye daha demokratik bir ortama erişsin diye, evrensel standartları hukukunda yakalasın diye, 30 yıl sonra bile olsa 12 Eylülün sırtına geçirdiği şu deli gömleğinden bir ölçüde kurtulsun diye bir gayret seferber etmeye çalışıyoruz. Umarım sonu iyiliklere vesile



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


OYAK VE DANIŞTAY'A SORUŞTURMA

LEFKOŞA'YA GECİKEN KARAOĞLAN HEYKELİ!

ANAYASA PAKETİ İÇİN ÜÇ YOL!
»  MUHALEFETİN EN ZOR GÜNÜ!
»  ÇIPLAKLAR OTELİNE TÜRK HÜCUMU
»  BAŞBAKAN'DAN ARTUR MANUKYAN TALİMATI
»  NUH'UN GEMİSİNİ BULDULAR!
»  KİMSENİN SÖYLEYEMEDİĞİNİ O MÜDÜR SÖYLEDİ!
»  TECAVÜZ HABERLERİ, ÇUBUKÇU'YU KIZDIRDI
»  ERDOĞAN'DAN ET ÜRETİCİLERİNE GÖZ DAĞI
»  ERDOĞAN'DAN BAYKAL'A SERT TEPKİ
»  EDİRNE'DE KAÇAK GÖÇMENLER DRAMI, 4 KİŞİ ÖLDÜ
»  FLAŞ.. BİLGE KÖYÜ KATLİAMI DAVASINDA KARAR!
»  POLİS'İN TAKSİM ALARMI!
»  ASKERİ KONVOY'A MAYINLI PUSU, 1 ASKER ŞEHİT
»  'ISLAK İMZA', KİTAP OLDU!
»  1 KİLO SUCUK, 40 LİRA'YA DAYANDI
»  TECAVÜZ OLAYINDA TÜYLER ÜRPERTEN İTİRAFLAR
»  'ÇARE SARIGÜL' SİLİNDİ!
»  GÜLEN, HANGİ SÖZÜNDEN PİŞMANLIK DUYUYOR?
»  İRAN'DAN 5 YENİ FÜZE DENEMESİ
»  SİİRT'TE İKİNCİ DEHŞET
»  100 BİN ELEMAN ARAYAN SEKTÖR
»  SAKIK'A MAKET GEMİ İLE SUİKAST GİRİŞİMİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.